Dyreparkerne i Brandenburg rundt om Berlin

vildpark

Foto: Alexas_fotos / Pixabay

Kan du ikke få nok af dyr? Har du slidt fødderne op i byens 2 store zoologiske haver men er sulten efter mere? Så glæd dig, der er flere dyrehaver at besøge omkring Berlin for både børn og voksne. Alene i delstaten Brandenburg, som omslutter Berlin, er der mindst 18 dyreparker. De er ikke verdensattraktioner alle sammen, men de fleste er gode nok til en eftermiddag med ungerne. Se listen nedenfor.

To zoologiske haver i Berlin

De store zoologiske haver i Berlin er verdensattraktioner. Dem må du endelig huske at besøge. Der er ikke nogen af dem, der skuffer. Klik her for at læse mere om Berlin Zoo og Tiergarten Berlin. Men har du lyst til flere vilde dyr, er der heldigvis råd for det med små dyreparker rundt om Berlin. Det meste kan nås på en time med tog eller bil.

Zoologiske have i Eberswalde

Zoologischer Garten Eberswalde, Am Wasserfall 1, 16225 Eberswalde, Eberswalde ZooEberswalde Zoo ligger ca 50 kilometer nordwest fra Berlin. Du kan også tage toget.

Haven er fra 1928 og der er mere end 5.000 dyr samlet her: Løver, tigre, geparder, papegøjer, kameler, flamingoer, kænguruer, aber og mange flere. Det er en gedign Zoo oplevelse at tage til Eberswalde. Masser af aber - og en helt særlig glastunnel gennem løveburet, hvor man i den grad får set kattene i øjnene. 

Havens historie går endnu længere tilbage.I 1795 blev her bygget en grotte og et vandfald og da jernbanerne åbnede blev haven et yndet udflugtsmål. Så oplagt udvide til zoologisk have eller dyrepark. Der er 11.000 kvadratmeter legeplads.

Pak madpakken og kom afsted på en god sommerdag. Det gør mange berlinere. Ifølge parkens hjemmeside er den zoologiske have i top 3 som udflugtsmål i Brandenburg, og den tæller blandt de 10 bedste zoologiske haver i Tyskland. 250.000 besøgende pr. år.

Vildtpark Schorfheide

Wildpark Schorfheide, Prenzlauer Straße 16. 16244 Groß Schönebeck. Igen nord for Berlin. Der går tog hveranden time fra Berlin-Karow til Gross Schönebeck. En time med bil. Parken viser dyr, som naturligt har boet her: Oddere, kronhjort, dådyr, vildsvin, mouflon og vilde dyr, der er uddød i naturen, ligesom ulve, bison, elg og Przewalski heste.

Przewalski-hesten

Przewalski hesten er uddød i naturen, men der findes omkring 1.000 i fangenskab.  Przewalski-hesten kendes også som mongolske vildheste. Det er den eneste hesteart, der aldrig er domesticeret og dermed den eneste vildhest dder findes i verden. Alle Przewalski heste nedstammer fra 9 af 31 heste, der var holdt fanget i 1945 i München og Prag – og de stammede fra 53 heste, der blev fanget af Carl Hagenbeck (ham med zoo i Hamburg) omkring 1900. Der var også en lille gruppe heste i Ukraine, som tyske soldater skød og åd og en gruppe i USA, som uddøde. I slutningen af 1950’erne var der kun 12 heste tilbage.

Philipp Kerr har i øvrigt skrevet en hel roman, The Winter Horses, om to mennesker i Ukraine, som forsøgte at rede hestene fra de tyske soldaters middagsbord. Przewalski var en polsk opdagelsesrejsende, og det er ham, der har lagt navn til krikkerne.

I dag er bestanden på over 1.500. De fleste er udsat i Mongoliet, og Kina, men de findes også i zoologiske haver, i skovene omkring Tjernobyl og altså også i Brandenburg. Uden at være heste ekspert mener berlin-guide, at den minder lidt om en islandsk hest. Typisk med kortere ben. Og så skulle den have 66 kromosomer mod alle andre heste, der har 64. Men berlin-guide har ikke talt efter.

En solid naturoplevelse, så kikkerten og telelinsen skal med. Dyrene er hegnet ind, så du skal ikke være bange for at blive ædt. Til gengæld skal du se godt efter nogen gange.

Der er god information på tysk og engelsk. Der er 7 kilometer vandrestier på det 100 ha store område. Det er en friluftstur, så du kan tage med med selv og vand - eller købe til rimelige priser. Rigtig god lejeplads til lidt større børn.

Vildtpark Johannismühle

Der Wildpark Johannismühle, Johannismühle, 15837 Klasdorf, syd for Berlin har lidt af det samme som Schorfheide: En træsamling (Aboretum), urokser, brunbjørne, vildheste, råvildt og både gråulve og polarulve. Smukt sted at vandre rundt. På med de gode sko og frem med det dyre kamera - nu får du brug for det. Også i Johannismühle er der Przewalski og derudover har parken Konik heste.

Konik hesten

Konik betyder lille hest på polsk (dimunitiv af koń, der betyder hest), og det er en lillle hest. De stammer fra Biłgoraj i Polen og under første verdenskrig trak de kanoner og materiel. Man mente længe, at de var af en oprindelige bestand af østeuropæiske vildheste, men DNA undersøgelser kan ikke understøtte det. De er er altså ikke helt så vilde som Przewalski.

Bjørnene fra DDRs statscirkus

Brunbjørnene hedder Mausi, Katja, Carla og Dolly. De er født i DDR og har optrådt i hele verden i DDRs statscirkus. Det vil sige - Mausi og Dolly er døde, og erstattet med Brenda og Igor. De fire bjørne har tilsammen 5,6 ha at boltre sig på, og det gør anlægget til et af europas største. Bamserne ser ikke så store ud, men hannerne kan veje op til 480 kilo og når de rejser sig når 2,5 meter op i luften. En krabat man ikke skal sætte sig op imod. De lever vildt rundt om i Europa - helt ned til Pyrenæerne. I Sverige regner man med, at der er 3.000 eksemplarer i naturen.

Flere dyre og fritidsparker

Germendorf fritidspark

Tier- Freizeit- und Urzeitpark, An den Waldseen 1a, 16515 Oranienburg OT, Germendorf  dyrepark ligger nord for Berlin. Her er der 650 dyr - og de fleste må gerne klappes. Ihvertfald i Børnezoo afdelingen, hvor man kan blive gnasket i af en ged mens man fodrer den med macaroni. Så bliver livet ikke meget skønnere. Åben fra morgen til aften.


Falkenhof Ravensberg

Falkonergården i Potsdam kendes også som Falkenhof Ravensberg, Ravensberggestell 2, Potsdam. Der er også lidt dyr at klappe, dog klapper man vist ikke falkene.


Dyreparken i Cottbus

I Tierpark Cottbus, Kiekebuscher Straße 5, Cottbus er der 1.200 dyr, legepladser og en lille klappezoo til de mindste. De kalder sig også Zoo Cottbus, og lidt uklart om der egentlig er forskel på en dyrepark og en zoo.

Dyreparken i Finsterwalde

Tierpark Finsterwalde, An der Bürgerheide i Finsterwalde har voliere med fugle og en pæn samling dyr at beundre. I alt 50 arter. Der er også en iskiosk. Et lille sted, hvis du kommer forbi og har lidt tid til overs.

Dyreparken i Senftenberg

Tierpark Senftenberg er fra 1931 og har 60 arter og 350 dyr. Blandt andet en samling mus. Igen, kommer du forbi, så kig ind.

Strudsegården i Berkenlatten

Straußenhof in Berkenlatten, Berkenlatten 7 i Gerswalde ligger i kanten af naturreservatet Schorfheide-Chorin. Struds, gæs, ænder, hujnde og katte. Kig forbi, hvis du alligevel er på udflugt på de kanter.

Strudsefarmen Jambo - med strudsebøffer og strudseæg

Strudsefarmen Jambo, Reblitzer Str. 3, 15926 Luckau OT Rüdingsdorf spankulerer 70 - 100 strudse rundt på 60.000 kvadratmeter. Der er også lidt andre dyr. Du kan smage strudsekød og købe med hjem. Strudsebøffer er som oksebøffer. Store og røde. Blot skal du ikke stege dem for længe, da de risikerer at blive seje og tranede. Interessant at strudsekød kan blive til tranekød - pjat. Eller køb et æg med hjem til en kæmpeomelet. 

Ulvenætter i Dyreparken Kunsterspring

Familienerlebnis Tierpark Kunsterspring, Kunsterspring 4 ved Neuruppin midt i Naturpark Stechlin er på 16 ha., og har en samling af dyr fra nordeuropa. Følg lidt med på hjemmesiden. De har natlige udflugter under titlen "Ulvenatten". 

Børnebondegården Marienhof med snobrød

Kinderbauernhof Marienhof er til for de mindste. En hyggelig bondegårdstur, hvor du måske også får lov at bage snobrød (Stockbrot). Adressem er Marienhof 1, Ribbeck / Havelland. Måske det passer som et lille break på vej til eller fra Danmark, hvis I er i bil.

Fugleparken i Teltow

Familienerlebnis Vogelpark Teltow, Kastanienstrasse 13-19 i Teltow er et lille privat foretagende med fugle. De har også en legeplads med hoppeborg.

Döberitzer Heide

Sielmanns Naturlandschaft Döberitzer Heide i Wustermark lige vest for Berlin, Zur Döberitzer Heide 10 ved Elstal dækker et areal, som er syv gange så stort som Berlin Zoo. Her er vildeheste (Przewalski), traner og andre vilde dyr at se og 55 kilomter vandreruter i det skønne landskab. Perfekt til en forårstur i det grønne. 5.500 dyre og plantearter.


Abezoo i Jocksdorf

Affenzoo Jocksdorf, Jocksdorf Nr. 8, Neiße-Malxetal har 50 aber og andre dyr at se på. Sku du lige komme forbi.

Heimatsdyrene i Fürstenwalde.

Heimattiergarten Fürstenwalde, Dr.-Wilhelm-Külz-Straße 10b i Fürstenwalde / Spree har dyr fra "hjemegnen" og et en lille lokal dyrepark. 

Dyrene i Eisenhüttenstadt

Tiergehege Eisenhüttenstadt,  Insel 8 i Eisenhüttenstadt ligger en lille dyreindhegning på 15 ha. Kænguru, vildsvin og præriehunde. En blandet forsamling.

Oderbruch Zoo

Oderbruch er et skønt naturområde langs floden Oder ved grænsen til Polen. En udflugt værd og kommer du forbi Schulgartenstr. 10 i Oderaue, så kig ind i Oderbruch Zoo. Der er dyr for hele verden, en Imbiss, grillplads og legeplads.