Luftbunker som moderne galleri - Nutidskunst

Midt i Berlin udstiller Christian Boros sin samling af moderne kunst i en gammel bunker fra anden verdenskrig. Bunkeren er et specielt sted. Lys og rammer er tilpasset værkerne, så de præsenterer sig bedst, men enkelte værker er også udformet specielt til deres plads i bunkeren. Bunkeren kan kun besøges efter aftale. Besøg bestilles via hjemmesiden - flere måneder i forvejen!

Christian Boros er i reklamebranchen og har siden 1990 samlet nutidskunst. Med tiden er det blevet til ca. 500 værker, som bl.a. tæller Damian Hirst, Olafur Eliasson, Elizabeth Peyton, Wolfgang Tillmans, Anselm Reyle, Manfred Pernice, Tobias Rehberger, John Bock, Wilhelm Sasnal og Michel Majerus. Boros har mere end 50 forskellige kunstnere repræsenteret i sin samling.

Hanne Krabbe har skrevet om Boros samlingen: ”Jeg tror nok, at det bedste jeg oplevede i Berlin var Boros samlingen i Bunkeren. Det var fantastisk at komme ind i den kolos gennem den smalle dybe dør, gå videre gennem den snørklede gang, for til sidst at stå i forgangen i museet.

I det hele taget var jeg meget fascineret af den måde, rummene var bygget op på. Vægge og lofter var brudt ned visse steder på de forskellige etager, som på den måde gav lys og luft til de udstillede værker og mulighed for at betragte dem fra andre vinkler. Det var helt forrygende.

Det er længe siden jeg har oplevet, i den grad sammenhæng mellem værker, vægge og rum. De rå vægge, som afspejlede det liv, der engang havde været, var en flot medspiller til de værker, der var udstillet. Det var et studie i sig selv.

Udstillingen var varieret og spændende; den tegnede den nye tids udtryk med de bedste værker.

Flere af værkerne har været vist på Statens Museum for Kunst, bl.a. Danh Vo` s skulptur: fragment af Frihedsgudinden, og på Louisiana: Sara Lucas's selvportræt med spejlæg og Ai Wei Weis vidunderlige træ. Alt dette for ikke så længe siden!

Det var et levende sted, fuld af oplevelser og med meget stor skønhed; et museum man nysgerrig vil vende tilbage til”.

Det er bare med at komme afsted. Et varmt geheimtip fra berlin-guide.dk

Bunker

Reinhardtstrasse 20
10117 Berlin-Mitte

Reichsbahnbunker - bananbunker - technobunker og kunstbunker

Bunkeren er bygget i 1942 og er en oplevelse i sig selv. Der er ca. 3.000 m2 udstilling, og øverst er der lavet en penthouselejlighed på små 1.000 m2 til Boros og hans kone.

Udstillingslokalerne varierer i højde fra et par meter og helt op til 13 meters lofthøjde og er i dag med ca. 80 rum. Oprindelig var der 120 rum i bygningen, som kunne huse ca. 2.000 mennesker. Bunkerens oprindelige navn er Reichsbahnbunker Friedrichstrasse og er bygget til beskyttelse af civilbefolkningen under de daglige bombeangreb, som berlinerne levede med gennem næsten 4 år. Efter krigen blev bunkeren brugt som fængsel af den røde hær. I 1950érne blev bunkeren brugt til opbevaring af frugt for de handlende. Pga. af denne anvendelse blev bunkeren kendt under navnet banan-bunkeren.

Murernes tykkelse gjorde, at der stort set var en ensartet temperatur året rundt. Væggene er over 2 m. tykke og lofter kan være op til 3 m. tykke. Faktisk så tykt, at nogle materialer først var færdighærdet i starten af halvfjerdserne.

Efter genforeningen blev bunkeren brugt som en af de mest hårdtslående Techno-klubber med SM og forskellige fetish og darkrooms som sit varemærke. For dem, der er til den slags, var bunkeren kendt i store dele af Europa. Efter salg af klubben sidst i 1990'erne overtog Boros stedet, og har i dag lavet sit nutidsmuseum.