Beeskow - Porten til Nedre Lausitz

beeskow

Foto: A.Savin, "Castle in Beeskow, Brandenburg, Germany", Wikipedia, (CC BY-SA 3.0). Billedet er skaleret.

Beeskow er en lille by med omkring 8.000 indbyggere i den østlige del af Brandenburg ved floden Spree, 30 km sydvest for Frankfurt an der Oder. 80 km sydøst for Berlin. Midt i et smukt landskab af store skove, enge og søer. Også kendt som „Tor zur Niederlausitz“, Porten til nedre Lausitz. Byen ligger ved Spree, der hvor vejen mellem Frankfurt (Oder) og Leipzig krydses.

 

Historien. I middelalderen var overgange over floder lette at kontrollere og derfor perfekte steder at etablere et toldsted for den lokale herremand. I 1300-tallet var det de to brødre, ridderne Bernhard og Reinhard Ritter von Strele, som regerede i området. Deres borg og bymuren omkring byen findes stadig. Indtil en gang midt i 1500-tallet var Beeskow og Nedre Laustiz en del af Böhmen, som i dag kun genfindes i det nordlige Tjekkiet.

Beeskow brændte ned både i 1600-tallet og i 1700-tallet, men blev genopbygget og blev garnisonsstad. Beeskow lå fredeligt bag Berlin i 2. verdenskrig, men i foråret 1945 var den pludselig i frontlinjen mod den røde hær. Den 23. april 1945 blev byen bombet af sovjetiske fly, som delvist ødelagde den gamle by og i de følgende dage var der svære skader fra artilleriangreb. Efter genforeningen i 1990 er så meget som muligt af den historiske by genetableret.

Byen havde oprindeligt en jødisk kirkegård, som nazisterne ødelagde, og resterne derfra er blevet til et monument. Der har også været nedlagt stolpersteine til minde om to jøder, men de var stjålet allerede dagen efter nedlæggelsen. Hvilket fortæller lidt om det politiske klima i landområderne i det tidligere DDR.

Beeskow blev berygtet i hele Tyskland i 2004, da to unge overfaldt en hjemløs mand, berøvede ham og forsøgte at sætte ild til ham. Manden overlevede med brandsår. I 2008 blev der lavet en spillefilm om forbrydelsen ”Weltstadt”, hvor instruktøren Christian Klandt og en lang række af statisterne var fra Beeskow. Filmen blev optaget i Beeskow.

Seværdigheder

  • Burg Beeskow indeholder i dag et regionalmuseum med udstilling om middelalderen og en torturkælder. Der er også skiftende udstillinger. Museet rummer et kunstarkiv for DDR-kunst og et lille musik-museum med mekaniske og selvspillende musikinstrumenter.
  • St.-Marien-Kirche er også et besøg værd. Det er en af de største murstenskirker i Brandenburg. Den blev både bombet og beskudt i april 1945 og tårn og skib styrtede sammen. Men den er genopbygget i dag.
  • Det ældste hus i Beeskow har overlevet 2 ildebrande, bombardementer og misrøgt under DDR. Det er fra 1482 og ligger mellem St.-Marien-Kirche og markedspladsen.
  • Bymuren findes stadigvæk, og det en af tårnportene ”Luckauer Torturm”, også kendt som „Dicker Turm“, er byens vartegn. Ved bymuren findes også et munkeherberg for omvandrende munke, og forfatteren Theodor Fontane skulle have overnattet her.
  • Der er også mindesmærker at finde for jøderne, for litauiske og polske tvangsarbejdere, for ofrene for fascismen.

Igennem året er der små begivenheder i Beeskow, og første weekend i juni er der ”Alt-stadt-fest”.

Friedrich Wilhelm Ludwig Leichhardt

Friedrich Wilhelm Ludwig Leichhardt (1813-1848) blev født nær Tauche syd for Beeskow. Han var tysk naturvidenskabsmand og opdagelsesrejsende. Han blev især kendt for sine ekspeditioner til Australien. I 1848 drog han ud på sin sidste ekspedition i Australien. Den var planlagt til at vare i tre år, men man hørte aldrig siden noget til ham. Man antager, at ekspeditionens deltagere omkom i den 284.000 kvadratkilometer store ørken, Great Sandy Dessert - en ørken cirka 6 gange så stor som Danmark. Nogle gætter på, at ekspeditionen var massakreret af aboriginals.

I hans fødeby Tauche er der idag et Ludwig-Leichhardt-Museum, som nok især australske turister er opmærksomme på.