Marienfelde flygtningelejren - Det første indtryk af Vesten.

Marienfelde

I næsten fyrre år - fra 1953 til 1990 - var Marienfelde flygtningelejren i Vestberlin det første og centrale kontaktpunkt for flygtninge og indvandrere fra det tidligere DDR. Her boede de mens der blev søgt en opholdstilladelse til friheden i Forbundsrepublikken. Et besøg værd.

Især i perioden til 1961 var Marienfelde "Gateway to Freedom" med en høj symbolsk værdi. Vesttyske og vestberlinske politikere kom til Marienfelde for at vise solidaritet med flygtninge fra det tidligere DDR. Af de fire millioner mennesker, der flygtede fra DDR kom de 1,35 millioner forbi lejren i Marienfelde. I 1950'erne kunne det være flere tusinde om dagen.


Men ikke kun for nyankomne fra DDR boede i lejren. Fra 1964 kom i stigende grad emigranter fra Polen og senere fra det tidligere Sovjetunionen til Marienfelde. Marienfelde fungerede indtil for nyligt som modtage plads for emmigranter og her bor stadig flygtninge.

Selve modtagecenteret er idag omdannet til museum. Udstillingerne er rigtig fine og informative og handler om grænser. Om hvordan DDR overtrådte grænserne for almindelige mennesker, der blev gjort til flygtninge. Fx forsøgte DDR at kollektivisere landbruget. I 1950`erne forfulgte styret landmænd for landskadelig virksomhed og mange års fængsel, deres høst slog fejl. 

Der er udstillinger om den omfattende ansøgningsprocedure, for det blev gjort med grundighed. Der var desværre hår i suppen:

Der er historien om STASI spionen, Götz Schlicht, kendt som Dr. Luther, der forrådte flygtningenes venner, familie, naboer og kollegaer. Flygtningene fortalte detaljerne til den rare doktor, som sendte oplysningerne til STASI i DDR. Det fik han medaljer for i DDR, mens han også fik medaljer i Vesttyskland for sit arbejde med flygtningene. Det blev først opdaget i STASI arkiverne i 1993. Da var han syg og blev ikke retsforfulgt. Men han levede til 2006.

Du kan naturligvis også se opholdsrummene, som vist ikke er meget anderledes end dem, som tilbydes i Sandholmlejren i Danmark.

Det kan godt betale sig at besøge stedet og have større børn med. Der er audioguides på engelsk og tysk - og en rundvisning en gang imellem. Tjek på hjemmesiden. Der er åbent tirsdag-søndag. Lukket mandage. Gratis adgang.

marienfeldesovesal

Du kan tage toget fra Nordbahnhof, Friedrichstrasse eller Potsdamer Platz næsten til døren. Der er 500 meter at gå og det er godt skiltet. Kæd evt. et besøg ved murens dokumentationscenter i Bernauerstrasse sammen med et besøg i Marienfelde. Det går direkte med toget på under en halv time, selvom Marienfelde ligger i Berlins sydlige udkant. Varm anbefaling. Især med rundvisningen. 

Stiftung Berliner Mauer
Marienfelder Allee 66/80
D-12277 Berlin
 
S-bahn station Marienfelde (S2) - følg skiltene herfra. Der er 500 meters gang.