Humboldt Forum - det nye slot midt i Berlin

humboldtforum

Foto: Humboldt Forum eller det nye slot i Berlin. Tre af facaderne er bygget til at ligne det gamle slot - og den ny slotsplads (til højre på billedet) går måske hen og får nyt liv igen? Foto af berlin-guide (c), 2022.

Slottets officielle navn er Humboldt Forum - og det er fyldt med udstilling og museer. Slottet er et nyt vartegn for Berlin - omend det nok ikke fortrænger Brandenburger Tor.

Humboldt Forum

Slottet hedder officielt Humboldt Forum. Arkitekturen er en blanding af gammelt ydre og nyt og moderne indre. Det bliver et kolossalt nyt kulturhus lige i hjertet af Berlin. Dele af slottets ydre er originale dele, hvor de har kunnet findes. Det er ikke meget. Slottet åbnede for offentligheden i 2020 efter næsten 10 års byggeri. Det kostede lige omkring 5 milliarder kroner at bygge - og så er nedrivningsomkostninger til DDRs parlament ikke medregnet. Arkitekturen indendøre er med de lange rulletrapper blevet sammenlignet med et stormagasin. Det er ikke meget galt - men man kan nok ikke stille alle tilfredse. Kejseriets gamle sale med stuk og malerier og patina kommer ikke tilbage. I Humboldt Forum findes det nye i de gamle kulisser.

Læg mærke til den store bygning overfor Slottet på Schlossplads. Indgangsportalen er oprindeligt en af indgangsportalerne på slottet. I bygningen boede DDRs Statsraad og de bevarede indgangsportalen med balkonen, for det var den Karl Liebkneckt stod på i 1918 og udråbte den kommunistiske revolution i Tyskland. Og også den Kejser Wilhelm stod på, da han erklærede at Tyskland gik i krig i 1914. Portalen er blevet siddende på Statsrådets bygning, og i stedet er der nu en kopi på selve slottet. 

"Forum" antyder et sted, hvor man mødes og taler sammen: Mellem kulturer, med andre mennesker og med naturen. Hvad er samspillet? Hvordan er vi forbundet? Hvad har vi at sige til hinanden? Hvad skal vi mene om historien? Dialogforum er slet ikke så skidt et navn, når man ser, hvad man kan i Humboldt Forum. Hvad kan man i Humboldt Forum?

  • Etnografisk Museum og museum for asiatisk kunst. Man kan besøge de etnografiske samlingere etnografiske samlinger. Det er mere kedeligt end det lyder - og et overflødigt brug af så godt et nyt hus (synes berlin-guide)- så forhåbentlig finder de på noget bedre med tiden. Det etnografiske museum og museum for asiatisk kunst besøges samlet. Der har været diskussioner, ligesom på andre europæiske museer, om samlingerne retmæssigt kan stå, hvor de står. Er det i virkeligheden andre landes kulturelle arv som udstilles. Den diskussion kan der gå en del tid med.
  • "Berlin Global" er et samtidsmuseum om hvordan Berlin - og også danskere - er tæt forbundet med resten af verden. Udstillingen kan besøges af både tysk og engelsk talende. Det er en udstilling man godt kan få noget ud af sammen med sine store børn - og også skoleklasser.
  • "After Nature" er en lille udstilling af overraskende naturvidenskab og menneskets fremtid - og kan demokrati og arternes udryddelse forbindes med hinanden. Igen et diskussionsforum med krudt til interessante diskussioner for voksne og med børn. Det naturvidenskabelige er også en god hilsen til brødrene Humboldt, som grundlagde Berlins store naturvidenskabelige samlinger - og som har lagt navn til Berlins berømte universitet: Humboldt Universitetet., hvor blandt andet vores egen Søren Kiekegaard har haft sin gang og verdens klogeste mand: Albert Einstein.
  • Skiftende udstillinger. Der er også skiftende udstillinger, så det er altid værd at kigge ind og se, hvad der byder sig. Det kan være det mest interessante at besøge.
  • Fed tagterrase. Man kunne under byggeriet følge genopbygningen og se byggeplanerne i den mærkværdige bygning overfor Lustgarten. Bygningen hed Humboldtboxen. Den er væk nu, men til gengæld er der åbnet en cafe på taget af Humboldt Forum med en god udsigt over Berlin.
  • Gammel kælder. Arkæologerne var i gang i undergrunden og der fandt de ... en kælder fra det gamle slot, hvilket nok ikke overrasker nogen. I dag kan man besøge kældrene, som ligner kældre.
  • Slottets historie. Humboldt Forum har også en lille udstilling, mest en stor film, om slottets historie. Det er gratis, hurtigt overstået og kan anbefales.

Det er kongeligt. Der er elevatorer og adgang også selvom det kniber med at gå. Hvis man bliver sulten og tørstig er der både kantinen, tagrestauranten og en cafe - ellers er det nærmeste større udvalg enten på Gendarmenmarkt eller Nikolaj Viertel - eller den hyggelige cafe bag Domkirken, hvor man kan sidde næsten nede ved Spree og se kanalbådene sejle forbi. 

Humboldt Forum åbner Unter den Linden, der løber frem til Brandenburger Tor. Det gamle kongeslot lå her mellem Schlossplatz og Lustgarten. Hjertet af Berlin. Det blev bombet. Pladsen har siden 1945 lagt ryg til slotte, regeringsbygninger, bombesprængninger, parkeringspladser, militærparader, omrejsende tivolier, arkæologiske udgravninger, asbestkatastrofer. Men nu er der igen et slot - som så ikke er et slot med Humboldt Forum.

Historien om det gamle slot

slotberlinalt

Det første slot stod færdigt i 1443 bygget af kurfyrst Frederik III - også kendt som jerntanden - og herefter blev der gennem århundrederne revet ned, bygget til, udvidet, forskønnet, ændret og poleret på slottet - og rundt om voksede byen op. Her boede preussens kurfyrster, konger og til sidste kejsere frem til revolutionen i 1918, hvor kejserdømmet brasede sammen. Derefter blev slottet museum, kulturhus eller udlejet. 

Det seneste slot  overlevede knapt krigen. Den 3. februar 1945 blev slottet svært beskadiget af det største bombeangreb under 2. verdenskrig. Operation "Thunderclap" angreb med 1.397 bombefly og 785 jagerfly og smed mere end 2.000 tons bomber og 250 tons brandbomber. Angrebet gjorde 120.000 mennesker hjemløse, lagde store dele af centrum og Kreuzberg øde - byen var forvandlet til en rygende ruinhob. 25.000 døde. Slottet stod tilbage som en ruin. Den tætbyggede by omkring slottet var væk og er ikke kommet tilbage siden.

I 1950 besluttede DDR regeringen at sprænge resterne af slotsruinen væk. DDR beslutningen om at sprænge slotsruinen er omdiskuteret fordi andre af byens markante bygningsværker blev genopbygget selvom de var ligeså beskadiget. Slottet i Charlottenburg var midst lige så beskadiget - og alligevel lykkes det at genopbygge det i Vestberlin. DDRs beslutning har nok været både politisk ("vi kan ikke lide konger") og økonomisk ("det bliver knagme dyrt at bygge igen") betinget.

Samtidig var tiden efter 2. verdenskrig til at skaffe folk tag over hovedet og ikke til at bygge nye slotte. Mange tyskere boede stadig i udbombede kældre, ruiner og u-bahnstationer. Der skulle skaffes nye boliger i en fart. Fra den vinkel en rimelig betragtning - men ærgerligt var det nu.

DDRs Palast der Republik

Schlossplatz blev omdøbt til Marx-Engels-Platz og i mange år var pladsen til militærparader og ellers parkeringsplads.

1973 - 1976 byggede DDR så en moderne regeringsbygning af beton og glas og 5.000 tons asbest: Palast der Republik. Udover det såkaldte parlament "Volkskammer" var der også plads til folket med auditorier, kunstgallerier, restauranter og en bowlingbane.

Paladset stod færdig i 1976 under Erich Honnecker og havde flere øgenavne, som fx Ballast der Republik. Der var 1001 lamper i foyen og bygningen blev også kaldt "Erichs Lampeforretning". På tysk betyder protzen "at prale" - så slottet blev også kaldt Palazzo Prozzi. (I Firenze ligger det berømte Palazzo Strozzi). Det er dog ikke almindeligt kendte øgenavne.

Efter genforeningen stod DDRs regeringsbygning tom på grund af asbesten. Parkeringspladsen foran havde ofte besøg af omrejsende tivolier, som man egentlig skulle tro ville have have større succes i provinsen. Ikke umiddelbart det man forventede at finde i centrum af en metropol. Det svarede til, at Winnies Pølser og Øltelt samt Meyers Havnefests Tivoli slog sig ned på Kongens Nytorv. "Men så køb da en pølse og tag en tur i karusellen nu du er der". Det var lidt vildere end her hjemme. (Og faktisk ligger Tivoli i København jo stort set på rådhuspladsen, så helt off var det vel ikke).

Ombygning

Foto: Nedrivningen af det gamle DDR - Palast der Republik tog næsten 10 år. I dag er det nye slot kaldet Humboldt Forum åbent for besøgende. Palast Der Republik var DDR-styrets regeringsbygning. Det lå overfor domkirken på Unter den Linden på det sted, hvor det gamle kongeslot lå. I dag er DDR paladset også væk, og nu står der et nyt slot, der ikke er et kongeslot og troner. Næsten en kopi af det gamle slot. Nedrivningen var en ordentlig omgang over flere år, som involverede politiske dramaer, asbest og en sumpet undergrund. Foto: berlin-guide.dk

Sådan var de første år efter genforeningen mange steder: På Potsdamer Platz, foran regeringsbygingen, på arealerne hvor muren før stod blomstrede kreativiteten, festen, loppemarkederne - men efterhånden har pænheden og de nye bygninger taget over. Fortrængt det folkelige.
 

Berlin er under konstant forvandling. Berlin bliver pænere og mere strømlignet og mere kedeligt og mere almindeligt. Det er en proces man kan forstå og sympatisere med - men forhåbentlig finder Berlin måder at bevare magien i det ukontrollerede, beherske trangen til orden og lade være med køre beton ud over det hele. Men der er ingen garanti. Ordensdriften er stærk. Potsdamer Platz og Leipziger Platz og det gamle ingemandsland mellem øst og vest er fuldtudbygget. Og slotpladsen også.

Til slut blev Palast der Republik revet ned. Det tog flere år på grund af uventede hævninger i grundvandet og et hus proppet med asbest. Men endelig forsvandt det, og pladsen var klar til endnu et slot. Byggematerialet fra Palast der Republik blev genanvendt. Herunder 19.000 tons godt svensk stål, der blev smeltet om og brugt til motorblokke i VW Golf VI - og i Dubai til verdens højeste bygning. 

Græsplænen og Det nye slot

Den store plads lagde efter nedrivningen af Palast der Republik ryg til en græsplæne, hvor der ofte er aktiviteter. Men  spasen var snart overstået: Det gamle slot skulle genopføres med de gamle sten, hvor det er muligt. Hvorfor? Fordi! - der synes ikke at være et egentligt behov for de mange kvadratmeter, men hullet midt i Berlin blev fyldt op. Fordums storhed på vej tilbage.

I en periode lå arealet hen som grøn græsplæne midt i byen. En åben plads som blev indtaget og brugt af Berlins befolkning og turisterne. Som understregede Berlin som en by, der giver liv til det kreative og til nye ideer. Et sted man kunne forvente det uventede. Det var godt.

Nu er der så et slot, som repræsenterer den preussiske fortid, kejsertiden, det bedsteborgerlige, det regelrette og pæne. Det er ikke nødvendigvis en ændring til det bedre? Ikke nødvendigvis et innovativt startskud?

Der er nok også et mål nostalgi og nationalstolthed blandet ind. Måske var det ny slot et nødvendigt nationalt plaster efter uføret fra 1933 til 1989? Et punktum. Men det er unægteligt også et punktum, som klæder Unter den Linden, som med en perlerække af nyrestaurerede bygninger klæder Forbundsrepublikkens hovedstad standsmæssigt.

Humboldt Forum
Berlin Mitte

Vis stort kort