Trümmerberge - ruindyngerne efter den 2. verdenskrig

trummerfrauen

Efter anden verdenskrig var mængden af ruiner helt overskuelig og løsningen var at genbruge så meget som muligt og køre resten væk og samle det i vældige dynger. Det blev til trümmerberge, som ligger flere steder i byen.

Efter krigen lå de tyske byer i ruiner. Det er beregnet, at ruinhobene udgjorde 400 millioner kubikmeter byggeaffald - svarende til et godstog på 160.000 kilometer, hvis det hele skulle trækkes væk på en gang (og hvorhen kunne man spørge for 160.000 kilometer er mindst 4 gange rundt om jorden). Der findes "trümmerberge" omkring alle større byer i Tyskland. En sjettedel af ruinaffaldet i Tyskland lå i Berlin.

 I Berlin blev 15 procent af ruindyngerne til trümmerberge. Bjergene blev så høje, at Teufelsberg, der består ruinaffald, er Berlins næsthøjeste punkt på 115 meter. Andre (Die Humbelthöhe) blev brugt til at begrave de betonfæstninger (Flaktårne), som efter krigen var umulige at sprænge væk.

I sommeren 1945 er det beregnet, at 20.000 til 60.000 kvinder var beskæftiget med at rydde op i ruinerne, sortere brugbare materialer fra ruinaffaldet. Ironisk nok blev kvinderne sat til at rydde op af mændenes krig, men der var ikke andet for, for mange mænd var væk, var i fangelejre eller skulle på arbejde for at ernære familien. Kvinderne blev kald "Trümmerfrauen". De flodpramme der i sin tid sejlede byggematerialer ind til Berlin sejlede nu murresterne ud igen.

Historien er, at alle uanset stand blev sat i arbejde med at rydde op. To bronze skulpturer af Fritz Cremer står foran Rotes Rathaus til minde om oprydningsarbejdet: Aufbauhelferin og Aufbauhelfer. Der står også en skulptur i Hasenheide i Neuköln. De største mindesmærker er dog Trümmerbjergene i sig selv. Oprydningen tog 5-6 år og var afsluttet i begyndelsen af 1950'erne.

I dag bjergene vokset til med grønt og arealerne bliver brugt til udsigtspunkter, parker og fritidsanlæg. Du kan blandt andet møde disse trümmerberge i Berlin:

Teufelsberg 115 m  Charlottenburg-Wilmersdorf / Grunewald i sydenden af Heerstrasse i nærheden af Teufelssee. Teufelsberg er den største og rummer 12 millioner kubikmeter ruinaffald fra omkring 400.000 bygninger. Der blev leveret 600 lastbilfulde om dagen, svarende til 6.800 kubikmeter om dagen. Derefter blev området brugt som losseplads og i dag er det grønt område, som om vinteren kan anvendes til skisport.

Den amerikanske hær har brugt Teufelsberg som overvågningspunkt. I 1970'erne blev der dyrket vin på skråningerne - blandt andet Wilmersdorfer Teufelströpfchen. Der er plantet over 180.000 træer på området.

Andre er:

  • Drachenberg 99 m Charlottenburg-Wilmersdorf i Grünewald mellem Heerstrasse og Teufelsberg
  • Oderbruchkippe 91 m  Pankow / Prenzlauer Berg i parken
  • Dörferblick 86 m  Neukölln / Rudow
  • Humboldthöhe 85 m  Mitte / Wedding
  • Großer Bunkerberg 78 m  Friedrichshain-Kreuzberg / Friedrichshain
  • Insulaner 75 m  Tempelhof-Schöneberg / Schöneberg
  • Trümmerberg Biesdorf 75 m  Marzahn-Hellersdorf / Biesdorf
  • Marienhöhe 73 m  Tempelhof-Schöneberg / Tempelhof
  • Rixdorfer Höhe 70 m  Neukölln (Hasenheide)

Er du i Berlin om vinteren er det attraktive kælkebaner - fx på Humboldthöhe. Så bliver trümmerberg kald Rodelberg.