Terrorens topografi - I Gestapos skygge

gestapo

Besøg stedet, hvor nazisternes SS styrede politistaten før og under krigen. Mellem 1933 og 1945 var området mellem Prinz-Albrecht-Strasse (Nu: Niederkierchnerstrasse), Wilhelmstrasse og Anhalterstrasse et af de mest frygtede områder i verden. Gestapos hovedfængsel lå i Prinz-Albrecht-Strasse 9, i Hotel Prinz Albrecht ved siden af havde SS lederne deres hovedkvarter og Sikkerhedsapperatet SD boede i Wilhelmstrasse 102.

 

Det var her Himmler, Heydrich, Kaltenbrunner og deres assistenter havde deres kontorer.

Det er her at de fatale beslutninger om forfølgelse og udryddelse af jøderne blev truffet. Det er her det blev besluttet at germanisere Polen og Sovietunionen. Her blev Wannsee konferencen forberedt. På intet andet sted i Tyskland blev terror og mord planlagt og organiseret i så stor skala. Alene adressen kunne sprede gru og rædsel over hele Europa.

Bygningen blev bombet væk og der er intet tilbage over jorden. I dag du se en fotoudstilling i de udgravede kældre, som blev brugt til fængselsceller. Desuden et imponerende besøgscenter, hvor Gestapos overgreb, historie og organisation præsenteres. Tag børnene med fra ca. 12 år. Gode adgangsforhold for handicappede.

Det var her det skete. Her det onde var.

Iøvrigt står her en af de sidste og længste rester af muren mellem øst og vest, fordi muren forløb i kanten af Niederkierchnerstrasse.

Topografie des Terror - udendørsudstilling
Niederkirchnerstraße 8
10963 Berlin
Telefon +49 (0)30 254509-50
Fax +49 (0)30 254509-55

 

Dagligt 10-18 

Lige i nærheden

Checkpoint Charlie - om den kolde krig

Currywurst Museum - om currywurst

Martin-Gropious-Bau - skiftende kunstudstillinger

Topographie des terror - om GESTAPO

STASI udstillingen