MeMu - Menneskemuseet på Alexanderplatz

menneskemuseet

Foto: Lässig. Foto fra museet leveret af MeMu.

På Berlins letteste adresse - foden af TV-tårnet som kan ses over hele Berlin - ligger menneskemuseet. Museet udstiller mennesker, som har doneret deres kroppe efter døden. Kroppene er blevet behandlet med en metode, der hedder "plastination" og muskler og væv er blevet faste men har bevaret deres farve. Ved at fjerne huden kan man nu se mennesker fuldstændig som i en anatomibog med muskler, sener, væv.


Siden 1990'erne har udstillingen Body Worlds turneret over hele verden og den har også været i København. En del af udstillingen har nu taget permanent ophold i Berlin. Det er en dybt fascinerende oplevelse at se kroppen indefra og det kan varmt anbefales at sætte en time eller to af til besøget.

Det er mennesker med et levet liv bag sig, der er udstillet. De mennesker, der har lagt krop til udstillingen, har gjort det efter eget ønske og doneret deres døde krop til medicinsk og oplysende brug. Vil du selv være en del af udstillingen en gang når du er død, så kan du læse mere om mulighederne her. På udstillingen kan man ikke se, hvem den enkelte person er, kroppen er blevet et anonymt objekt - en ting. Dine efterkommere eller tidligere vælgere, kunder, fans, naboer eller gamle kreditorer kommer ikke valfartende for at se dig udstillet her. Hud og fedt er fjernet, så det vi ser er maskinen bagved manden eller kvinden. Kroppen mangler hår, hud og fedtet, der giver os facon, buler og udtryk.

Det eneste personlige element eller spor efter livet er rygerlungerne. Ikke rygere har fine, lyserøde lunger - mens rygere bogstavlig talt har noget, der minder om svedsker i overstørrelse. Mangler du motivation til at kvitte smøgerne, så findes det i overflod her.

Udstillingen gør os mere bevidste om vores krop og giver stof til eftertanke om, hvem vi egentlig er. Hvad forbinder vores kropsdele, hvorfor er vi oprejste og ikke blot en blævret bunke, hvad holder os i bevægelse, hvordan griner vi. Du kommer med helt ind i det inderste.

Plastination foregår i fire trin: 1. Den døde krop fyldes med formalin, som slår alle bakterier ihjel og stopper de naturlige nedbrydningsprocesser. Hud og overflødigt fedt fjernes, så man kommer ind til anatomien. 2. Den døde krop udtørres og mere fedt fjernes. 3. Kroppen impregneres med polymerer under vacum 4. Kroppen postioneres i den stilling den skal have på udstillingen - her anvendes søm, skruer, nåle mv. for at få det hele til at passe. 5. Til sidst tørres det hele med varme, hvorefter figuren nu er fast.

Plastination er arbejdskrævende. Der ligger omkring 1.500 mandetimer i behandling af en krop - svarende til et års travlt arbejde. Det er et arbejde, der holder og plastinationen er i princippet permanent. De egyptiske mumier har et forspring på 4.000 år, men de plastineret kroppe kan holde for evigt. De skal formentlig blot støves af en gang i mellem.

Teknikken er opfundet af den tyske anatomiprofessor Dr. Gunther von Hagen i Heidelberg i slutningen af 1970'erne. Siden har mere end 15.000 mennesker meldt sig som donorer, hvoraf omkring 10 procent er døde. Det kan med tiden blive en ret omfattende udstilling. Langt hovedparten af de donerende er tyskere. Der er altså ikke tale om at kroppene stammer fra myrdede politiske fanger købt fra suspekte diktaturer i fjerne lande, som mod deres vilje og viden nu bliver udstillet for et begejstret is-spisende publikum. De kroppe, der er udstillet, er doneret af velinformerede og oplyste borgere, som af egen fri vilje har ønsket at stille deres krop til rådighed. De står der i kærlighed til os og resten af menneskeheden. Det er da smukt. Respekt.

Gik du glip af Body Worlds udstillingen, så kan du følge op her. Du kan tage de største skolebørn med. Det er ikke en uhyggelig eller dyster udstilling og der er masser at tale om. På et andet museum i Berlin, det medicin-historiske museum, bliver der udstillet "præparater", som kan være legmesdele fx øjne, hjerner, hænder i sprit eller misfostre som døde siamesiske tvillinger. Der bør man ikke spadsere ind med sine små børn og selv for nogle voksne vil det være en kraftig kost. På menneskemuseet er et lille indhegnet område tilegnet fostres udvikling. Det er kun for større børn.

Menneskemuseet er dybt fascinerende på en anden måde, og det kan varmt anbefales at bruge en times tid eller to på MeMu Menneskemuseet. Men er du til medicin og anatomi, så skal det medicin-historske museum bestemt også på din tjek-liste til Berlin rejsen.

I Guben, to timers kørsel fra Berlin, ved den polske grænse ligger Plastinarium. Plastinarium går bagom plastineringsteknologien - og skulle du få lyst til at donere dig selv til videnskaben og plastinering, så kan du melde dig til her.


MeMu Menschen Museum
Panoramastrasse 1a
10178 Berlin

[Ved foden af TV-tårnet ved Alexanderplatz - indgang på 1. sal mod kirken]