Neuzelle – Barok og øl

neuzelleklosterkirke

Foto: Klosterkirken, Gottfried Hoffmann -…(CC BY 3.0)

Neuzelle er en lille landsby, der trykker sig op ad Oderfloden langt mod øst. Så langt, at det næsten er Polen. Den helt dominerende del af Neuzelle er et gammelt kloster med en omtumlet historie. Det endte med at blive i barok stil, og dem er der vist ikke mange klostre af. Og så er der virkelig god øl og most at hente i Neuzelle.

 

Lige vest for Neuzelle begynder Naturpark Schlaubetal med 227,8 km² utrolig smuk natur – egentlig i stærk kontrast til, at kun 6 kilomter mod nord ligger den socialistiske mønster stålby Eisenhüttenstadt. Men stålet er glemt i Neuzelle.

Neuzelle er smuk og der ro omkring klosteret, som byen har taget navn efter: Nova Cella – indtil 1928 hed byen Schlaben. Se klosteret og den utroligt svulstige barokkirke.I Möbiskruge ikke langt derfra er kirken fra 1400 en ”Wehrkirche”, som er en blanding mellem et forsvarsværk og en kirke.

Bryggeriet er et klosterbryggeri, og du kan ligeså sørge for at have plads i bilen for det er gode varer. Og det er munkene selv der står bag. Der var ikke munke i Neuzelle under kommunismen, men nu er de tilbage. Der er rundvisning i det stemningsfulde bryggeri, men tjek hjemmesiden for hvornår.

Der ligger også en sten på 300 ton, der kendes som Kobbelner Stein. 4,5 meter høj og fragtet her til under Istiden fra Bornholm.

Overnat evt på Gut Bomsdorf, som er et lille landslot.