Gedächtniskirken - minde om krigens rædsler

Keiser Wilhelms Gedächtnis kirke på Breitscheidplatz er et ikon for Berlin. Kirken og dens moderne tilføjelse dominerer udsigten på Kurfürstendamm og Tauentizenstrasse. 

Kirken stod færdig i 1895. Arkitekten var Franz Schwechten, som også tegnede den første Anhalter Bahnhof. Kirken var en gave til det tyske folk fra Kaiser Wilhelm ll. Hovedtårnet var 113 meter højt. 3 gange rundetårns højde. Flot nyromantisk kirke med alt i ornamenter og udsmykninger. 

Kirken blev ødelagt efter et britisk bombetogt i 1943. Efter krigen blev genopbygningen overvejet – men det blev besluttet at lade ruinen stå som et minde om krigens meningsløshed. – og i stedet skabe en ny kirke ved siden af.
 
De ny bygninger er designet af arkitekten Egon Eiermann og stod færdig den 25 maj 1962. Samme dag som den engelske katedral i Coventry, der blev bombet af nazisterne den 14. november 1940, også stod færdig. I kirken er der et kors lavet af søm fra den gamle katedral i Coventry. På den måde er den engelske katedral i Coventry og den tyske kirke i Berlin forbundne med et fælles budskab om forsoning og tilgivelse efter den forfærdelige krig.
 
På billedet neden for fra 1932 kan man se, hvor stor en kirke. der var tale om før krigen. Bemærk også de smukke bygninger, der omgav kirken. De blev også bombet væk og idag ligger her stormagasiner og Europacenteret med mercedes vartegnet øverst dominerer pladsen. Geografisk set det samme sted, med de samme gamle navne i den samme by. Og alligvel er alting forandret.
 
I 1850 var her marker, i 1940 var her storby - og i 1962 var her igen en storby - og dog en anden. Tankevækkende. Det er historien om Berlin.
glgedachniskirche
Tårnet fra Gedächtniskirche står i dag som minde over ødelæggelserne fra den 2. verdens krig. Det er snarere krigen, man mindes, end egentlig Kaiser Wilhelm II, når man betragter resterne af kirken idag.

Den ny Gedächtnis kircke går også under kælenavnet Læbestiften og Pudderdåsen på grund af den bemærkelsesværdige arkitektur. Tårnet fra den gamle kirke går også under navnet "Den hule tand". Det første billede er et interiør fra det nye kirkerum, der ligger i Pudderdåsen. Det er et meget smukt sted at besøge og meget stemningsfuldt. Der er næsten altid åbent. 
 
Terrorangrebet. På trappen op til Kirken, mod Zoo, angreb en lastbilchauffør julemarkedet i 2016 ved at køre direkte ind mellem boderne med høj fart. Han slog 12 mennesker ihjel og sårede 56. Anis Amri, som var en afvist asylansøger fra Tunesien, havde stjålet lastbilen og den oprindelige chauffør, Łukasz Urban, blev fundet skudt i førerhuset. Anis Amri selv lykkes med at flygte og blev jaget i hele Europa i fire dage, hvorefter han blev dræbt i en skudduel med politiet i Milano. Anis Amri var påvirket af den islamiske terrorist Abu Bakr al-Baghdadi og Islamisk stat. Der er idag et lille mindesmærke på trappen med de dødes navne efter terrorangebet.
 
Julemarkedet er der fortsat hver jul, men nu sikret mod gentagelser af terrorangrebet med betonklodser rundt om, som skal forhindre flere lastbiler. Julemarkeder i Berlin er ligesom i resten af Tyskland en månedslang folkefest med pølser og gløgg og søde sager og julepynt og karuseller. 
 
Se kirken på
Keiser Wilhelms Gedächtnis kirke
Breitscheidplatz,
Berlin-Charlottenburg