STASI Museum - i det gamle STASI hovedkvarter i Berlin

Erich Mielkes kontor

Foto; Erich Mielkes kontor. Stig Yding Sørensen, 2009.

Den 15 januar 1990 besatte demonstranter hovedkvarteret for Ministeriet for Statssikkerhed - også kendt som STASIs hovedkvarter i østbydelen Berlin-Lichtenberg. Berlins borgerkommite opløste STASI og gjorde Stasihovedkvarteret til et museum og et nationalt mindested. Fra den ene dag til den anden. Du kan besøge STASIs hovedkvarter i Berlin.

 

Ministerium für Staatssicherheit, fork. MfS (da.: Ministeriet for Statssikkerhed), i folkemunde også kendt som Stasi (afledt af Staatssicherheit) var den primære sikkerheds- og efterretningstjeneste samt undersøgelsesorgan for "politiske forbrydelser" i DDR. Wilhelm Zaisser var den første Minister für Staatssicherheit, mens Erich Mielke var minister fra 1957 til kommuniststyrets fald i 1989.

Stasi var bredt kendt et af de mest effektive - og mest undertrykkende - sikkerheds- og efterretningstjenester i verden. Der er beregninger, som antyder, at for hver 6,5 borger i østtyskland var der en stasiagent.

Stasis motto var "Schild und Schwert der Partei" (da.: partiets skjold og sværd). Stasi var et middel for det magthavende kommunistparti Sozialistische Einheitspartei Deutschlands til at overvåge borgerne, således at partiet kunne bevare sin magtposition.

Stasis efterretningsaktiviteter omfattede en yderst grundig overvågning og registrering af østtyskerne, men tjenesten arbejdede også i udlandet. I Danmark havde Stasi således hele 26 agenter under den kolde krig fra 1972 til 1988, men ingen 'topspioner' som i Vesttyskland.

Efterretningsvirksomheden baserede sig på et stort korps af spioner og meddelere. Stasis virksomhed var meget omtalt, men ikke konkret kendt for borgerne i DDR. Særligt omtalt er telefonaflytningen, der mistænkes at have været total. Frem til midten af 1980'erne voksede Stasi til at omfatte 91.000 ansatte og 100.000 informanter, hvoraf nogle befandt sig i Vesttyskland.

Stasi blev grundlagt 8. februar 1950 med KGB som forbillede. Stasi blev nedlagt og forbudt efter Tysklands genforening i 1989, hvor bygningerne i Lichtenberg blev stormet af rasende borgere. En række Stasi-officerer nåede at ødelægge en række af de mest kompromitterende dokumenter, men resten af materialet er i dag offentligt tilgængeligt for alle. I alt drejer det sig om 180 hylde-kilometer. 180 km svarer til afstanden mellem København og Middelfart. Offentliggørelsen af Stasis arkivmateriale betød mange ubehagelige overraskelser for østtyske borgere, hvis venner og familiemedlemmer havde været Stasi-spioner.

Erich Mielke - Chef for STASI
Foto:  STASI minister
Erich Mielke


I hovedkvarteret kan du blandt andet se:

Erich Mielke's kontor


Østtyskland blev styret af Erich og Erich. Erich Honecker og Erich Mielke. Mielke var ansvarlig for statens sikkerhed og hele sikkerhedsapperat. Du kan besøge Erich Mielkes kontorer, som de så ud i de sidste dage inkl. møderum og kantine. I kantinen kører der DDR film på fjernsynet og interiøret er helt uændret. Køb en cola og lad indtrykkene bundfælde sig her i lokalerne, hvor DDRs mest frygtede mænd holdt fredagsbar. Hvad talte de om her? Troede de selv på det lavede? Skræmte de hinanden fra vid og sans? - Der er nok at spekulere på, mens du drikker din Cola.

Spionlegetøj, overvågning og skjulte kameraer


Udstillingen omfatter overvågningsteknologi i bedste 007 stil fx skjulte infrarøde kameraer. Hvis du troede at 007's forrykte spionindretninger var det pure opspind, så bliver du klogere her, hvor kameraer blev indbygget i alt fra knapper, fuglekasser, sten, betonsøjler. Endnu engang overgår virkeligheden fantasien. Det er ret skræmmende. Meget udstyr blev stjålet eller forsvandt de sidste dage. Men der er stadig en del at se på. Det hele er sat frem og præsenteret en smule tørt. Ikke noget med spionværksted for de mindste, byg dit eget kameraskjul, eller tag et spionfotografi af hende den kønne foran dig. Men på en eller anden måde fremhæves dramatikken og der appleres til fantasien.

Fængselsceller

Forfølgelsen af befolkning fra 1945 til 1989 i diktaturet, der bestemte i detaljer, hvad man måtte eller ikke måtte, er dokumenteret i de gamle fængselsceller. Endelig er der er en udstilling om begivenhederne, der førte til åbningen af grænserne og diktaturets fald i 1989. Egentlig meget spændende - men relativt trist præsenteret. Så brug tiden på Mielkes kontor og med spionlegetøjet.

I 2011 blev udstillingerne udvidet, så der nu også er udstilling om, hvordan Stasi var en del af fritiden, skolen, arbejdspladsen. Fremragende undervisning i, hvorfor vi har demokrati og retsstat. Store børn kan være med. En del af teksten er både på tysk og engelsk.


STASI MUSEUM

Forschungs- und Gedenkstätte Normannenstr.
Ruschestr. 103, Haus 1
10365 Berlin

Phone: (030) 553 68 54
Fax: (030) 553 68 53
eMail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

http://www.stasimuseum.de/


Kilder:
Wikipedia, besøg på museet, info materiale om Stasi.
Anna Funder, Stasiland
http://www.stasiopfer.de 


Vis stort kort