James-Simon-Galerie

jamessimongalerie

Foto: James Simon Galleri. Fotograferet af berlin-guide.dk dagen før åbningen.

James-Simon Galeriet er ikke et rigtigt museum. Det er den centrale indgang fælles indgang til museerne på museumsøen. Det er en ordentlig entre på 4.600 kvadratmeter. Lige som pyramiden ved Louvre i Paris.

Bygningen, der stod færdig i 2019, efter otte års byggeri står på det sted, hvor der indtil 1938 stod en bygning af Karl Friederich Schinkel. Bygningen er designet af den britiske arkitekt David Chipperfield (1953).

James Simon (1851-1932), som har lagt navn til både bygningen og til James-Simon park på den anden side af Museumsøen var en jødiske industrifyrste i Berlin. Han var sammen med sin bror millionær i handel med bomuld.

I 1898 grundlagde James Simon det tyske orientselskab sammen med Wilhlem von Bode. Han betalte fx for udgravningen af Al Amarna i Ægypten 1907-1914. Kunstgenstandene fra det 14. århundrede før kristus er udstillet i Neues Museum på Museumsinsel. Det gælder fx Nefertiti-busten, så James Simon har haft afgørende indflydelse på samlingerne på Museumsøen.

Sammen en lille håndfuld stenrige jøder havde James Simon både tæt og venskabelig kontakt til kejseren. De rige jøder blev nedladende omtalt som “kejserjøderne”. Det var almindeligt at velhavere var mæcener og opbyggede store kunstsamlinger.

Simons enorme bidrag betyder også at den nye flotte bygning på museumsøen bærer hans navn.

Hvad færre mennesker i samtiden lagde mærke til, er, at han hvert år donerede en tredjedel af hans indtægt til velgørende, sociale formål fx svømmebade i de tætte arbejder kvarterer eller til hospitaler. Faktisk betalte han for Tysklands første, offentlige svømmebad.

Det er ikke veldokumenteret for han var diskret med det og synes ikke det var noget at tale om. Han døde i 1932 i Berlin og blev sparet for Hitlers magt-overtagelse. Den gamle kejser sendte en krans fra sit exil i Holland.

Over ved James Simon parken lå der i øvrigt en gang et cirkus ligesom cirkusbygningen i København. Det hed Cirkus Busch. Det blev revet ned i 1937. Det var et tysk cirkus, men det blev grundlagt i 1885 i Svendborg på Fyn. Sådan er der så meget.