Byslottet i Potsdam, der alligevel ikke er et slot

stadtschlosswiki
Foto fra 2013 af Roland.h.bueb på Wikipedia / (CC BY 3.0)

Når man kommer med tog fra Berlin til Potsdam er et nyt strålende slot en af de første markante bygninger man ser. Færdigbygget i 2012 som en - i det ydre - en kopi af det gamle Stadtschloss, som blev ødelagt under krigen. Men det er ikke slot. Det står på fasaden med store guld bogstaver i Magritte stil: Cesi ne pas une Chateau: Dette er ikke et slot. Det er delstatens Brandenburgs parlament.

 

Det nye strålende slot midt i byen har man valgt ikke lave til en turistmagnet, så der er stort set intet at komme efter ud over en model af bygningen i forhallen. Lidt ærgerligt, for sådan en flot bygning trækker. Men Potsdam har rigeligt med andre slotte til turister. Det er nyt, at slotte er turistattraktioner. Før var det bolig og regeringsbygninger for kejsere, konger, grever, baroner mv og de havde ikke turister rendende dagen lang. Det har Margrethe heller ikke.

Det ydre er lavet så tro mod det gamle slot som muligt. Efter krigen stod der kun den hule skal tilbage efter slottet og kommunisterne valgt, under protester, at sprænge slottet i luften i slutningen af 1950'erne. Enkelte bygningsdele som indgangsportalen, enkelte søjler mv. har overlevet og indgår i den nye bygning. Hele området er under ombygning i gammel residensstadsstil. Der er kongeligt strøg over det. Overfor slottet står den nybyggede Nikolai-kirche og det nye "alten Rathaus". Pladsen bliver afsluttet af et skrummel af et DDR kulturhus, som bliver revet ned. I de gamle slotsstalde ved siden af ligger Potsdams filmmuseum, der er et besøg værd.

På grunden lå oprindeligt et gods som Kurfürst Joachim II forærede til sin kone, Kurfürstin Katharina von Brandenburg. Dengang var der stil over Valentinsdag. Slottet blev opført i 1662-1669 og i 1744-1751 blev det udvidet i rokokostil for Frederik den Store af hofarkitekten Georg Wenzeslaus von Knobelsdorff. Kongerne i Potsdam boede på forskellige paladser, og Kong Frederik Wilhelm IV boede på slottet midt i byen fra 1849 til 1861. Den 14. april 1945 blev slottet bombet og udbrændte.

Nu står det der så igen og igen regeres der herfra. Der sidder i alt 88 parlamentarikere for Brandenburg. Delstaten omringer Berlin, men Berlin er selvstændig. Som dansker kender man Bayern og Schleswig-Holstein, men de fleste har problemer med at placere de øvrige delstater geografisk i Tyskland. Brandenburg er Tysklands vestligste delstat. Mod nord Mecklenburg-Vorpommeren, mod vest Nieder-sachsen og Sacsen-Anhalt, mod syd Sachsen, i midten Berlin og mod øst Polen. Brandenburg er halv så stor som Danmark. 2.56 millioner indbyggere og et areal på 29.475 km2. I 1970'erne boede her 2.7 millioner mennesker og prognosen siger 2,3 millioner frem mod 2050. Brandenburg er tidligere DDR er et sted man flytter fra. Vesttyskland og Berlin trækker.  

Hovedstaden i Brandenburg er Potsdam. De større byer er Potsdam, Frankfurt an der Oder, Cottbus og Brandenburg an der Havel. Mod øst løber floden Oder langs grænsen, mod vest er det Elben. I Brandenburg er de store floder Spree og Havel. 

Der bor et mindretal på 20.000 sorbere i delstaten, så Niedersorbisch er et officielt sprog. Læs mere om sorberne. Sorberne kalder Brandenburg for Kraj Bramborska. Parlamentet hedder Krajny Sejm Bramborska. Det står på dørskiltet. 

Slottets attraktion ligger på ydersiden. Der er stort set ikke noget at se indendøre for turisten. Så gå en tur rundt om. Det er højst sandsynligt det nyeste gamle slot du har set.

Læs mere om Potsdam

Landtag Brandenburg,
Alter Markt 1,
Potsdam.    

 
Vis stort kort