Wir waren Nachbarn - 145 jødiske øjenvidner

wirwarennachbaren

Udstillingen Wir Waren Nachbarn - vi var naboer - er en samling af 145 biografier af jøder fra Bayrisches Viertel og Shöneberg-Tempelhof. Biogafierne har billeder, historier og dokumenter. En af dem er komponisten og kunsteren Ilja Berg, som i dag bor i både København, Berlin og München.

Udstillingen ligger i Schöneberg Rådhus. Det er et fint sted at besøge. På selve udstillingen er den største del af teksten på tysk, men der er også forklaringer på engelsk. Til nogen biografierne er der tilknyttet lydbånd, hvor personerne selv fortæller. Der er både kendte og ukendte jøder. Til de kendte hører fx nobelpristageren Albert Einstein og forfatteren Kurt Tucholsky. Ilja Bergs historie er, at han som lille dreng måtte flygte med sin familie. De flygtede til Danmark. Ilja Berg er velkendt i Schöneberg, hvor han også har givet koncert - blandt andet for piano og vækkeur.


Schöneberg Rådhus er iøvrigt kendt som det rådhus, hvorfra den amerikanske præsident J.F. Kennedy holdt tale til berlinerne under den kolde krig.

Nord for Rådhuset lægger området "Bayrischer Viertel", hvor der i lygtepælene hænger skilte med små uddrag af jødelovene.

Fra 15 år og opefter. Kræver lidt fordybelse. Regn med ½-1 time.

Gratis adgang

Wir Waren Nachbarn
Rathaus Schöneberg
John-F.-Kennedy Platz
Berlin Schöneberg

U4 Rathaus Schöneberg U7 Bayrischer Platz + Bus M46/M104