Foto: Udsigten fra de besøgendes platform ind over Muren er betagende og ganske livagtig, selvom maleriet jo ikke bevæger sig. Foto: Berlin-guide.dk, 2022
Den tyske kunstner Yadegar Asisi er berømt for sine gigantiske 360 graders panoramaer. Et af de helt store kan du opleve ved Checkpoint Charlie. I en stor, sort ”silo” præsenteres Asisi’s panorama – et maleri, der er en total oplevelse. Det er så godt lavet, at det for Berlin-guide er lidt vanskeligt at vælge om der er tale om kunst eller historie.
Panorama-maleriet tager gæsterne direkte med til muren i Sebastianstrasse. Maleriet er flere meter højt og beskues bedst fra en platform. Du får oplevelsen af atmosfæren ved muren, hvor livet i vest er helt normalt – og lige på den anden side af muren er der vagtposter, hunde, pigtråd og meget lidt liv at spore. Om natten er dødsstriben bag muren oplyst som en levende slange gennem Berlin. Asisis evne til at male naturtro og i perspektiv i helt enorm skala betyder, at man får fornemmelsen af at være der selv.
Hvis du ikke selv var i Berlin i 1980’erne og oplevede muren, så er her nok den bedste mulighed for at være der for en stund. Og var du i Berlin i 1980’erne, så er der lagt op til et deja-vu med 80’erne. Lige så interessant at studere vestsiden af Berlin i Kreuzberg med slidte bygninger, forhutlede mennesker og masser af graffiti. Perspektivet er, så man fra platformen kan se ned mod Kottbusser Tor, skråt over mod Michaeliskirken og henad Sebastianstrasse, hvor man lige kan ane grænseovergangen i Heinrich-Heine-Strasse.
I Sebastiansstrasse gik sektorgrænsen lige til husmuren, men selve muren havde lavet en fortovspassage fri. Det var i princippet DDR-område, så hvis det officielle Vesttyskland meldte sig der med fx brandvæsen, postbude eller politi – så var sektorgrænsen overskredet.
Det er værd at bemærke, hvor upåvirket og hverdagsagtig det meste af aktiviteten bag muren er. Asisi selv var først flygtning fra Iran, hvor hans far blev myrdet af styret. Familien flygtede til DDR og på grund af sin flygtningestatus kunne Asisi flytte videre til vesten. Her boede han i 1980’erne og kunne fra sit vindue skue over muren på DDR i Kreuzberg. Asisi fortæller i en video, at man hurtig vænnede sig til muren og ligesom ignorerede den. Den stod jo bare der og stod.
Udover det kæmpe-store maleri fortælles historien om muren i fotos og fortællinger fra tiden. Sæt 45 minutter eller en time af, alt efter hvor grundig du er med at læse dokumentation. Se filmen med Asisi (engelsk / tysk). Og tag de store børn med. Der er masser at lære.
Området omkring Checkpoint Charlie har udviklet sig til en slags tivoli-mur- og koldkrigsturisme område komplet med souvenirsælgere og fastfood og tæt med turister. Men det skal ikke overvælde dig. Der er høj kvalitet i fortællingerne i de tilbud der er der.
Bliver du vild med panoramer, så har Yadegar Asisi lavet flere panoramer:
- I Berlin et levende maleri af det græske tempel Pergamons storhedstid.
- I Phorzheim har Asisi lavet et maleri af "Great Barrier Reef"
- I Dresden kan du både opleve den smukke barokby Dresden som panorama samt destruktionen af Dresden i 1945.
- I Leipzig er der maleriet 9.11 NY om Tårnene i New York
- I Wittenberg er det Luther i 1517, der er temaet.
- I Rouen i Frankrig er det Monet, der er på "tapetet".
Yadegar Asisi's panoramer trækkre masser af besøgende, så det er nok ikke de sidste.
Mere info på www.die-mauer.de
Asisi Panorama Berlin
Checkpoint Charlie
Friedrichstrasse 205
U-bahn Kochstrasse