Schloss Babelsberg med park - Return to Bridgehead i Potsdam

Schloss Babelsberg blev bygget som sommerresidens til prins Wilhelm ved Havel i Potzdam. Prinsen, der senere blev Kong Wilhelm I. brugte slottet i over 50 år. Slottet er tegnet af ingen ringere end Karl Friedrich Schinkel, som dog døde allerede i 1841 midt i planlægningen af slottet. Schinkel havde i tegningerne engelsk stil som forbillede, og imiterede "Tuduorstilen" og der er lidt "gensyn med Bridgehead" over slottet. Det er dog bygget om siden.

Slottet blev bygget i perioden 1834 - 1849 af to omgange. Kong Frederik Wilhelm lll og dronning Luise fik intet mindre end 10 børn. Børnene kom alle godt i vej, men hvis de ikke var blevet Kronprins, Zarina (Charlotte (1797-1860) boede i Skt. Petersborg under navnet Alexandra Fedorowna) og allerede havde deres eget slot, så var der mange at sørge for. Prins Carl fik slottet Glienicke. Potsdam udviklede sig til et slags kongeligt storkollektiv, hvor hvert medlem havde sit eget slot lige om hjørnet.

Wilhelm var nummer to i rækken og blev senere både konge og kejser, men han manglede noget til sig selv og hans kone Augusta von Sachsen-Weimar. De fik Karl Friedrich Schinkel til at lave udkast, som de ivrigt diskuterede. August havde kendt Goethe og viste et og andet. Og endeligt i 1833 blev det besluttet på et lille grundstykke på 72 hektarer ved Potsdam. Når man ser på slottet er der langt til klassisk Schinkel stil, som lagde sig mere op af klassisk Rom og Grækenland. Måske man aner bygherrernes (Wilhelm og Augustas) enthusiastiske deltagelse - lidt som da Mærsk McKinny Møller rådgav arkitekten til Operahuset i København (den store brødrister på havnefronten). Schinkel døde midt i arbejdet. Måske af overanstrengelse med de krævende kunder? Nå, før det udvikler sig til konspirationsteori, så bemærk at lige her er det berlin-guide der spekulerer.

Efter Schinkel var også arkitekterne Ludwig Persius og Johann Heinrich Strack involveret. Slottet var egentlig kongelig residens, men konge og kejserrige forsvandt i 1918.

Under Nazisterne blev der ofte holdt baller med deltagelse nazispidserne og UFA filmstjerner. Efter den anden verdenskrig boede Stalin, Truman og Churchill i de fine villaer bag slottet, når de ikke var til "Potsdamkonferencen" på Cecilienhof slot. Under den kolde krig var haven stort set utilgængelig, da den blev grænsezone mellem DDR og Vestberlin.

Slottet står idag sammen med de øvrige slottet i Potsdam under beskyttelse af UNESCO som verdensarv.

Slottet ligger i parken Park Babelsberg. Parken på 124 hektarer er tænkt af Peter Joseph Lennë og fyrst Hermann Puckler-Muskau. Fyrst Hermann Puckler-Muskau var tysk forfatter, opdagelsesrejsende og have designer. Efter at have turneret de engelske have i 1816 lavede han sin egen have ved Muskau (Ikke langt fra den tysk-polske grænse). Kendere kan se, at haven er inspireret af Lancelot Browns med de store armbevægelser på træer, enge og vand og af Humphry Repton med de farverige bede. Selve slottet er lukket for besøg, men du kan gå en tur i parken.

Det var i denne have, at Kong Wilhelm den I. udnævnte Bismarck til ministerpræsident og udenrigsminister den 22. september 1862. Lidt ærgerlig beslutning for Danmark, da Bismarck angreb os blot to år senere efter Danmarks brud på internationale aftaler om overherredømmet af Schleswig-Holstein. Det kostede os Danmark helt op til Kongeåen.

Og så lidt for at tvære i det, så har Babelspark sin egen Siegesseule, sejrsøjle, med Victoria øverst på en høj piedestal. Den minder om Preussens militære sejre over Danmark (1864), Østrig (1866) og Frankrig (1871). Victoria er udført af billedhuggeren Christian Daniel Rauch (1777-1857) som især var Tysklands ledende billedhugger. Han tilbragte mange år i Italien, hvor han blandt andet kendte danskeren Berthel Thorvaldsen. Han er især kendt for Dronning Luises Sarkofag og for den flotte ridderstatue af Frederik den Store, som står på Unter den Linden midt i Berlin. Ikke langt fra søjlen står feltherrebænken, en stor cirkelformet bænk, hvor der indtil 2. verdenskrig var bronzebuster Otto von Bismarck og preussiske generaler fra krigene 1864, 1866 og 1871. 

Der er gode muligheder for at spadsere i parken med masser af romantiske udsigter. I sommerhalvåret er der også rundvisninger på slottet. Der er flere bygninger i parken end slottet:

  • Dampdrevet pumpestation til fontæneanlægget, springvand og bassiner i parken fra 1845.
  • Det lille slot (Kleines Schloss) fra 1834 Det lille slot var oprindeligt et havehus og slottets gæstehus og i dag er der en lille restaurant.
  • De kongelige stalde (Marstall) fra 1839
  • Court Arbour (Gerichtslaube) fra 1871. Dele af bygningsværket er fra 1300 tallet og stod oprindeligt i centrum af Berlin. Det blev flyttet, fordi det røde rådhus skulle bygges.
  • Matroshuset (Matrosenhaus) en gotisk bygning fra 1842. Rent praktisk til matroserne på de kongelige - og senere kejserlige sejlbåde. Gavlen på huset er en reference til rådhuset i Stendal. En lille by i det vestlige Brandenburg, som opfattes som "Preussens vugge".
  • Flatow Tårnet (Flatowturm) fra 1856, der blev bygget som et beboligt udsigtstårn, og er der vinter og sne er der gode kælkebaner derfra.

De kongelige og kejserlige ("Köngliches und Kaiserliches" blev langt selv efter tyske standarder, så det ses også forkortet til "KuK") sejlbåde lagde til ved en stentrappe, Schiffsanleger, som i dag også tæller som et uofficielt badested - hvis du trænger til en dukkert.

Schloss und Park Babelsberg in Potsdam
Park Babelsberg 11
14482-Potsdam


Vis stort kort