Schloss Britz - Lille fint slot med museum i Neukölln

schlossbritz2

Slottet Britz er det tidligere hovedsæde i landsbyen Britz, der i dag er en del af bydelen Neukölln. Idag er slottet hovedsæde for Kulturstiftung Schloss Britz. Der er museum med rum for omkring 1880 med interiører fra den tid - kaldet gründerzeit. Rundt om er en dejlig prisbelønnete park.

 

Slottets har historie tilbage til 1700 tallet. Slottet blev solgt til byen Berlin i 1924 og efter krigen var slottet flygningehjem for børn og senere et børnhjem. I parken på 1,8 hektar omkring slottet findes blandt andet et ginkgo træ, som formodes at være et af de ældste træer i forbundsrepublikken. Ginkgo - eller tempeltræet - er fra Japan og det har eksisteret i mindst 240 millioner år - som sort.

schlossbritz1

I dag har museet udstillingerne af Gründerzeit-interiører samt skiftende udstillinger - fx en udstilling om Andeby.

Billedet ovenfor viser en del af herreværelset, der er beklædt med mørkt træ, tunge gardiner og solide møbler. Det er et sted for vigtige og mandhaftige selskaber, som kun tåler kvindeligt selskab, når den gode øl serveres, cigarne bydes rundt eller der kaldes til middag. I stuen ved siden af det så kun for piger og fine konversationer. Ingen brovten. Gründerzeit er grundlæggelsestiden fra 1870 til første verdenskrig. Tyskerne fik en utrolig krigsskadeerstatning af Frankrig efter krigen i 1870 og det satte gang i et økonomisk opsving, der sammen med industrialisering skabte en stor økonomisk vækst. Den skabte et velhavende borgerskab, som havde travlt med at demonstrere deres velstand i huse prydet med klunk og klank og interiører, der osede af penge og soliditet og bedsteborgerlighed. Det er det du oplever på slottet i 4-5 små rum.

Tjek hjemmesiden. Fra slottet er der ikke langt hen til den store park "Britzer Garten". Samlet set et lille fint museum, som er hurtigt overstået. Nyd haven - og nub det lille Neukölln Museum med, som er indrettet i de gamle stalde i slottet. I andre stalde er der indrettet en restaurant og en sal, hvor der ofte er små koncerter og arrangementer. Udenfor er der dyr at klappe på.

Schloss Britz‎
Alt-Britz 73
12359 Berlin, Deutschland


Vis stort kort