Bud Spencer Museum

trinitybrdr

Bud Spencer er et hit i Tyskland. Så meget, at han har fået sit eget museum midt i Berlin. Bud hvem? Siger du nok, i hvert fald, hvis du ikke så spaghetti-westerns i 70’erne, hvor Bud Spencer og Terence Hill slog banditter til plukfisk i hobetal i filmene om ”Trinity-brødrerne”. Hans makker, Terence Hill, har også fået sit eget museum, som du finder i den lille by Lommatzsch, nær Dresden. Foto: Enzo Barboni fra filmen "De kalder mig Trinity" (Public Domain). Bud Spencer står forrest og Terence Hill bagerst.

 

Bud Spencer var italiner og egentlig født i Napoli i i Santa Lucia 31. oktober 1929. Han blev døbt Carlo Pedersoli. Han døde 27. juni 2016. Carlo Pedersoli var skuespiller og filminstruktør.

Han tog ikke den lige vej. Først var Carlo elite svømmer. Han var den første italiener til at svømme 100 m fri på under et minut. Både i de olympiske lege i Helsinki (1950) og i Melbourne (1954) nåede Carlo Pedersoli helt frem til semi-finalen. Desuden spillede han vand-polo og vandt de italienske mesterskaber i som en del af holdet fra SS Lazio.

Dernæst studerede han og tog eksamen i jura.

Som skuespiller tog han i 1967 Kunstnernavnet Bud Spencer, angiveligt for at hylde Spencer Tracy og sin sin øl, Budweiser. Men måske det bare var interessant at kalde sig selv Bud, der betyder knop, når man er på størrelse med en mindre bjørn.

Hans makker i de fleste film var Mario Girotti (f. 1939), som tog kunstnernavnet ”Terence Hill”. Terence efter en bog om romerske poeter og Hill efter sin amerikanske svigermor. Lige som Bud Spenser opnåede Mario også at blive italiensk mester i vandpolo med holdet fra SS Lazio. Mario Girotti blev så populær i Tyskland, at han blev æresborger i byen Lommatzsch, som ligger norvest for Dresden. Og der er naturligvis et Terence Hill museum, Am Markt 14, Lommatzsch) .

I dag er Terrence Hill også amerikansk statsborger, men han bor i Italien og har, ligesom en engang hans far, åbnet en iskiosk Gelateria Girotti i Amelia i Italien, og isbutikken har fået en aflægger i Dresden: Gelateria Girotti – Terence Hill Eis Saloon, Hauptstrasse 33, Dresden.

La collina degli stivali italian movie poster mdI Tyskland er filmene naturligvis altid blevet synkroniseret, så de er bedst kendt med de tyske stemmer. Terrence Hill blev fx synkroniseret til tysk af Hartmut Reck, Manfred Schott og Thomas Danneberg. Wolfgang Hess stod for de fleste film med Bud Spencer.

I filmene er Bud Spencer kæmpen, den rolige og lettere flegmatiske, mens Terrence Hill spiller den lille og vakse og stærkt provokerende. Begge kan de give bølle bank så det basker. Filmene var altid morsomme, og de er blevet sammenlignet med makkerparet fra Hollywood: ”Gøg og Gokke”.

Filmkarrierens højdepunkt var i 1970-1990. Efter filmkarrieren havde Carlo Pedersoli aka Bud Spencer et lille flyselskab og en børnetøjsfabrik. Men han forsøgte sig også som politiker for Forza Italia i Lazio. Han er citeret for at gå ind i politik med bemærkningen: ” I mit liv har jeg gjort alt. Der er kun tre ting jeg ikke har været! "Balletdanser, jockey og politiker. Eftersom de to første ikke er inden for rækkevidde, kaster jeg mig derfor ud i politik.”. Han forsøgte sig også som opfinder og har taget patent på et treløbet Jagtgevær og en særlig dørlås.

Filmplakaten til venstre er en film med de to italilnere. Forrest med hatten står Terrence Hill, men lige bag ham til højre med skæg står urokkelige Bud Spencer. Filmen er fra 1969 og den engelske titel var Boot Hill. Plakaten kan vises under reglerne for fair use iflg United States copyright law. Rettighederne til plakaten er Euro International Films, filmudgiverne eller kunstneren bag plakaten.

Boot Hill var model for makkerparret, som fik kæmpe successer med "De kalder mig Trinity", som handlede om en vagabond, som opdager, at hans bror er sherif i byen. Ikke godt, for bromand er røver, og har brækket benene på den gamle Sherif og udgiver sig nu som sherif. Filmen blev efterfulgt af "Jeg hedder stadig Trinity" og "Giv den hele armen".

Et par citater:

(Bud Spencer) "How's our old lady?"
(Terence Hill) "The same. She's always got something wrong with her."
(Bud Spencer) "Now, where the devil is it?"
(Terence Hill) "In New Orleans, runnin' a whorehouse."
(Bud Spencer) "I was talkin' about the bullet."

(Bud Spencer) "I'm not mad at you. I'm mad at our Ma. She shoulda strangled you, or at least drowned ya when you were born."

(Terence Hill) "Oh, come on, Bambino. No sense --"
(Bud Spencer) "Don't call me Bambino."
(Terence Hill) "You want me to call you Sheriff?"
(Bud Spencer) "Don't call me, at all. Not even if you're drownin'."

På museet kan du se effekter fra filmene og fra Bud Spencers liv,

Bud Spencer Museum
Under den Linden 10
Berlin

Eller du kan besøge fanshoppen online. Skal du have børn med på museet, så se måske lige et Trinity brødre film inden. Tidens tand har bidt lidt af farten, men der er stadig gode scener.