Neuruppin - den preussiske af alle preussiske byer

Fontane

Neuruppin ligger 60 kilometer nordvest for Berlin, og de fleste danskere på vej til Berlin i bil kommer forbi Neuruppin. Neuruppin har fået prædikatet som den mest preussiske by af alle preussiske byer. ”preußischste aller preußischen Städte”. Ligger fint langs Ruppiner Søen, som er en del af floden Rhin. Ikke at forveksle. Militærgarnisioner i næsten 400 år i træk.

Neuruppin kendes tilbage fra 1238 som Rapin. Her blev der grundlagt et kloster. I 1524 blev det en del af Brandenburg og soldaterkongen Friedrich Wilhelm I fik lavet uniformerne til sine soldater her i Neuruppin.

I 1787 brændte Neuruppin, næsten hele byen var i ruiner. Branden åd 401 huse, 159 andre bygninger, 228 stalde samt kirken St. Marien, rådhuset, den reformerte kirke og prinsens palads. Få huse overlevede, blandet andet Klosterkirken St. Trinitatis ved bredden af Ruppiner Søen. Den er i dag vartegn for Neuruppin. Byen blev senere kendt for produktion af brandslukkere af mærket Minimax.

Kong Frederich Wilhelm II besluttede at Neuruppin skulle genopbygges, og det blev en opgave for den kongelige arkitekt Bernhardt Matthias Brasch. Han designede en by med lige gader, der forbandt tre store pladser. Meget findes endnu fx tempelhaven med Apollons tempel. Byplanen er stadig meget genkendelig i nutidens Neuruppin.

NeuruppinerBilderBogen

Foto: Neuruppiner Bilderbogen. CC BY-SA 3.0

Bogtrykkeren Johann Bernhard Kühn udgav Neuruppiner billedbogen med håndkolorerede billeder. Den blev en kæmpe succes i Tyskland med op til tre millioner eksemplarer årligt og bogen udkom i over 125 år med næsten 20.000 forskellige billedmotiver.

To af Berlins stolte sønner er i virkeligheden fra Neuruppin: Arkitekten: Karl Friedrich Schinkel (1781-1841). Berlin-guide har masser af referencer til Schinkel, som har tegnet en stor del af det klassiske Berlin. Læs mere om Schinkel her.

Den anden er poeten Theodor Fontane (1819-1898), der blev født i løveapoteket. Der ligger en god boghandel lige ved siden af, hvor der i den grad satses på Fontane. Fontane kastede glas over sin by i sådan en grad, at byen i dag ynder at omtale sig som Fontane-stadt. Fontane har status lidt på samme niveau som sin samtidige H.C. Andersen (1805 - 1875). Om de to mødtes vides ikke, men H.C. Andersen var bekymret over krigene med Preussen i 1848 og 1864 - altimens Theodor drog med de preussiske soldater til Danmark som krigskorrespondent. Læs mere om Fontane på berlin-guide.dk. 

Nazi-tiden gik ikke sporløst over Neuruppin. Nazisterne vagte begejstring og fik hurtigt flertallet i Neuruppin. I 1933 slæbte SA 80 modstandere af regimet ind i det gamle bryggeri og her blev de mishandlet. Det mindes i dag med en mindesten. De 80 jødiske indbyggere blev samlet, fordrevet og myrdet.

Sindssygehospitalet i Neuruppin tjente som opholdssted for de patienter, som skulle myrdes som en del af Eutanasi programmet. Flere tusinde mennesker var igennem her før de blev ført til drabsanstalterne i Brandenburg og Bernburg. Hitler, Hindenburg, og Brandenburgs Gauleiter var ellers æresborgere her. Men det er de ikke længere.

De sovjetiske befriere begravede 220 faldne soldater i maj 1945 på en æresgravplads i byen. Og så rykkede de sovjetiske styrker ellers ind i et omfang, der i DDR tiden gjorde Neuruppin til en af de største sovjetiske garnisonsbyer i DDR. Gaderne hedder stadig noget med Karl Marx og Friedrich Engels. Det lavede kommunisterne om, så de ikke hyldede de gamle konger, som ellers havde betalt for byens genopbygning. Det har man ikke fundet anledning til at ændre.

DDR styret investerede i industri i Neuruppin, men gjorde ikke meget ved byens centrum, Altstadt, som næsten forblev uberørt. I 1970’erne og 1980’erne voksede byen til næsten 33.000 indbyggere, inklusive 12.000 russere fra 12. sovjetiske Panserdivision og gæstearbejdere fra Vietnam, Angola og Cuba. Øvelsesterræner og bunkere ligger stadig nær byen og noget er blevet til rekreative områder.

I slutningen af 1980’erne forsøgte DDR at restaurere Altstadt tilbage til sin klassicistiske fortid. Det er forstat efter genforeningen og hele bycentrum fremstår i fin og nyrestaureret tilstand. 

I 1992 gjorde nynazister sig uheldigt bemærket i hele Tyskland, da de overfaldt den hjemløse Emil Wendland og slog ham ihjel. Emil har fået sit eget mindesmærke, hvor byen tager stærkt afstand fra vold.

Rundt om Neuruppin hører et stort landområde med 13 forskellige del-byer. Så omfattende, at byen er Tysklands femte største i areal.

Seværdigheder

Neuruppin

Besøgende i Neuruppin skal især nyde byen. En meget fin garnisionsby med stemning i alle kroge inden for bymuren og ned mod søen. Byen er i sig selv Neuruppins største seværdighed. Se fx

 • Den gamle bymur, som når næsten hele vejen rundt,
 • Fontanes fødested i det gamle løveapotek
 • Predigerwitwenhaus – her boede Schinkel som barn med sin mor
 • Altes Gymnasium fra 1790. Ligger på torvet og var længe en ruin, for det var jo der, de borgerlige studerede.
 • Frimurer logen „Ferdinand zum roten Adler“ fra 1788
 • Tempelhaven med Apollon-Templet

Desuden en række mindesmærker og statuer af fx Friedrich Wilhelm II, Karl Friedrich Schinkel, Theodor Fontane, ofrene for dødsmarcherne, ofrene for fasismen, Karl Marx, stolpersteine mv. Der er nok at gå på opdagelse efter.

Det lokale Museum Neuruppin er et hurtigt besøg værd, omend udstillingen er sparsom. Det ligger i August-Bebel-Straße 14-15

Neuruppinkort

Foto: Neuruppin vil gerne have gæster og skiltet her hænger flere steder i byen med let oversigt over, hvor du finder seværdighederne.

Maden skulle være særligt god på Der Seehof i Seestrasse 18 i Alt Ruppin. Alt Ruppin fandtes før Neuruppin. Er du i Neuruppin en aften og trænger til at gå i byen kunne Luna Lounge i Siechenstrasse 14 ved Neuen Markt være en mulighed.

Årlige fester

 • Aequinox-Musiktage (årligt i Marts)
 • Fontane-Festspiele Neuruppin (hvert andet år)
 • Fontane-Rallye (Foråret)
 • Mai- und Hafenfest (Første majweekend)
 • Martinimarkt mit Pferdemarkt (Primo november)
 • Oldie-Basar (November)
 • Rudern gegen Krebs (September)
 • Ruppiner Segeltage (Juli)
 • Weihnachtsmarkt (Fra første advendt)
 • Weinfest (medio august) 

Er du i Neuruppin i flere dage er den god som udgangspunkt for ture i omegnen, fx på cykel. Men selv byen er til en god eftermiddagsbesøg. Gerne en lørdag, hvor der er marked på torvet. Besøg evt Neuruppin som en afstikker på til eller fra Berlin. Er du i bil kører du alligevel tæt forbi.