Cottbus - Sorbisk hovedstad

cottbuss

Foto: Pureshot, Pixabay - Pixabay simplified license.

Cottbus ligger i det sydøstlige hjørne af delstaten Brandenburg. Cottbus er nærmest "hovedstad" for det sorbiske mindretal i Tyskland og den største by i Lausitz. Det tosprogede er tydeligst på gadeskilte, der typisk er på både tysk og sorbisk. Cottbus ligger kun 20 kilometer fra den tysk / polske grænse og har 100.000 indbyggere. Den kan føre sine historiske rødder næsten 2000 år tilbage til tyskere i det 3 århundrede. Cottbus er værd at holde et hvil i og spise lidt baumkuchen.

Selve navnet "Cottbus" kan være vendisk og betyde kopsebus (Ved overfartsstedet til floden) eller slavisk Chtibud (Personnavn). Cottbus er en hyggelig by med gamle bymure, og der er livligt omkring det gamle torv, Altmarkt, midt i byen. Navnet Cottbus blev første gang nedskrevet i 1156. Bymuren blev påbegyndt i det 14 århundrede.

Under anden verdenskrig blev der i byen produceret ikke mindre end 20.000 Focke-Wulf Fw 190 jagerfly. Den 15. Februar 1945 smed 459 amerikanske fly 4.000 tons bomber over Cottbus og 1.000 borgere omkom. Russerne kom den 22. april 1945. I DDR tiden blev Cottbus en vigtig leverandør af brunkul til energiproduktion. Efter murens fald er mange flyttet fra byen og Cottbus har mistede omkring 47.000 indbyggere på blot 20 år i perioden 1989-2007.

Byen besøges bedst inden for murerne, hvor man kan liste rundt af de gamle stræder eller blot lade sig drive ned af de store indkøbsgader. En hyggelig provinsby med charme. Kast også et blik ind i Oberkirche eller få billetter til Staatstheater Cottbus på Schillerplatz om aftenen.

I DDR tiden var Cottbus en sportsby og mere end 50 mindeplader i byen minder om de olympiske præstationer. At træningen var brutal og resultaterne skabt på kemi og medicin er ikke med på pladerne. Sport betyder stadig noget, og fodboldklubben FC energi har trofaste følgere. De mødes på Stadion der Freundschaft, som kan huse over 22.000 tilskuere.

Ligesom Berlin ligger Cottbus ved floden Spree og i den sydlige del af byen er der smukker parker som rækker helt tilbage til det 19 århundrede. Parkerne er designet af Fyrst Hermann von Pückler-Muskaus. Han er begavet i Søpyramiden. Den gang i tiden var Fyrst Pückler-Muskaus ikke hrr. hvem som helst. Han var i top-15 som jordbesidder i Preussen, under krigen mod Napoleon var han preussisk forbindelsesofficer hos den russiske zar Alexander. Han var interesseret i det gamle ægypten og på slavemarket i Kairo købte han en 12 årig pige med hjem, som fungerede som hans elskerinde. Hun døde dog hurtigt.

Har du cyklen med, så er det et godt område at cykle i. Du kan fx cykle ud og se de gigantiske gravemaskiner i aktive brunkulslejer - eller de fine landskaber i tidligere brunkulslejere, hvor der nu er søer. Besøg turistkontoret og få kortmateriale til gode cykelruter, fx til egnens mange møller.

Cottbus

Seværdigheder

  • Stadtmuseum giver en god introduktion til byen - men lidt skæve åbningstider.
  • Wendische Museum er ganske lille og overskueligt. Forvent ca. en halv time, og se lidt videoer af sorbere, der taler sorbisk. Og hør dem fortælle om, hvordan det er at blive minoritet i sit eget heimat og at sorbisk kultur og sprog langsomt fortrænges af det tyske.
  • Park & barokslottet Branitz, Robinienweg 5, er et smukt område med park. Det er her du finde både en landpyramide og en søpyramide. Der er forsøg på at få optaget stedet som UNESCO Heritage.
  • Spreewehrmühle er vandmølle-industri-teknik museum
  • Mühleninsel med kunstmuseum Dieselkraftwerk som indeholder Brandenburgische Kunstsammlungen med maleri, skulptur, grafik, fotografi. Der afholdes også koncerter her.
  • Flugplatzmuseum med 80 års flyhistorie. 
  • Middelalderlig bymur med mindesmærket for postkusken ved Lindenpforte,
  • Baumkuchenmanufaktur (byens kagespecialitet) ligger midt i Alstadt på Mühlenstraße 45. Se den lille film om Baumkuchen. Kagerne er populære i hele Tyskland og på hjemmesiden kan du også få dem sendt til Danmark. Du kan spise dem på stedet eller få dem med i en gaveæske. På hjemmesiden kan du bestille tid til at kunne se produktionen. Baumkuchen er en gammel tradition i Cottbus, men googler du lidt, så kan du også finde Baumkuchen et par steder i Berlin. Baumkuchen betyder "trækage" og det er faktisk en kage der er bygget op af en mængde lag, så lagene ligner træers årringe, når den skæres over. Den smager udemærket og altid efter et stykke mere. Kender du ikke til baumkuchen, så er her et ægte gehemtip.
  • Den historiske gamle bydel med Altmark er ikke så stor, men meget hyggelig at spadsere lidt i. En del er genopbygget.
  • Brandenburgisches Apothekenmuseum komplet med indretning fra omkring år 1830.
  • Oberkirche St. Nikolai er byens største kirke og der er god udsigt fra tårnet. Kirken har rødder til 1300 tallet.
  • Raumflugplanetarium ”Juri Gagarin” som oprindeligt blev bygget i 1974. 
  • Spremberger Turm er vartegnet i Cottbus, som både i højde og udseende kan minde om Rundetårn. Tårnet er 31 meter højt og har historie helt tilbage til 1300 tallet
  • Tierpark (dyrepark) Cottbus har 1.200 dyr fordelt på 170 arter fra hele verden. Det er Brandenburgs største zoologiske have.
  • Markgrafenmühle og Kutzeburger Mühle

Orienter dig hurtigt her på kortet.

Begivenheder

Ved fastalavn drager østtysklands største karnevalsoptog igennem Cottbuss.

Om sommeren er der Polka-beats musikfestival. Tjek dem her.

Byfesten ligger i juni.

Høstfest og døde høns

Du bør også holde øje med høstfesterne, hvor der er to mærkelige traditioner. Søg efter "Erntefeste". Den ene tradition er hane-slaget - og den anden er hane-rykket.

  • Hahnschlagen er en af de ældste sommerskikke i Lausitz. I gamle dage sad hanen gemt i et hul under nogle grene, før den blev slået ihjel af unge mænd med en plejl. Idag bliver hanen erstattet med en gryde, som i tre forsøg skal rammes. Hanen kan følge festen på sikker afstand i en vidjekurv. Men når gryden af ramt bliver den sluppet løs, og når den er fanget igen bliver den solgt. Meget mystisk.
  • Hahnrupfen er en anden skik, hvor ridende unge mænd forsøger at rive hovedet af en hane, der er bundet fast til en festlig pyntet port. Lidt lige som ringridning i Sønderjylland. I dag er hønen dog død før den bliver hængt op. Sejrherren er ”kral” og de, der var i stand til at rive vingerne af, bliver æret med sejrskranse af egeløv. Heltene bliver høstkonger og med bind for øjnene får de lov til at vælge deres ”dronninger”. De har ret til den første dans. Som afslutning på høstfesten holdes ”Super-Kokot” hvor alle høstkongerne en sidste gang i Hahnrupfen for at finde kongernes konge (”kral kralow”). Kral, kral, kral.

Om Sorberne

spreewald

I den store folkevandringstid i det 6. århundrede kom der mange slaviske stammer østfra til området mellem Østersøen og Erzgebirge. I Brandenburg og Sachsen lever der i dag stadig ca. 60.000 sorbere og vender. Trods mange omvæltninger i samfundet har de gennem århundreder bevaret deres sprog og kultur. I Spreewald kalder de deres sprog vendisk, i Oberlausitz og Niederlausitz tales forskellige dialekter af det sorbiske sprog. Venderne var tidligere en stor stamme. Læs artiklen om Spreewald