Polen

Polen er naboland til både Danmark og Tyskland. Men mange kender ikke meget til Polen, som forsvandt bag jerntæppet i næsten 50 år. Den vestligste del grænser op til Tyskland. Før anden verdenskrig var området på den østlige side af Oder tysk og en del af oplandet til Berlin. Ved valget i 1933 bakkede mere end halvdelen af befolkningen op om Adolf Hitler. Men Polens grænser blev forskudt. Sovjetunionen tog en god bid i øst, og tilgengæld fik Polen flyttet sin vestgrænse op til 200 kilometer mod vest. Tyskerne blev fordrevene, og fordrevne polakker i øst flyttede ind i vest. To tyske delstater, Schlesien og Pommern forsvandt. Tyske gravsten og monumenter fra første verdenskrig står stadig omkring de gamle kirker. Men ingen her er en del af historien - menneskene her skal til Hvide Rusland og Ukraine for at finde deres rødder. At bevæge sig rundt i Berlins opland indebærer også ture til det vestligste Polen.

 

  • Guben

    Guben er en lille by ved Neissefloden i det østlige Tyskland. Så langt mod øst, at halvdelen af byen ligger på den anden side af floden. Siden 1945 har den anden halvdel været en polsk by ved navn Gubin. Måske værd at besøge for at anskue konsekvenserne af krigen i 1945: En delt og smadret by, hvor den gamle kirke er udbrændt og halvdelen af indbyggerne har forladt byen siden 1990. I dag bor der omkring 16 - 17.000 mennesker i den tyske halvdel og i den polske halvdel. Der er også lidt interessant industrihistorie - og så naturligvis Plastinarium.

  • armiakrajowa

    Foto: Armia Krajowa. Den polske undergrundshær på et grynet foto. Public Domain

    Anmeldelse. Forfattersøskendeparret Lotte og Søren Hammer er kendt for deres kriminalromaner om chefkriminalinspektør Konrad Simonsen. Men i deres seneste bøger har de skiftet gear og kastet sig over tysk historie i den historiske romanserie ”Venner og Fjender”. Serien er godt i gang og der er planlagt intet mindre end 8 bind. Her er roman til en hel ferie, men vær forberedt på, at de tager dig med på en rejse i den mest voldlige og blodige del af den europæiske historie.1939-1945 mellem Berlin og Moskva.

  • ghetto2

    Anmeldelse. Ni ud af ti polske jøder overlevede ikke 2. verdenskrig. Da krigen var slut i Polen i 1945 var der 380.000 jøder tilbage mod 3.3 millioner i 1939, da tyskerne angreb. John Carr er søn af jødiske Henry Carr, der oprindeligt hed Chaim Herszman. Chaim voksede op i Lódz i Polen. John Carr fortæller i "Flugten fra ghettoen" med sin fars stemme om, hvordan faderen som 13-årig jøde flygtede gennem et Europa i krig med nazisterne i hælene. Han overlevede nærmest mirakuløst ved list og held og vovemod. Stort set hele hans polske familie blev udryddet. Billedet ovenfor er af Harvey Macaulay og et udsnit af bogens forside.

  • kostrinfor

    Foto: Luftoptagelse af Küstrin før 2. verdenskrig. Bagerst til højre anes Berliner Tor, som i dag er restaureret og noget nær det eneste, der er genkendeligt i byen.

    Küstrin var en tysk by ved bredden af Oderfloden med mange århundreders historie. Kun 80 kilometer øst for Berlin. 90 procent af byen blev fuldstændig ødelagt i 2. verdenskrig og størstedelen af byen endte i Polen, da den tyske grænse blev flyttet mod vest. Den kaldes også Oderflodens pompeii og i dag er der få ruiner at se. I dag er byens polske navn Kostrzyn nad Odrą.

  • Polen er næsten Berlins nabo og i Berlin bor der registreret 100.000 polakker. Næst efter tyrkerne er polakker den største immigrantgruppe i Berlin. Uofficielt er der måske op til 200.000 polakker i Berlin. Mange har giftet sig over grænserne og selv Angela Merkel har polske rødder. Hendes morfar hed Kazmierczak. Heller ikke de, der lever på polsk er talt med i statistikken. Berlin omtales som Polens vestligste by.

  • stettin

    Foto: Pixabay, (CC0 1.0)

    Szczecin er en havneby i det nordvestlige Polen med 400.000 indbyggere. Det er den næststørste havneby i Polen. Szczecin har mere end tusind års historie – og langt det meste af den historie er kasjubisk, tysk, svensk, russisk, fransk og dansk. Det tyske og danske navn for byen er Stettin. Kasjuberne kalder byen for Szczecëno. Bevægende historie og verdens ældste biograf venter. 

  • swinemunde

    Foto: Freddy2001 –Stawa Młyny, Świnoujście, (CC BY-SA 3.0)

    Świnoujście ligger helt op ad grænsen. Du kan køre lige over grænsen. Der er ikke alverden at se i Świnoujście, men se fx Engle fortet, som er en replika af Hadrians mausoleum i Rom: Castel Sant'Angelo. Fyrtårnet på 68 meter er Østersøens højeste.

  • HansFrankDod

     

    Foto: US Army. Liget af krigsforbryderen Hans Frank, Slagteren fra Polen, efter henrettelsen i en gymnastiksal Nürnberg i 1946.Public Domain.

    Anmeldelse. Niklas Frank, der er søn er den nazistiske krigsforbryder, Hans Frank, har skrevet en vred, nej rasende, bog om sin far. ”Faderen – et opgør” er en litterær skideballe. Læs anmeldelsen af bogen her.

  • Gorlitz

    Længst mod øst i Sachsen ligger Görlitz, som egentlig kun er en halv by ned mod floden Neisse. For på den anden side ligger resten af byen, som i dag er polsk og hedder Zgorzelec. I dag er grænserne åbne, og takket været Schengen kan man frit spadsere fra den tyske til polske del af Görlitz / Zgorzelec. Turen fra Berlin er lidt lang, så slå måske besøget sammen med en tur til Dresden.

  • folkeflyt

    Kortet ovenfor er tegnet af Adam Carr (Fundet på en.wikipedia), Public Domain, Link. Det viser forskydningen af landområderne mellem Sovjetunionen, Polen og Tyskland i perioden 1939 til 1945. Millioner af mennesker i Polen, Tyskland og Sovjetunionen måtte fra den ene dag til den anden forlade deres hjem og hjemegn gennem generationer. De er aldrig vendt tilbage. Det er ofte en ofte overset forbrydelse, som stadig har store konsekvenser for de fordrevne og deres efterslægt. De glemmer aldrig.

  • ProjektRiese

    Dybt under i de schlesiske Uglebjerge i Sudeterne gravede nazisterne i 1943-45 tophemmelige underjordiske gange. Der er 7 store anlæg. De blev aldrig færdige. Ingen ved hvad de skulle bruges til. Schlesien er i dag en del af Polen, og du kan besøge de underjordiske anlæg. Et af dem ligger ved slottet Książ, som før hed Schloss Fürstenstein. Schlesien kan være lidt vanskelig at orienteres sig i fordi alle stednavne er ændret til polsk. Anlægget ligger fire timers kørsel sydøst for Berlin.

  • panzerwerkostwall

    De mange bunkere ligger stadig spredt ud i landskabet. Her er det panzerwerk 708. Fotograferet til wikipedia af Bunkier Urbex/CC BY-SA 3.0 pl/. 

    Langs den danske vestkyst ligger en stribe bunkere. Det er resterne efter det tyske fæstningsanlæg Vestvolden eller Atlantvolden, som under 2. verdenskrig blev etableret fra Norge til den spanske grænse som forsvar mod en allieret invasion. I øst ligger et mindre ambitiøst fæstningsanlæg "Ostwall", der i dag ligger i Polen. Har du mod på en større udflugt fra Berlin kan du besøge det. Forfatteren Ove C. Kronborg har foreslået denne udflugt til Ostwall i Polen.

  • wroclaw

    Foto: Udsigt over den gamle bydel i Wrocław. Foto af pedro_wroclaw fra Pixabay

    Wrocław hed før 2. verdenskrig Breslau. Efter 2. verdenskrig blev hele byen og regionen tømt for tyske indbyggere. I dag er Wrocław Polens fjerde største by med mere end 650.000 indbyggere. Byens historie er omtumlet. Den har også hørt under Bøhmen, Ungarn, Preussen og Tyskland. Man skal helt tilbage til 1200-tallet før byen forrige gang hørte under Polen. Der er fire timers kørsel eller 350 kilometer fra Berlin. Men god grund til at tage en overnatning eller to i Wroclaw,

  • kieazslottet

    Schlesien er en polsk region, som grænser op til Tyskland langs Oderfloden. Historisk set strækker den sig lidt ind i både Tjekkiet og Tyskland. Indtil 1945 var regionen tysk, men i forbindelse med afslutningen af anden verdenskrig blev de tyske borgere fordrevet og polske borgere, der var fordrevet fra Ukraine og Hvide Rusland flyttede ind i huse og gårde. Tag på tur med Berlin-guide og sæt gerne 3-5 dage af til din tur. Foto af DariuszSankowski(Pixabay Licens)