Teufelsberg - Besøg spionudstyret på Djævlebjerget.

Teufelsberg i skoven i det vestlige berlin var amerikansk spion-lytte station under den kolde krig. Teufelsberg har også været en militær institution under Nazi regimet. Efter 2. Verdenskrig blev området brugt som losseplads for udbombede bygninger (indtil 1972) - et gæt er, at her ligger mindst 400.000 bygninger eller 12 millioner kubikmeter byggebombeaffald.

 

Lyttestationen under den kolde krig var en af de største lytteposter, som US National Security Agency (NSA) har bygget. Et sted mellem 800 og 1500 soldater var beskæftiget døgnet rundt med aflytning af DDR og sovjetunionen. Lyttestationen var en del af det verdensomspændende spionnet ECHELON. Det har været en travl arbejdsplads.

En mærkelig historie beretter, at modtageforholdene var bedre på nogen tidspunkter af året end andre - og at det skyldes at det store pariserhjul, som blev sat op til den årlige amerikanske festival på Hüttenweg i Zehlendorf faktisk forbedrede modtageforholdene. Der er stadig årlige festivaller, som mest er et kæmpe omrejsende tivoli og forceret burgersalg, men lytteposten er lukket i dag.

Teufelsberg er vestberlins højestepunkt. 120.1 meter. I mange år blev bakken brugt til skiløb og der var både skihop og et skihejs. Skihop rekorden er lidt over 7 meter og eftersom hopbakken er lukket bliver den rekord næppe slået. Der var også den vildeste bobslæde bane, men alt for mange kom til skade, så den er lukket igen.

"Bjerget" er 80 meter højt og der var store planer om at bygge et luksushotel på toppen. Desværre rygtes det, at der var radioaktivt - og det trak ikke kunderne til. Instrukturtøren David Lynch havde planer om et universitet for Trancendental Meditation og ville have yogiske flyvere (munke der svæver i trance) - men det gik i sig selv igen. Så stod bygningerne og forfaldt for sig selv - kapret af grafittimalere, så der nu er kæmpemæssige malerier. Næsten et museum for street art.

Nu er Teufelsberg vækket lidt til live og du kan være heldig at få en rundvisning.Måske helt op i den øverste kuppel. På en solskinsdag er udsigten smuk. Der er mange grunde til at tage kameraet med.

Det hele står lidt efterladt for sig selv i dag, så det er rundvisning i den efterladte spioncentral. Ikke dårligt, hvis du er til skæg og blå briller.

Rundvisninger gives - det kan du læse mere om på http://www.berlinsightout.de/ . Man skal være mindst 14 år for at være med på rundvisningen. Rundvisningerne foregår på tysk. Der er mange trapper at forcere, så det er ikke for dårligt gående.