Vilde dyr i Berlin

wildanimals

Foto: Minka2507 / Pixabay Simplified License

Berlin er en grøn by. Masser af parker, vand, frisk luft og et par store skove tæt op ad millionbyen - og så er byen fuld af interessante skraldespande og efterladenskaber. Mange dyr finder derfor Berlin og storbylivet næsten lige så attraktivt som de mennesker, der bor i Berlin.

Lille film med en vaskebjørn på Berlins tage

Berlin spræller af dyreliv. De fleste dyr er noget sky og helt ufarlige. Du skal have øjnene med dig for at møde dem. Du kan fx møde ræve, vaskebjørne, vildkaniner, egern (eichhornchen), vildhare, vildsvin, væsler, dværgmus, bæver, firben, snog, råvildt, pindsvin, storke m.fl.

Du kan færdes trygt på gader og stræder for de fleste dyr gør dig ikke noget. Sandsynligheden for at du ser dem er meget lille - med undtagelse af fx egern og kaninerne i Tiergarten. Skulle du støde på et vildsvin, så er det ikke et dyr man klapper. De er mest i randområderne, men kan især om sommeren finde på at følge de grønne spor af parker mv. ind i byen og i villahaver. Det er strengt forbudt at fodre dyrene - bøder op til 5.000 euro, så lad vær. Du må hellere ikke skyde dem uden tilladelse. Så la vær.

Vaskebjørne

Vaskebjørne har indtaget Tyskland, selvom de egentlig ikke hører til i Europa. Der er både en vesttysk og en østtysk version. I 1934 blev der udsat 2 par vaskebjørne ved Edersøen i Hessen i det vestlige Tyskland for at have noget interessant at skyde på ved jagter. Jægerne fik ikke skudt dem alle og vaskebjørnene formerede sig lystigt. Der er nu vaskebjørne alle steder i Tyskland. Flest i Hessen, hvor der i Kassel er optalt op mod 100 vaskebjørne per hektar. De findes også i Berlin.

Dyrene hører ikke til i vores fauna, og Skov og naturstyrelsen i Danmark betragter dem som en "invasiv art". Et rygte siger, at det var rigsmarskal Herman Göring, der beordrede vaskebjørnene udsat og derfor er de også kendt som nazi-vaskebjørne. Men det er der vist (ifølge Wikipedia) ikke hold i.

Den anden population stammer fra Wolfshagen (Ved Altlandsberg) i Brandenburg omkring Berlin. Dyrene stammer fra pelsdyrfarme, som blev bombet under krigen og vaskebjørnene slap løs derfra. Man regner med, at der i hele Tyskland nu er omkring 500.000 vaskebjørne. Alene i 2012 blev der skudt 71.000 vaskebjørne.

Berlins bjørne

Der var naturligvis også en rigtig bjørn i Berlin. I Wallstrasse bag bymuseet (Märkische museum) ligger parken Koellnisher Park. Det er en lille park og var en gang en del af Berlins festningsanlæg. Her gemmer sig et lille bjørneanlæg, hvor Berlins mascotbjørn gik indtil omkring 2015. Bjørnen var spærret inde, så der var kontrol på det vilde.

Sådan et anlæg hedder en bärenzwinger. Oprindeligt var der 6 bjørne i bjørneburet. Endelig værd at nævne det vildt populære ishockeyteam Berliner Eisbären.

De vildeste dyr i Berlin er heldigvis bag lås og slå i de zoologiske haver. Engang kunne du se den berømte isbjørn Knut i Berlin Zoo - men den er død nu. Vil du i Zoologisk have, så kan du besøge enten det meget kendte Berlin Zoo eller den knap så kendte Tierpark Berlin i Friedrichsfelde, som lå i det tidligere Østberlin.

Kaniner og harer

I Berlins Tiergarten vrimler det med kaniner. De er ufarlige, medmindre du falder over dem. Kaninerne havde gode vækstbetingelser i sikkerhedsstriben bag muren, hvor der aldrig kom nogen og alle naturlige fjender holdt sig væk. Da muren faldt slap de lige som østberlinerne fri. Kaninerne hoppede ind i parkerne, så de mange kaniner kan ses som en sidste hilsen fra DDR. Kaninerne bag muren mindes desuden i et relief i fortorvet ved den gamle grænseovergang ved Chaussestrasse i Wedding.

Udover kaninerne kan du også støde på en enkelt hare. Vildharen er cirka samme størrelse, men har lidt længere ører. Det kan være svært at se forskel.

Musvåger og falke mv.

Der skulle også bo hele tre musvåge-par i Berlins centrale park Tiergarten, der er på 207 hektarer. De er sikkert glade for både mus og kaniner. Ivirige ornitologer har optalt 47 fuglearter i Tiergarten. Der er fx optalt 24 par nattergale. Du kan også tidligt om morgenen støde på falkejægere. Der er 5 falkejægere tilknyttet Tiergarten i jagten på kaninerne. Også fritter sættes ind i kaninjagten. Rundt om Neuen See i Tiergarten flakser dværgflagremus rundt ved nattetide. De er ret små. Det samme er de dværgskildpadder, du kan støde på.

Faktisk mangler Tiergarten i Berlin kun det storvildt, som kurfürsterne oprindeligt jagede i deres jagtpark. Ellers summer det med liv.