Museet på Robert Koch Instituttet

RobertKochMuseum

Foto: Pressefoto fra RKI museet. Udstillingen fortæller blandet andet om smitterisiko og muligheder for at beskytte befolkningen for smittefare rundt om i verden. Herunder med kampagner. 

Heinrich Hermann Robert Koch (født 11. december 1843, død 27. maj 1910) var en tysk læge og bakteriolog. Han skabte afgørende gennembrud for medicin og han lagde grunden til udryddelsen af flere grusomme sygdomme. Han er især kendt for opdagelsen af den bakterielle årsag til miltbrand (Bacillus anthracis, 1877), tuberkulose (Mycobacterium tuberculosis, 1882) og kolera (Vibrio cholera, 1883). I 1905 modtog han nobelprisen i medicin.

Robert Koch grundlagde sig eget institut i Kongens navn: Das Königlich Preußische Institut für Infektionskrankheiten, som senere blev omdøbt til Robert Koch-instituttet. Ved at bruge hans metoder har elever af ham fundet de organismer der forårsager difteri, tyfus, influenza, gonore, meningitis, byldepest, spedalskhed, stivkrampe og syfilis.

Da Robert Koch døde blev han begravet i sit eget Mausoleum i et annex ved Instituttet. Her blev der også indrettet et museum for ham i 1913. Det blev ændret i 1960 og udvidet og i 2017 blev udstillingen udvidet til de nuværende 180 Kvm2. Med andre ord ikke et gigantisk museum, men et interessant museum.

Museet fortæller historien om, hvordan verden skiftede syn på videnskabelige metoder når det gælder lægevidenskaben. I tidligere tider forholdt lægerne sig til mystiske væskebalancer og sammenkog af urter tilsat lidt stjernetydning. Robert Koch var med til at skabe systematik og dokumentation og videnskabelighed, som skabte gennembrud over for sygdomme, som har slået millioner af mennesker ihjel gennem tiden.

Robert Koch var med til at skabe forståelsen for smitte gennem bakterier og dermed også værdien af hygiejne. Hvis du har set filmen Charité, som måske endnu ligger på Netflix, så indeholder den et ganske fint protræt af Robert Koch - og en spændende historie om et af den tids mest innovative hospitaler: Charité Hospitalet i Berlin.

Værd at reflektere over, at Berlin, som har fostret en af verdens største mordere, Adolf Hitler og kumpaner, altså også har fostret nogle af de læger og videnskabsfolk, som har bane vejen for at udrydde sygdomme.

Er I mange på besøg kan det betale sig at kontakte Museet i forvejen. Er I fx mere end otte personer kan der være en gratis guided tur.

Museet på Robert Koch-Institut
Nordufer 20
Wedding