Schwerin - Storhertugens residens i Mecklenburg

Schwerin er hovedstad i delstaten Mecklenburg-Vorpommern i Tyskland. Byen ligger bare 50 kilometer sydøst fra Lübeck ved Schweriner See og har omkring 100.000 indbyggere. Meget fint velbevaret slot og en gammel bykerne. 200 kilometer fra Berlin - men lige på vejen fra Danmark

Ved murens fald boede 130.000 mennesker i Schwerin, så byen er langt fra storhedstiden. Den gamle bydel var dog med i opløbet om UNESCO Heritage status, så der er lidt at komme efter. Det er en regeringsby, for her regerede de Mecklenburgsker Storhertuger i 850 år.

Det royale har sat sit præg på byen med et imponerende slot og mange gamle bygninger. Den største seværdighed er byen selv, hvor man bør gøre det, som tyskerne kalder Altstadtbummel. Altså sive rundt i de gamle gader og bare nyde at være der.

Byen har flere kvarterer: Schelfstadt med de gamle huse. Den var i overhængende fare for at blive nedrevet i 1980'erne, men protesterne blev hørt. Der er Pfaffenteich med store villaer og borgerhuse. Markedspladsen med cafeer og rådhus, hvor turistinformationen holder til, og Domkirke. Og et mindesmærke for Henrik Løve.

Domkirkens tårn er Mecklenburgs højeste med 117,5 meter og man kan få en fin udsigt, hvis man orker de 220 trin derop. Kirken er 0,5 meter højere end kirken St. Petri i Rostock. Det er 50 centimeter, der betyder noget på de kanter.

Helt uundgåligt er Schweriner Slottet, Lennéstr. 1, som ligger som et eventyr slot i en park og omgivet af søer. Man kan besøge de flotte sale og Storhertugens gemakker og tronsal. Der er også et lille slotsmuseum - og slottet har sit eget husspøgelse, Petermännchen. Sidst set i 1913.

Vil du køre efter det er der også slotte i Güstrow og i Ludwigslust med storhertulig glans og historiens vingesus.

Galerie Alte & Neue Meister - Staatliches Museum Alter Garten 3 i Schwerin er et besøg værd. Det er klassisk kunst med Rubens, Rembrandt, Jan Brueghel d. ældre. og Frans Hals og lidt nyere som Casper David Friedrich, Max Liebermann, Lovis Corinth og Franz von Stuck. Overskyet - så er der her.

Freilichtmuseum für Volkskunde Schwerin-Mueß er et friluftsmuseum som Hjerl Hede og er et lille kig til livsvilkårene i det 19. århundrede.

Zoologischer Garten Schwerin mener selv, at de er en af de smukkeste Zoologiske haver i Tyskland. Der er 650 dyr. Det er muligt at komme på aftentur i ZOO.

Mad

Café Prag har 200 år på bagen. Der må du hen mindst en gang. Lige ved teateret, hvor man sagtens kan slippe af med en aften.

Det gamle bryggeri er lukket og nu en bydel for sig - som Carlsberg byen i København. Bistro La Bouche i Buschstrasse 9 skulle være værd at køre efter. Det samme gælder Niederländischer Hof i Alexandrinenstr. 12.  - Der kan du også overnatte med stil.

Historien om Schwerin og Danmark gennem 800 år

Schwerin omtales første gang i 973 af Ibrāhīm ibn Yaʿqūb, der var gesandt for Kalifen af Cordoba. Udgravninger viser bostæder fra måske 1000 år f.kr. Det slaviske folk Venderne kom til omkring 700 tallet, og Valdemar Atterdag jagede dem væk igen omkring 1160 sammen med Henrik Løve.

Kong Valdemar Sejrs store nederlag

I 1202-1226 var Lübeck under dansk kontrol. Danmark havde nærmest et norddtysk imperium i østersøen bestående af Holsten, Pommeren, små fyrstendømmer langs kysten og byerne Lübeck og Elben.

Fürsterne blev tvunget at sværge lydighed til Valdemar. En af dem var grev Gunzelin II i Schwerin. Grev Gunzelin II giftede sin datter bort til den uægte kongesøn Niels, for at bekræfte alliancen med den danske konge. Greven døde i 1221, men ægteskabet havde givet et barnebarn, så danskerne inddrog halvdelen af Schwerin på vegne af den lille søn. Gunzelin 2's broder, Graf Heinrich der Schwarze, havde arvet den anden halvdel og måtte bare finde sig i danskernes skalten og valten med Schwerin.

I 1223 besøgte Henrik den danske konge på Lyø. Efter et lystigt selskab overfaldt Henrik og hans mænd kongen og kongens søn, Valdemar den unge. Den danske konge blev svinebundet og ført sydpå. Handlingen blev fordømt, også af paven, fordi Valdemar Sejr var korsfarer.

Den danske konge var nu væk og imperiet kollapsede. Danskerne, der var trætte af krig og korstog og larm og ballade, var ikke hurtige til at få kongen fri igen. Danskerne mødt op ved Mölln, men fik så mange tæv af Graf Heinrich der Schwarzes mænd, at der ikke var andet at gøre end at gå ind på Graf Heinrich der Schwarze hårde betingelser for løsladelse af Valdemar 2. Sejr.

Først juledag 1225 slap kongen fri igen. 3 år i fangenskab. Det krævede en kæmpe løsesum på 44.000 mark sølv og hele medgiften fra dronning Berengarias, som Valdemar Sejrs portugisiske dronning hed. Desuden måtte Kong Valdemar love at afstå sine tyske besiddelser, herunder naturligvis Schwerin.

Løftet havde kong Valdemar nu ikke tænkt sig at love, og Paven gav ham lov til at bryde sin ed. Valdemar samlede en stærk hær allerede i foråret 1226. Den 22.juli 1227 mødte den danske konge Valdemar 2. Sejr en hær under tyske fyrster fra Sachsen, Holsten, Mecklenburg, Hamburg og Lübeck ved Sventinenfeld ved Bornhøved i Holsten.

slagetvedbornhoved

Det var store hære der mødtes der i følge kilderne: Valdemar Sejr skal have haft 3.000 ryttere, 5.000 fodsoldater, 5.000 lejesoldater og 1.000 andre mænd, tilsammen 14.000 mand, mod den nordtyske hær, som skal have haft 3.000 rytterne, 3-4.000 lejesoldater og 5.000 fodsoldater, tilsammen 11.000-12.000 mand (Wikipedia).

Der var hård kamp, efter sigende stod mændende i blod til knæene, men midt under slaget skiftede en deling fra Ditmarsken over til tysk side, og slaget var tabt for danskerne. Tilbage på valen lå 4.000 døde danskere og efter sigende også Kong Valdemars øje.

Valdemars allierede, grev Otto af Lüneburg, blev taget til fange sammen med tre danske biskopper, og ført til Rostock.

Danskerne havde ikke andet valg end at trække sig over ejderen. Den besejrede Valdemar Sejr måtte sende sine sønner til Schwerin som gidsler for at garantere betalingen af løsesummen på 44.000 mark rent sølv, afståelse af landet mellem Elben og Ejderen, samt Pommeren. Også Estland måtte Valdemar Sejr aflevere tilbage. Det varede dog kun 11 år før Estland igen var tilbage på danske hænder.

På sin vis var det Kong Valdemar 2. Sejrs grådighed og grovhed i Schwerin, som fik Graf Heinrich der Schwarze fra Schwerin til at tabe besindelsen og først kidnappe og dernæst tæve kongen i 2 slag. Det kostede Danmark overherredømmet over det nordlige Tyskland. Havde han nu bare været lidt mere fremkommelig...

I 1813 var Danmark atter i slagsmål ved Bornhöved, da danske soldater kom i kamp med svenskere. Begge parter mener, at de sejrede. Men det er en helt anden historie.

Bornhöved ligger kun 19 kilomter øst for Neumünster, og kører du i bil fra Jylland til Berlin, er det ikke nogen stor omvej at køre forbi slagmarkerne. Der er en mindesten på Adolfsplatz i Bornhöved.

En mark sølv var 213 gram sølv. Med andre ord var 44.000 mark det samme som 9,3 tons sølvmønter. Sølvprisen i dag er 0,5 euro pr. gram. Svarende tilomkring 35 millioner kroner i vore dages penge. Hvad købekraften af det var i 1200-tallet er der måske en læser, der kan hjælpe med?

Charlotte fra Schwerin

500 år senere var der fryd og gammen omkring forholdet mellem Danmark og Schwerin. Charlotte Frederikke af Mecklenburg-Schwerin (tysk: Charlotte Friederike) (4. december 1784 – 13. juli 1840) var en prinsesse af Mecklenburg-Schwerin, der var gift med Prins Christian Frederik af Danmark (den senere Christian 8.) fra 1806 til 1810.Hun var datter af storhertug Frederik Frans 1. af Mecklenburg-Schwerin og mor til Frederik 7.

charlottefrederikkeafmecklenburgDet hele begyndte så smukt Under et besøg i Mecklenburg, hvort hendes fætter, den danske prins Christian Frederik (den senere Christian 8.) opholdt sig ved sin morbrors hof i Schwerin.

Christians mor, Sophie Frederikke af Mecklenburg-Schwerin, var nemlig også fra Schwerin. Lidt uklart, om Christians far faktisk var Arveprins Frederik, der både var dum og grim.

Hvoromaltinger, Christian og Charlotte blev forelskede og giftede sig i 1806 i Ludwigslust. I oktober 1808 fødte hun en søn, den senere Frederik 7, som hun altid kaldte Fritz. Charlotte Frederikke var en livlig pige og passede ikke helt ind i hoflivet.

Da Christian opdagede, at prinsessen havde et forhold til sin sanglærer, komponisten Edouard du Puy, blev de skilt. Det var i 1810 og prinsessen blev forvist til Horsens. I Horsens fortsatte hun med at skeje ud.

En skrev om Charlotte: "Ansigt som en engel, krop som en skruptudse og sind som en djævel. Egentlig godmodig, men lunefuld, usandfærdig, umoralsk, trodsig og selvrådig. Umuligt at gengive de fast utrolige, men dog pålidelige historier fra hendes hof". Hun flyttede til Rom i 1829.

Charlotte fra Schwerin døde 55 år gammel den 13. juli 1840 i Rom og blev begravet på Camposanto Teutonico (den tyske kirkegård) i Vatikanet. Se det var en rigtig prinsesse.

 

Alexandrine fra Schwerin

Koningin alexandrine von danemarkDen næste dronning Danmark fik fra Schwerin var Alexandrine af Mecklenburg Schwerin (24. december 1879 – 28. december 1952), der er Dronning Margrethes Farmor. Hertuginde Alexandrine af Mecklenburg-Schwerin blev født den 24. december 1879 i Schwerin i Nordtyskland. Alexandrine tilbragte en stor del af sin barndom på slottet i Schwerin.

Hendes far var Storhertug Frederik Frans 3. af Mecklenburg-Schwerin og herskede over det store hertugdømme i Nordtyskland. Hendes mor var den russisk-fødte Storfyrstinde Anastasia Mikhailovna af Rusland, som var barnebarn af kejser Nikolaj 1. af Rusland. Alexandrine havde to yngre søskende: Frederik Frans, der efterfulgte sin far som storhertug af Mecklenburg-Schwerin, og Cecilie, der i 1906 blev gift med kronprins Wilhelm af Preussen. De tyske Hohenzollern fik som bekendte ikke flere kejsertitler - ellers havde Danmark og Tyskland også der være tæt sammen knyttet.

Alexandrine giftede sig som 18-årig den 26. april 1898 i Cannes med Prins Christian af Danmark. Han var ældste søn af Kronprins Frederik og Kronprinsesse Louise af Danmark. På slottet i Schwerin kan du besøge hendes barndomsværelser og se en samling af porcelæn, heriblandt to vaser af Royal Copenhagen, som Christian X og Alexandrine modtog i bryllupsgave. Der er også billeder af kongeparret på slottet.

I 1912 døde hendes svigerfar, Kong Frederik 8. Hendes mand besteg tronen som Christian 10., og Alexandrine blev dronning.

Så da tyskerne igen besatte Danmark i 1940 havde danskerne igen en tysker i kongehuset. Men hun var loyal mod Danmark og under besættelsen gjorde hun sig populær ved sit sociale arbejde. Kaj Munk skal have sagt: "Gud beskytte dronningen, den eneste tysker, vi gerne vil beholde!" (iflg Wikipedia). Hun er begravet i Roskilde Domkirke.

I Schwerin er Alexandrinenstrasse opkaldt efter storhertuginde Alexandrine (1803-1892) og ikke den danske dronning Alexandrine. Før murens fald hed gaden Karl-Marx-Strasse, under nazisterne Horst-Wessel-Strasse og før 1933 - Alexandrinenstrasse. Se mere om gadens navn.

Storhertuginde Alexandrine var Dronning Alexandrines farmor og dermed Dronning Margrethes tip-oldemor. Storhertuginden var datter af Kong Frederik Wilhelm den 3, konge af Preussen fra 1797 til 1840. Altså Dronning Margrethes tip-tip oldefar. Han blev kendt for først at måtte flygte ud af Berlin, da Napoleon kom - og senere for at slå Napoleon (sammen med sine allierede) ved slaget ved Waterloo.

De danske dronninger

De danske dronninger er gennem historien ofte kommet fra Tyskland. Det har ikke været muligt at skaffe adressen på alle, og for de fleste dronninger er dødsstedet mere kendt end fødestedet. Ihvertfald udfra lidt overfladisk forskning.