Længst mod øst i Sachsen ligger Görlitz, som egentlig kun er en halv by ned mod floden Neisse. For på den anden side ligger resten af byen, som i dag er polsk og hedder Zgorzelec. I dag er grænserne åbne, og takket været Schengen kan man frit spadsere fra den tyske til polske del af Görlitz / Zgorzelec. Turen fra Berlin er lidt lang, så slå måske besøget sammen med en tur til Dresden.
Görlitz blev delt i forhandlingerne mellem de allierede efter 2. verdenskrig. Man var blevet enige om at lave en ny grænse ved floderne Oder og Neisse. Desværre for tyskerne var der lidt sproglige forviklinger, for USA og Storbritannien havde tænkt på floden Schlesische Neiße og Stalin påstod, at han havde ment den mere vestlige Lausitzer Neiße. Stalin endte med at få sin vilje og grænsen mellem Tyskland og Polen rykkede sig mod vest og skar Görlitz i 2 dele.
Indtil 1945 var Görlitz en vigtig by i det østlige Tyskland i skellet mellem Sachsen og Schlesien. Men siden har den levet en hensygnende tilværelse. Det er meget sandsynligt, at du aldrig har hørt om Görlitz.
Görlitz i dag er en utrolig smuk og velbevaret – velrestaureret - by. Den blev stort set skånet for krigshandlinger, og dermed står den gamle by i dag næsten som dengang. Den er et af de bedst bevarede byer i Midteuropa. UNESCO status står på programmet.
I DDR forfaldt Görlitz kraftigt, og DDR-myndighederne havde faktisk besluttet at rive en stor del ned. Nogle steder var der allerede gjort klart til sprængning, da det pludselig blev genforening og verden ændrede sig. Py ha for Görlitz.
Görlitz har 4.000 bevaringsværdige bygninger og mindesmærker. Kommer du nordfra skifter arkitekturen næsten umærkeligt fra hanseaterne med masser af mursten og bindingsværk til solidt Midteuropa. Du kan se gotik, renæssance og barokbyggeri og lidt DDR-brutalisme. Der er mange referencer til fx Krakow, Prag eller Wien. Fra turistens synspunkt er der ikke nogen grund til, at Görlitz skal være hensygnende. Her kan man sagtens bruge en dag eller to.
Historien i Görlitz går langt tilbage. I folkevandringstiden i det 4 og 5 århundrede forlod germanerne området og slaverne rykkede ind. Deres efterkommere, sorberne, kalder byen for Zhorjelc. Op gennem historien var der meget moslen rundt om Görlitz mellem Polen, Bøhmen og tysk-romerske kejserrige.
Under trediveårskrigen (1618-48) overgav Lausitz og Görlitz sig til Sachsen og blev en del af det tysk-romerske kejserrige. Også selvom byen i en periode blev belejret og ødelagt af svenske tropper, der kom langt omkring i trediveårskrigen.
Efter Napoleonskrigene var Sachsen ikke repræsenteret ved fredsforhandlingerne i Wien. Det var Preussen og i 1814 overgik Görlitz til at være en del af Preussen.
I nazitiden blev den jødiske synagoge stort set reddet fra brande i krystalnatten af brandvæsnet, og dermed er synagogen i Görlitz en af de få synagoger, der har overlevet nazisterne. Brandstationen var nabo til synagogen, så forklaringen på brandfolkenes indsats var måske, at hvis man lod synagogen brænde ud, så ville brandstationen brænde med.
Men jøderne blev ikke skånet og mindst 400 omkom i udryddelseslejrene. Synagogen blev overtaget af byen, da menigheden jo var væk, og i dag er det et kulturhus.
Ved krigsafslutningen var 37 bygninger i byen ødelagt og 79 beskadiget, men da den tyske hær sprængte alle broerne, var der flere skader på bygninger. Det ødelagde fx vinduerne og dermed glasmosaikkerne i Peter og Poul-kirken.
Ved delingen af byen i 1945 blev den tyske befolkning på den polske side af grænsen fordrevet og det russiske hemmelige politi NKVD anholdte 400 mennesker, hvoraf 250 omkom i speciallejre. Grænsen blev bekræftet i forhandlingerne om Tysklands samling i 1990. Prisen for det det nye Tyskland blev et endegyldigt tysk farvel til krav på tysk jord øst for Oder/Neisse. Grænsen er fast i dag.
Görlitz idag
Den største del af byen er tysk. I Zgorzelec bor i dag 20.000 polakker, og i Görlitz omkring 55.000 tyskere. Fra broerne over Neisse mellem de to byhalvdele blev sprængt i 1945 gik der 60 år før der igen kom en bro. Siden 2014 har man igen kunne spadsere mellem de to bydele og de to lande på ”Altstadtbrücke”.
I 2010 var Görlitz Europæisk Kulturhovedstad. Det kan de fleste nok huske – eller? – måske er der er ikke så lang erindringseffekt for kulturhovedstæder, som Århus’ borgmester fortalte sine borgere i … hvornår var det nu det var. Og før da i København i 1996. Men altid grund til en god folkefest.
Görlitz er hovedseværdigheden i Görlitz og med 4.000 bevaringsværdige bygninger, mindesmærker, kirker mv. er der ikke ”plads” til en oversigt her. Men du kan finde et bykort her.
Det gode råd er at besøge Görlitz og nyde stemningen i den gamle by. Den findes ikke finere mange andre steder. Byen er siden 1995 blandt andet sat i stand for ”altstadsmillionen”, som er 11 millioner Euro, som en anonym doner har foræret til byen. Tusind tak.
Rundtur. Den gamle by ligger på en høj og et godt råd er begynde på toppen med Peter og Poul kirken og den lille park bagved, hvor du kan se Neisse og den polske by. Andre ville vælge at begynde på Postplatz i den anden ende. Gå i de gamle gader til Untermarkt, en af de centrale pladser, hvor den ene fine bygning efter den anden næsten tager vejret fra en. Der er det gamle rådhus med to ure, som er værd at studere - og nummer 3 til 5 er gamle handelshuse fra 1500 tallet. Der er omkring 30 gamle handelshuse og kig ind i gårdene, fx i Peterstrasse 4 eller 14 med trappegange, der er næsten Hogwarts' i deres føring.
Tag et kik i kirkerne. Rigtig mange tyske kirker blev bombet og ret nødtørftigt udsmykket. I Görlitz står de gamle kirker endnu.
Ratsapoteket med soluret er fra 1530. Det viser både tidspunkt på dagen efter borgerlig, antik, nordisk (?) og babylonske tider og uret til højre viser årstiderne. Meget få babylonere og gamle grækere har haft glæde af uret.
Biblioteker overlevede også og fx står bøgerne i Neissstrasse 30 stadig i fotogene rækker i det smukke bibliotek i det Millis'schen bibliotek.
Kort derfra i Neissstrasse 22 fortælles der om bogtrykning og bogbinderi ved siden af Gasthaus Zur Schwarzen Kunst. Mærkeligt nok ikke noget om bogholderi.
Kaufhof Görlitz også kaldet Kaufhaus der Oberlausitz (KaDeO) er et varehus med elementer af Jugendstil, og det er på vej til at blive et af Tysklands flotteste varehuse med en omfattende restaurering. Det blev bygget før første verdenskrig i 1913. Ved åbningen stormede kunderne ind og købte så meget på en gang, at varehuset måtte lukke igen for en stund allerede dagen efter for at fylde varelageret op. Berlin havde varehuse i tilsvarende klasse, men de forsvandt alle i bomberegnen. Forbilledet i Görlitz var netop det hedengangne Wertheims i Berlin. I DDR blev varehuset nationaliseret og kørt videre som Centrum Varehuset.
Er du til kirkegårde, så er Nikolaj Friedhof helt tilbage fra 1305. Den regnes blandt de smukkeste i Tyskland.
Sørg for rigeligt med batteri på dit kamera.
Den hellige grav er velbevaret. Du kan også få fotos af den hellige grav. Købmanden Georg Emmerich byggede en kopi i 1504 efter tegninger han havde med hjem fra en pilgrimsrejse til det hellige land. Rejsen var nødvendig fordi han havde haft et udenomsægteskabeligt forhold til en nabos datter. Kun jesu grav kunne fjerne den plet.
Kan du time det rigtigt, er det måske værd at besøge Görlitz når der afholdes det årlige Altstadtfest i slutningen af August.
Görliwood. De gamle huse og gader har lagt facader til mange filmoptagelser, så du har allerede fået glimt af Görlitz, hvis du har set fx Inglourious Bastards med Brat Pitt, eller tyske film som Opmålingen af verden, Grand Budapest Hotel eller Alene i Berlin. Mere end 100 film er skudt i Görlitz. Der er dem, der kalder byen for Görliwood. Den første mandlige skuespiller til at modtage en Oscar i Hollywood i 1929 var Emil Jannings – og han var naturligvis fra Görlitz. Også Alfred Junge fra Görlitz har fået en Oscar.
Gastronomisk er Görlitz ikke nogen højborg, men regional ynglingsretten er Schlesisk Himmelreich, som er kød, klose og en sovs spækket med ”backobst” – frugter som fx svedsker, tørrede abrikoser og tørrede ferskner. Kan anbefales. Se foto. Den lokale øl kommer fra Landskron Braumanufaktur.
Zgorzelec huser i øvrigt Europas største bananmodningsanlæg, men uklart om det fører til mere modne bananer i Görlitz end andre steder?
Vi spiste på restauranten Gambrinus i Schwarze Strasse 1. Veltilberedt, venligt og originale omgivelser. Dejligt. Andre nævner Schneider Stube i Tuchmacher Hotel. Hotel og restaurant Der Dreibeiniger Hund i Büttnerstraße 12 havde dejlig udeservering - men om maden og betjeningen er noget værd tør berlin-guide ikke stå inde for. Trip-advisor virker tilfreds. På de centrale pladser er der masser af cafeer.
Tidsmæssigt er Görlitz Tysklands mest nøjagtige by, for den ligger på den 15. længdegrad, som også kaldes middagslinjen. Når klokken slår 12 står solen præcist over Görlitz. I Stadsparken finder du en meridian-stenen til erindring om den europæiske middeltid. Men stil ikke uret efter tårnuret på Dreifaltigkeitskirche, for det rammer hver eneste time 7 minutter forkert. På Untermarkt er der tilgengæld et solur, som altid går rigtigt - når solen skinner.
Dyr. Har du børn med eller bare godt kan lide dyr, så er Görlitzer Zoo måske et besøg værd.
Når du kommer til Görlitz og har mere end en dag til rådighed, så køb en god guidebog i byen eller gå mere i dybden her. Der er et stort udvalg, og meget at se.
Görlitz er 216 kilometer fra Berlin og 109 kilometer fra Dresden. Görlitz er desuden et godt springbræt til et besøg i det sydlige Polen.