Etnografisk Museum i Humboldt Forum - Nydeligt. Kedeligt.

etnografiskmuseumberlinguide

Foto: Masker på etnografisk museum i Berlin. Beriln-guide (c), 2022

Det etnografiske museum i Berlin er placeret i Humboldt Forum - det store slot i midten af Berlin. Det har fået god plads, så der har tilsyneladende ikke været mulighed for formidling af indholdet. Berlin-guide er ikke imponeret. Velkommen til en kedsommelig time. Men museet er stort, så du får lidt gå-motion ud af besøget.

Etnografisk Museum i Humboldt Forum


Med 500.000 ting og sager fra hele den vide verden samt lydoptagelser, fotos og film er det etnografiske et af verdens største etnografiske museer. Museet samler, bevarer og udforsker materielle kulturspor fra førindustrielle samfund. Museet har samlinger fra Afrika og fra polynesien.

Men helt ærligt, så er det meget udforskning i denne del af museet. Det føles lidt uvedkommende og fjernt. Jeg har været på mere engagerende museer. Det er egentligt forstemmende, at så store samlinger ikke bliver præsenteret mere vedkommende. Måske museerne er knyttet for tæt til forskningen, så forskere bestemmer, hvordan der bliver formidlet. Men det er forskere, der er uddannet til at studere fremmede kulturer - de er ikke formidlere. Forskere registrerer, kategoriserer, analyserer og undersøger. Formidling til almindelige mennesker står langt nede på listen.

Ærgerligt, fordi andre landes kulturer er både interessante og dragende. I Berlin er Samuraimuseet, der formidler japansk kultur og historie, et fremragende museum. Begge museer formidler fx japansk the ceremoni. Hvis du besøger begge museer er forskellen i kommunikation tydelig, og det er endda en udstilling, som også etnografisk museum gør sig umage med. Det er bare ikke umage nok - eller næsten bare ikke umagen værd.

Museet er stort og udvides løbende. Sæt maks en time af - men husk at få kaffen på taget af Humboldt Forum med. Udsigten der er fremragende, og du kan gå direkte op. Det kræver ikke et kedsommeligt besøg først.

Humboldt Forum
Berlin-Mitte

 


Vis stort kort