Altes Museum - Det gamle Grækenland

Altes Museum er næsten et græsk tempel midt i Berlin. Ihvertfald går den græske Stoa - en lang og skyggefuld gang med søjler - som den kan ses i Athen igen. De Ioniske Søjler står på en lille forhøjning, der vender ud mod Lustgarten. Praktisk - for tidligere kunne floden gå over sine breder. Altes Museum er et klassisk museum i verdensklasse og det gamle Grækenland for fuld udblæsning. Et must see.

 

Det kan godt være, at du ikke er til gamle græske krukker og vaser og skulpturer. Men historierne, der fortælles på vaserne, er så overraskende og maleriske (og nogle gange helt grotesk seksuelt udpenslet), at det er værd at gå på opdagelse. Pludselig får du brug for at pudse din hukommelse af: hva'  var det nu den gamle lærer sagde dengang i oltidskundskab - eller oldævl. 

Museumsbygningen er oplevelse i sig selv. Museet er er tegnet af Karl Friedrich Schinkel (13.3.1781 - 9.10.1841). Schinkel var arkitekt og maler - og kendt for sine store neoclassistiske bygninger i Berlin. Schinkel har trukket det gamle rom og grækenland til Berlin - og det er her hans mest kendte bygninger findes. Altes Museum er en af de første bygninger i verden, der blev opført til museumsbrug.

På indskribtionen, der løber i hele bygningens længde ud mod Lustgarten, står der: FRIDERICUS GUILELMUS III STUDIO ANTIQUITATIS OMNIGENIAE ET ARTIUM LIBERALIUM MUSEUM CONSTITUIT MDCCCXXVIII" ("Friedrich Wilhelm III dedikerede dette museum til studiet af antikken og de frie kunster i 1828").

Arkitektonisk er det mest spændende rum i museet rotundaen midt i bygningen, som er lavet med inspiration fra Pantheon i Rom med græske statuer opstillet hele vejen rundt mellem søjlerne. Meget stemningsfuldt.

 

Museet åbnede i 1830 og lå flot med domkirken på venstre hånd, Lustgarten overfor med udsigt til slottet. Gud, Kongen og Kunsten samlet på et sted. Museet blev skadet under krigen og slottet revet ned. Museumet blev restaureret i 1966 og med den planlagte bygning af et nyt slot overfor er noget af fordums storhed på vej tilbage.

Schinkel også har tegnet Neue Wache (1816 - 1818), Schauspielhaus (1819-1821) på Gendarmenmarkt og altså også Altes Museum på museumsøen. Schinkel bevægede sig senere væk fra det klassiske til det neo-gotiske, der fx kan ses i Friedrichwerder Kirke og Bauakademie skråt overfor museet. Sammen med de øvrige museer på museumsøen er Altes Museum på UNESCO's World Heritage liste. 
 
Altes Museum
Bodestraße 1-3,
10178 Berlin
 
 
Museumsøens øens fristelser i overblik