Vandværksmuseum - vandforsyning og kloakering i Berlin

Vand i hanerne og ordentlig kloakering tager vi som en selvfølge i dag - men før var mangel på vand og kloaker årsag til dårlige hygiejniske forhold og epidemier i både Berlin og andre store byer. Uden vand og kloaker er store byer utænkelige. En del af det nedlagte vandværk Friedrichshagen ved bredden af Müggelsee er siden 1987 blevet brugt af Berlins vandværksmuseum - Museum im Wasserwerk. Her fortælles historien om vandforsyningen i storbyen Berlin i samlinger og udstillinger. Det handler både om natur, historie og teknik.

Friedrichshagen vandværker begyndte driften i 1893 som Berlins tredje kommunale vandværk. På det tidspunkt var det største og mest moderne værker i Europa, hvor Henry Gill, den engelske ingeniør og første direktør for de kommunale vandværker, arbejdede sammen med arkitekten og kommunale bygmester Richard Schultze, der skabte bygningerne i stil med traditionel Brandenburg murstensbygninger.

En centraliseret vandforsyning i Berlin begyndte med opførelsen af vandværket udenfor Stralauer Tor (1856), i Tegel (1877), og ved Müggelsee (1893). Modernisering og omorganisering af vandforsyningen i 1920'erne og 1930'erne kan følges af dokumenter, fotos og kort på museet. Virkningerne af Anden Verdenskrig på vandinstallationerne og brugen af tvangsarbejde i løbet af denne tid er også dokumenteret.

Med sine seks maskinbygninger og andre tilhørende bygninger er arealet på 55 hektarer et vidnesbyrd om den industrielle historie i Europa. Maskinhallen fra 1893 er bevaret i sin oprindelige udstyr og en anden maskinhal fra 1920'erne er et sandt eldorado for ingeniør interesserede.

Den permanente udstilling i det tidligere kedelhal viser et tværsnit af Berlins historiske vandforsyning og kloakering fra 1850 til 1950. Se de første anlæg, hvor vandet blev ført frem gennem vandrør af træ - før den centraliserede vandforsyning blev indført. Saneringen af vandforsyningen efter afslutningen af krigen og adskillelsen af vandforsyningen mellem Øst-og Vestberlin efter opdelingen af byen i 1949 slutter den store del af den permanente udstilling.

Turen fortsætter i maskinhallen. Der kan du finde tre opretstående, double-action, stempel dampmaskiner med indsprøjtning kondens dateret 1893. Det var først i 1979, at dampen operationen blev indstillet, og den sidste af denne type motorer i Friedrichshagen vandværkerne blev lukket ned.

Den anden del af udstillingen er dedikeret til Berlins kommunale kloakering. Udviklingen af Berlins kloakering kan spores tilbage over 120 år. Udstillingen giver oplysninger om opførelsen af kloakker, pumpestatione og det første rensningsanlæg. Et værelse levende viser et laboratorium, fra omkring år 1900, mens et andet rum viser det tunge arbejde med at rense kloakkerne i 1920'erne.

Gamle pumper, rør og ventiler er udstillet på 5.000 m2 udendørs areal på museet.

I dag råder Berlin over et kloaknet på næsten 10.000 kilometer rør med 145 pumpestationer og 225.000 tilslutninger. Vandledningerne er 7.800 kilometer lange og dagligt pumpes der 1.140.000 m³ vand igennem fra 9 vandværker.

Museum im Wasserwerk

Müggelseedamm 307
12587 Berlin
Tel. 030.8644-7695 - Fax 030.8644-7746
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

http://www.bwb.de