Neues Museum - det gamle Ægypten lige i synet

neuesmuseum

I årevis stod Neues museum aflåst hen efter bombningerne under 2. verdenskrig. Men i oktober 2009 blev dørerne slået op til den helt utrolige samling af Ægyptisk kunst: Skulpturer, dødsmasker, mumier, krukker. Det er dybt fascinerende og totalt verdensklasse. Bygningen blev tegnet af arkitekten Friedrich August Stüler og nu er den restaureret af den britiske stjerne arkitekt David Chipperfield. Husk at se op og rundt. Det er en restaurering ud over det sædvanlige. HUSK at bestille tid.

 

Arkitekten Friedrich August Stüler, der byggede museet mellem 1843 og 1855 var elev af Karl Friedrich Schinkel. Museet var det andet museum, der blev bygget på øen. Deraf navnene "det gamle" og "det nye musum" - om man så har tænkt det næste skulle hedde "det aller nyeste museum" melder historien ikke noget om.

Byggeriet af museet var dengang et teknologisk mirakel, som involverede brug af dampmaskiner til piloteringen og en specialj jernbane til at føre materialer frem. Det fungerede som museum indtil 1939 og blev slemt medtaget af bomberne, som de allierede droppede over byen. Derefter stod bygningen og forfaldt indtil DDR styret langsomt begyndte at genopbygge i 1986.

Det overtog David Chipperfield og i 2009 stod byggeriet færdigt. Langt dyrere end forventet.

Udstillingerne er ægyptiske og forhistoriske lige som før krigen. Hovedattraktionen er en lille, men stærkt fascinerende buste af den ægyptiske dronning Nofretete (Dansk: Nefertiti). Dertil kommer en samling af papyrus, kunstværker, mumier og krukker. Smukt opsat. Spændende. Hvis du ikke er ægyptolog eller ønsker at være det kan du tilbringe en meget værdifuld time eller to i museet.

Er du blevet helt vild med Nofretete - så tag hende med hjem. På den store afstøbningssamling kan du bestille både bemalede og ikke bemalede afstøbninger af Nefertiti og mere end 2000 andre klassiske kunstværker. Ser Nofretete godt ud i Berlin gør hun det nok også i Ballerup. Det er et geheimtip. Orker du ikke selv at rejse til Berlin er det faktisk muligt at bestille de største af kunstværkerne hjem til dig selv. Alternativt og dyrt - men muligt. Det giver noget at tale om over kaffen.

Iøvrigt kræver Ægypterne at få konen hjem igen. Nofretete kom på almindeligvis til Tyskland efter udgravningen i 1913. Det var sædvane dengang, og Ægypten havde ikke selv museer til den slags. Det er ikke til at vide med den slags diskussioner, så du skal måske skynde dig, hvis du vil se Nofretete i Berlin istedet for Cairo.

Du kan sagtens have børn med ind. Det med mumierne bringer en vis fascination for er den døde stadig væk pakket inden i?. Det er det brændstof vi behøver for at ville vide mere. Men børnene kan nok heller ikke holde til meget mere end en time. Gå hellere to gange i stedet, hvis I ikke nåede det hele første gang. Brug Audio-guiden. Der er et spor om udstillingerne - og et spor om selve bygningen.

Neues museum er langt det meste søgte museum på museumsøen og i stedet for at stå i kø i timevis køber man en billet, der giver adgang på en bestemt dato på et bestemt klokkeslet. Køb evt. billeterne den første dag og sæt en dag af til at besøge museer. Eller køb billetten og brug ventetiden på et af de andre fantastiske museer på øen. Husk at Berliner Welcome Card giver rabat på museumsbesøg.

Neues Museum
Genthiner Straße 38
10785 Berlin
030 26642-4242