SA fængslet i Papestrasse. Her boede Görings bøller.

Kældergangen

Hitlers SA-tropper havde deres eget fængsel Papestrasse i Schöneberg. Tidligere havde de preussiske jernbanetropper holdt til der indtil de blev opløst efter første verdenskrig. I dag hedder stedet Verner-Voss-Damm og i nr 54a boede SA-feltpolitiet fra december 1993 her med deres hovedkvarter. I kælderen var der celler. Stedet er nu et mindested, der kan besøges.

 

Først jernbanetropperne. De blev oprettet i 1875 for at stå for uddannelsen af det militære jernbanepersonale, som var ansvarlig for troppetransporter og levering af forsyninger. I 1905 blev de nuværende bygninger rejst. Her lå også det sted, hvor soldater fra Berlin og Brandenburg skulle lade sig indrullere i hæren til den 1. verdenskrig.

Mindefoto af soldater fra jernbanetropperne SA tropper  

 

Efter 1. verdenskrig var her almindelig administration af fx pensioner til krigsveteraner. I begyndelsen af 1932 blev bygningen Werner-Voß-Damm 54a købt af den volkische-protestantiske (nazistiske) bevægelse "Den kristne kampskare", der blev ledet af den tysk-baltiske baron Wilhelm von der Ropp. Her var en kort tid skolehjem for arbejdsløse unge ledet af Görings SA feltpoliti. Herefter overtog SA helt og havde hovedkvarter og fængsel her indtil 1944/45, da området blev kraftigt ramt af bomber.

SA-feltpolitiet (også kendt som "FEPO" var en slags frivilligt hjælpepoliti og alene i Berlin var der 5.000 medlemmer. I virkeligheden var det en rå bande bøller, som opsøgte nazistpartiets fjender og det almindelige politi kunne kun se magtesløst til. Bygningerne blev overtaget allerede i marts 1933. Lederen var Oberst Walter Fritsch.

I de følgende måneder blev SA-fængslet i Papestrasse til en af berlins centrale fængsler for nazisterne. Det stod i direkte forbindelse med politipræsidet ved Alexanderplatz og Gestap i Prinz-Albrecht.Strasse og med SA-ledelsen i Colombia-haus samt de tidlige KZ lejre i Oranienburg og Sonnenburg.

SAgefangis3

 

Efter krigen var der stille om stedet indtil en tidligere fange i 1992 fandt kælderen og en undersøgelse viste inskriptioner mv. i kælderrummene. I dag er det egnetlig blot nogle kælderrum - men blodet har flydt her, og enkelte fangers historie fortælles. Der er også udskrifter fra retsagerne efter krigen og øjenvidenberetninger (på tysk). Det er både intenst og bevægende.

Der er rundvisninger på stedet i dag - men åbningstiderne er lidt ujævne, så tjek heller hjemmesiden først. I følge hjemmesiden er der rundvisninger af tidligere fanger - men det skal man nok ikke udsætte i årevis. Der er lidt tekst på engelsk - en stor fordel at følges med nogen, som kan hjælpe med det tyske.

Ehemaliges SA-Gefängnis Papestraße

Werner-Voß-Damm 54a
12101 Berlin


Vis stort kort