Nazi tvangsarbejdslejren i Schöneweide

Nazi tvangsarbejderlejeren 75/76 i Britzer strasse er en usædvanlig komplet bevaret arbejdslejr, hvor 11 af de oprindeligt 13 barakker fra 1943 - 1945 stadig står. I 2 af barakkerne er der indrettet et dokumentationscenter om nazisternes tvangsarbejdslejre.

 Zwangsarbeiterlager Berlin-Schöneweide og andre lejre var hjem for omkring 3.000 tvangsarbejdere i og omkring industrierne i Berlin. Lejr 75/76 blev bygget under ledelse af selveste Reichs arkitekt Albert Speer. I lejren var der især italienske tvangsarbejdere, kvindelige KZ fanger og andre. Dokumentationscentert handler mest om denne tid og består af plancher og fotos og fortællinger om arbejdslejre.

Umiddelbart efter krigen overtog den røde hær området og i 1946 havde lejren igen kun civile formål: Her var små værksteder, en sauna og en børnhave samt senere et vaccine institut.

I de sidste krigsår arbejdede 8 millioner udlændinge i Tyskland som tvangsarbejdere: jøder, KZ fanger og krigsfanger fra 20 europæiske lande. I sommeren 1944 var der mere end 30.000 lejre i Tyskland. En tredjedel var kvinder og børn.

Berlin havde den største del af rustningsindustrien, hver 10. flymotor, hver 4. panser og næsten halvdelen af ammunitionen blev fremstillet i Berlin - ikke mindst på grund af de 400.000 tvangsarbejdere - eller slaver, som arbejdede under kummerlige forhold.

Tvangsarbejderne udgjorde intet mindre end 28 procent af arbejdsstyrken i 1944. De var fordelt i 1.000 lejre over hele Berlin. Mange lejre tegnet af rustningsminister og Hitlers arkitekt: Albert Speer - andre boede i ombyggede skoler, biografer, sportshaller, baggårde. Nazisterne kaldte dem fremmedarbejdere og påstod, at mange var kommet friviligt. Tvangsarbejderne arbejdede ikke bare i industrien, men også i private hjem.

I 1942 blev 40.000 mennesker om ugen tvangsforflyttet til Tyskland for at arbejde. Folk fra Polen og Sovjetunionen var "ostarbejdere" og skulle bærer store kendemærker som "OST" og "P" - lige som jøderne deres stjerne. Under de mange bombeangreb mod Berlin var de uden beskyttelse eftersom beskyttelsesrum var forbeholdt den tyske befolkning.

Det lykkes mange tyskere at leve med den store andel af udhungrede tvangsarbejdere. Tyske kvinder, der omgikkes tvangsarbejderne på kærlig vis, risikerede at blive straffet - hvorimod mandlige lagerforvaltere og arbejdsledere stort set ustraffet kunne voldtage kvindlige ostarbejdere. Tvangsarbejderne er et lidt overset kapitel i historien om Nazisternes overgreb, der står i kø for at blive bekendt. Der er kun få mindesteder. Efter krigen blev mange af de sovjetiske tvangsarbejdere sendt hjem til USSR for blot at blive sendt videre i stalinistiske arbejdslejre fordi de havde samarbejdet med fjenden.

NS ZWANGSARBEIT
Dokumentationszentrum Berlin-Schöneweide
Britzer Straße 5
Treptow-Köpernick
12439 Berlin

http://www.ns-zwangsarbeit.de/

Kilder:

http://www.berliner-geschichtswerkstatt.de/zwangsarbeit/

http://www.zwangsarbeit-in-berlin.de/