Weimar - Det bedste og det værste af Tyskland

WeimarBY

Foto: Lapping, Pixabay Licens, CC. 

Weimar i Thüringen ligger langt fra Berlin. Næsten 300 kilometer mod syd af motorvej A9. Lige i overkanten for en udflugt fra Berlin. Og alligevel bør Weimar være med på dit Tysklandskort. På mange måder hjertet i Tyskland, hvad angår både kultur og historie. Her er eksempler på både det bedste i tysk kultur - og det værste.

Weimar er ikke en stor by. 65.000 indbyggere og dermed liden, når byens betydninger tages i betragtning. Det er den fjerde største by i delstaten Thüringen efter byerne Erfurt, Jena und Gera. Weimar var EU's kulturhovedstad i 1999, men har i realiteten været det i 250 år.

Byen er blot lidt lidt større end Herning, og alligevel har byen en paradeopstilling af ledende skikkelser inden for tysk litteratur, kunst, musik, politik og arkitektur. Det er for den historie man besøger den lille, idyliske by Weimar ved floden Lim. Det er for at besøge det bedste af Tyskland.

Det bedste

I 1600-tallet var byen hjem for maleren Lucas Cranach (både den ældre og den yngre). Lucas Cranach den ældre (1472 - 1553 var en tysk renæssancemaler, kobberstikker og tegner. Han malede nu mest sin gode ven Martin Luther og de boede begge i Wittemberg. Men i sit sidste leveår flyttede Lucas Cranach til Weimar, hvor han døde. Lucas Cranach den yngre (1515 - 1586) var en tysk renæssancemaler boede også i Wittemberg, døde i Weimar og i øvrigt ligner hans værker så meget hans fars male stil, at det er vanskeligt at se forskel på - men altid værd at se.

I 1552 gjorde Hertug Johann Friedrich der Großmütige Weimar til hovedstad i Hertugdømmet achsen-Weimar, og den status beholdt byen helt frem til 1918. I oktober 1653 holdt Weimar det første løgmarked (Weimarer Zwiebelmarkt), som er en tradition med folkefest, der har holdt sig til vor tid.

Også Johann Sebastian Bach (1685-1750) blev draget til Weimar. Hans far, Johann Ambrosius Bach, var bymusiker i Eisenach ikke langt fra Weimar. 1708–17 var Bach organist og kammermusiker hos hertugen i Weimar. Her komponerede han de fleste af sine orgelværker, og han fik stor anseelse som orgelekspert og virtuos, ikke mindst på grund af sine fugaer. Han måtte forlade stillingen i Weimar efter en konflikt med bystyret; den udløste blandt andet en måned i varetægtsarrest, inden han forlod embedet i 1717.

WeimarGogS

Foto: Matthias_Lemm, Pixabay, CC

I slutningen af 1700 -tallet regerede hertuginde Anna Amalia og hendes Herzog Carl Augus, som begge var prægede af oplysningstiden og det trak hoveder til Weimar. Det kendes som byens guldalder. Weimar Tysklands hotteste by og her boede både Goethe og Schiller.

 • J.W. Goethe (1747-1832) skrev her flere af sine værker og litterære skrifter, som i dag står som helt centrale bidrag til den tyske og europæiske kultur. Fx ”Den unge Werthers lidelser” og ”Faust”, som begge er anmeldt er berlin-guide.dk. Sporene efter Goethe er endnu at finde i Weimar. Romantikeren Goethe giftede sig med Christiane Vulpius, som var under hans stand. Men det var ren kærlighed. Dengang både overraskende og næsten utænkeligt. 
 • Johann Christoph Friedrich (von) Schiller (1759-1805) var ikke særlig velstående, men sendte ham i latinskole og senere Karlsschule (universitetet), hvor han studerede jura og senere medicin. Han læste Rousseau og Goethe og diskuterede klassiske idealer med sine studiekamerater. Som student skrev han sit første skuespil, Die Räuber (Røverne), om en gruppe naive revolutionære og deres tragiske skæbne. I 1780 blev han militærlæge i Stuttgart. Som følge af opførelsen af Die Räuber i Mannheim 1781 blev han arresteret og fik forbud mod at skrive. Han flygtede via Leipzig og Dresden til Weimar i 1787. I 1789 blev han professor i historie og filosofi i Jena, hvor han udgav historiske værker. 1790 giftede han sig med Charlotte von Lengenfeld, og i 1799 vendte han tilbage til Weimar, hvor Goethe overtalte ham til at fortsætte med at skrive skuespil. Han og Goethe grundlagde Weimar Theater, som blev et førende teater i Tyskland. Han døde i Weimar af tuberkulose. Han blev adlet i 1802.
 • Johann Gottfried Herder (1744-1803) var en tysk digter, filosof og teolog under den tyske Weimar-klassicisme.

Den kulturelle vækkelse blev fulgt op i det følgende århundrede af storhertuginde Maria Pawlowna og hendes søn Carl Alexander. Man kalder det Weimars sølvalder. Og komponisterne Franz Liszt, Richard Strauss og Friedrich Nietzsche boede i Weimar. Også Richard Wagner boede her i en periode.

 • Franz Liszt (1811-1886) var sin tids berømteste klavervirtuos og reformerede klaverteknikken, så der ikke er kommet mange fornyelser til siden. Liszt var vidunderbarn og spillede allerede som 12-årig for Beethoven i Paris, hvor han som ung også hang ud med Victor Hugo, George Sand og Chopin. Han uropførte Wagners Lohengrin i Weimar og havde en slags funktion som hofkapelmester i Weimar.
 • Richard Strauss (1864 i München- 1949) var en tysk komponist og dirigent. Hans mest populære orkesterværker er Also sprach Zarathustra og variationerne over Don Quixote. Har også skrevet to ungdomssymfonier og ti symfoniske digtninge som Ein Heldenleben, Tod und Verklärung, Till Eulenspiegel opus 28 fra 1895 og Don Juan. 15 operaer som Salome (opera), Elektra, Rosenkavaleren fra 1911, Ariadne på Naxos, Die Frau ohne Schatten og Arabella. Strauss var ledende dirigent ved Deutsches Nationaltheater and Staatskapelle iWeimar from 1889–1894 – dernæst var han dirigent i Berlin for Berliner Philharmonikerne 1894–1895.
 • Friedrich Wilhelm Nietzsche ( 1844 -1900) var filosof og skrev om om moral, religion, kultur, filosofi, pædagogik og videnskab. Han blev født den dag kong Friedrich Wilhelm IV af Preussen fyldte 49 år, så det var helt naturligt at blive døbt Friedrich Wilhelm. Han droppede senere Wilhelm. Nietzche boede de sidste år af hans liv i Weimar, hvor han også ligger begravet. Han var syg og blev passet af sin kone og gæster som fx Rudolf Steiner.
 • Rudolf Steiner (1861-1925) styrede Goethes arkiver i Weimar fra 1888 til 1896. Derfra flyttede Steiner videre til Berlin. Steiner var østrigsk filosof, okkultist, Goetheforsker, pædagog, arkitekt, dramatiker, social tænker og esoteriker. Han er bedst kendt som grundlægger af antroposofien og Steinerpædagogikken. Rudolf Steiner boede 1903 til ca. 1914 i Berlin-Schöneberg, Motzstraße 30, hvor der hænger en mindetavle.

Efter 1. Verdenskrig var Berlin uroligt og fuld af oprører og ballade. Derfor blev Tysklands første demokratiske forfatning underskrevet her i Weimar, og parlamentet flyttede hertil. Det gav så meget trafik til Weimar fra Berlin, at Tysklands første flyverute Berlin-Weimar gik hertil. Da forfatningen var underskrevet i Weimar, lagde byen også navn til Tysklands første demokratiske republik, Weimarrepublikken, som holdt indtil Adolf Hitlers magtovertagelse i 1933. Derefter var Tyskland ”Det 3. rige”.

Også Bauhaus bevægelsen har sit udspring i Weimar. Bauhaus-bevægelsen blev stiftet i byen af Walter Gropius i 1919 med kunstnerne Wassily Kandinsky, Paul Klee, Oskar Schlemmer og Lyonel Feininger som lærere på Bauhaus-skolen. J.W. Goethe beskæftigede sig intensivt og videnskabeligt med farver og deres betydning, og Goethes farvelære fik også betydning for BAUHAUS bevægelsen.

Så en lige linje fra Goethe til Gropius. Bauhaus bygningerne har nærmest pilgrim-status og på UNESCOs verdensarvsliste. Læs mere på berlin-guide.dk om BAUHAUS her.

Det værste

WeimarBuchen

Foto: Private H. Miller. (Army), These are slave laborers in the Buchenwald concentration camp near Weimar; many had died from malnutrition when U.S. troops of the 80th Division entered the camp. The very ill man lying at the back on the lower bunk is Max Hamburger, who had TBC and severe malnutrition. He recovered and became a psychiatrist in the Netherlands. Second row, seventh from left is Elie Wiesel. Photograph taken 5 days after rescue. Public Domain.

Lige uden for byen ligger den skønne skov Buchenwald med den hæslige KZ-lejr. 

Under 2. verdenskrig blev Buchenwald hjemsted for en brutal KZ-lejr. Fra juli 1938 til april 1945 var over 240,000 fanger i KZ- Buchenwald. Man regner med at over 50.000 mennesker mistede livet i Buchenwald. Over porten stod indskriften Jedem das Seine ("Efter fortjeneste"). Skiltet er designet af arkitekten Erhlich og bogstaverne er i ren bauhaus stil, som nazisterne ironisk nok foragtede.

De næsten 2.000 danske politifolk, der blev arresteret 19. september 1944, blev omkring 1. oktober overført til Buchenwald efter at have været i Neuengamme. 62 døde inden hovedparten af dem blev overført til Mühlberg 16. december 1944.Nogle fanger havde værre vilkår i Buchenwald end andre. De danske politifolk var så heldige at modtage pakker fra det danske Røde Kors. Med henvisning til Geneve-konventionen fik også amerikanerne og englænderne pakker fra det internationale Røde Kors.

Da US 80th Infantry Division overtog byen den 12. april 1945 blev byens beboere beordret til at gå ud til Buchenwald for med egne øjne at se, hvad der var foregået. Mange mente ikke at kende til det. Scenen kan genkendes fra TV-serien ”Band of Brothers”.

Stalinisterne var ikke blidere. Efter 2. verdenskrig overgik lejren til den sovjetiske besættelsesmagt. Russerne internerede ca. 28.000 tyskere mistænkt for nazistisk virksomhed eller sympati. Heraf døde ca. 7.000 (25 %). Når der tales om dommene i Nürnberg kan tanken være, at mange nazister slap. Det gjorde de ikke Buchenwald i hænderne på kommunisterne.

Du kan besøge KZ-lejren i dag.

25 museer og meget mere

Der er masser af slotte, herskabelige bygninger og god stemning i Weimar i dag. Besøg fx park am Lim (floden gennem Weimar hedder Lim). En engelsk landskabshave fra 1778. I parken ligger både Goethes havehus og et lille romersk (replika) tempel. Og så er der med rund hånd spredt statuer og mindesmærker rundt om i Weimar. Kirkegården på Karl-Haußknecht-Straße har gravmæler og mausolærer for mange af de berømte, hedengangne borgere – og dermed også for Goethe og Schiller.

Værd at besøge alene for det, men Weimar byder også på mere end 25 museer. Så der er kulturel underholdning til nogle dage, her fx

 1. Goethe-Nationalmuseum på Frauenplan om Johann Wolfgang von Goethe i hans eget hus.
 2. Goethe's havehus Park an der Ilm handler om Goethe og hans forhold til naturen.
 3. Schiller-Museum i Schillerstraße handler om Friedrich Schiller I hans eget hus.
 4. Goethe- und Schiller-Archiv i Hans-Wahl-Straße samler arven efter Goethe, og andre. I 2000 blev det en del af UNESCO Memory of the World Programme.
 5. Wittumspalais på Theaterplatz handler om hoffets liv og har en porcelænssamling.
 6. Liszt-Haus på Marienstraße handler om Franz Liszt og er indrettet i hans sommerhus.
 7. Nietzsche-Archiv i Humboldtstraße handler om Friedrich Nietzsche.
 8. Gedenkstätte Buchenwald I KZ-Buchenwald concentration camp er mindested for nazimens terror
 9. Bauhaus-Museum på Theaterplatz handler om Bauhaus design skolen.
 10. 10. Schlossmuseum i slottet udstiller moderne antikviteter og andre genstande fra slottet.
 11. Hertuginde Anna Amalia-biblioteket på Platz der Demokratie er et vigtigt bibliotek med forskellige trykobjekter.
 12. Neues Museum på Weimarplatz viser en udstilling med samtidskunst.
 13. Stadtmuseum i Karl-Liebknecht-Straße udstiller Weimarkommunes historie.
 14. Kunsthalle Harry Graf Kessler på Goetheplatz er vært for skiftende udstillinger af samtidskunstnere.
 15. Haus am Horn på Am Horn var den første bygning, der udelukkende blev designet på designprincipperne for Bauhaus kunstskole.
 16. Fürstengruft ved den historiske kirkegård er et mausoleum af berømte Weimar-borgere som Goethe og Schiller samt hertugerne af Saxe-Weimar.
 17. Museum für Ur- und Frühgeschichte Thüringens (museum for historien i Thüringen) ved Humboldtstraße udstiller forskellige genstande fra den tidlige Thüringerhistorie, såsom arkæologiske fund.
 18. Deutsches Bienenmuseum ved Ilmstraße i Oberweimar-distriktet er vært for den eneste udstilling om bier og biavl i Tyskland.

Kilder:

En hel del wikipedia opslag og artikler, samt fodsåler.