Stettin - Polsk storby på kanten til Tyskland

stettin

Foto: Pixabay, (CC0 1.0)

Szczecin er en havneby i det nordvestlige Polen med 400.000 indbyggere. Det er den næststørste havneby i Polen. Szczecin har mere end tusind års historie – og langt det meste af den historie er kasjubisk, tysk, svensk, russisk, fransk og dansk. Det tyske og danske navn for byen er Stettin. Kasjuberne kalder byen for Szczecëno. Bevægende historie og verdens ældste biograf venter. 

Stettin ligger et par timer med toget fra Berlin eller 150 km. i bil. Godt til en anderledes udflugt. Husk, Euroen er ikke indført i Polen.

Selvom om Stettins kendte historie går mere end 1.300 år tilbage i tiden er der ikke mange gamle spor at komme efter for 80 procent af byen lå i ruiner efter 2. verdenskrig. Men det er i dag en levende polsk storby tæt op ad grænsen til Tyskland, og kvarteret omkring slottet er faktisk bygget op, så man fornemmer at man er i en gammel by.

I byen kan du se Stettin Slot (hvor du kan se heksens fangehul), den gamle domkirke og St. Peter og Paulus kirken fra 12-hundrede tallet. Det gamle rådhus fra 15-hundredetallet og enkelte gamle byporte. Byen omtaler sig også som Griffin’s City for de mange drager, der er afbilledet rundt om i byen. Tæl dem selv. Læg også mærke til den imponerende Mieczysław Karłowicz Philharmonic, Małopolska St. som rummer byens symfoniorkester. Se mere om bygningerne i Stettin her

Andre spor fra den tyske periode er Stettins Bismarck tårn. Mange tyske byer har et Bismarck tårn til ære for Bismarck. Således også Stettin. Læs mere om hvad man kan se og gøre på et besøg i Stettin her

For de kulturelle er nationalmuseet i Stettin et must. Det er spredt på flere afdelinger, fx

  • The National Museum ul. Wały Chrobrego 3 med udsigtsplatform
  • The National Museum Old Town House, ul. Księcia Mściwoja II 8 om Stettins historie.
  • The National Museum Aldelshuset, ul. Staromłyńska 27
  • The National Museum for Nutidskunst, ul. Staromłyńska 1
  • he National Museum for dialog om den nyeste historie for Stettin, Pl. Solidarności

Er du også til teknik, så besøg teknik og transport museet lidt nord for byen på Niemierzyńska 18a 

Chrobry Embankment (Tysk. Hakenterrasse) er et besøg værd. Her på havneterrassen med 19 meter over vandfladen får du et flot vue ud over Oderfloden.

Også er der lige Pioneer biografen i al. Wojska Polskiego 2, som er intet mindre end verdens ældste biograf. Den slog dørene op fra 26. september 1909 – og den dag i dag stadig viser film. Veldokumenteret af Guiness Book of Records. Se filmen i Kiniarnia komplet i gammelt look med et klaver fra 1898.

Besøger du Stettin skal du smage Pasztecik szczeciński, der er en friturestegt bolle med kød eller grønsager. Det sælges som fastfood blandt andet af Bar "Pasztecik" på Wojska Polskiego Avenue 46. Ofte serveret med en klar suppe. Det andet er Paprykarz szczeciński som er en fiskebolle med ris, løg og tomater på en sandwich. Den fås i de fleste supermarkeder. szczeciński betyder iøvrigt, at det kommer fra Stettin.

Stettin - Polsk, Tysk eller dansk?

Stettins historie er kendt fra 700-tallet, da slaviske stammer byggede en borg. Der holdt slaverne, her vendiske Kasjuber, til de næste 400 år. I 1121 fik den polske kong Bolesław III Krzywousty magten over området og han tøvede, sammen med biskop Otto af Bamberg, ikke med at kristne byen. Man byggede kirken St. Peter og Paulus.

Det polske herredømme sluttede dog allerede i 1138 da Boleslaw omkom, og i stedet overtog den tyske markgreve Albert Bär, som gjorde Stettin til en del af hertugdømmet Pommern. Det varede dog kun til 1173 da Stettins kastellan Wartislaw II ikke kunne modstå et dansk angreb og blev vasal af Danmark. Så skiftede vindene tilbage til det tysk-romersk rige og igen tilbage til til Danmark under Knud VI. Danmark tabte Pommern ved slaget ved Bornhøved i 1227, men Stettin forstatte alligevel under dansk herredømme indtil omkring 1235/50, hvorefter byen igen blev tysk.

Den danske konge, Christoffer den 2., giftede sig med Eufemia af Pommern i 1300. Eufemia af Pommern (1285 – 26. juli 1330) var født i Stettin, som datter af Bogislaw 4., hertug af Pommern og hans anden kone, Margarete af Rügen.  Ægteskabet var sandsynligvis et politisk arrangeret ægteskab. Derudover vides der meget lidt om Eufemia. Eufemia fik mindst seks børn, heriblandt Valdemar, konge af Damark (1320–1375).  Eufemia er begravet i Sorø Klosterkirke.

De vendiske kasjuber var ikke populære og de blev nærmest udrenset fra byen i 1300 og 1400 tallet. Under trediveårskrigen skiftede Stettin igen hænder. I 1630 blev byen besat af Sverige og ved Den Westfalske Fred i 1648 kom Stettin under Sverige.

Den brandenburgske kurfyste, den store kurfyrste, indtog byen i 1677, men ved fredsslutningen i 1679 blev den igen svensk. Russerne indtog russerne byen og over overlod den til kong Frederik Vilhelm I af Preussen. Så nu var Stettin tysk. Det holdt indtil 1806, da Napoleons tropper indtog Stettin, som de holdt besat indtil 1813.

I Stettin boede der både tyskere og polakker før 2. verdenskrig, men da nazisterne kom til blev polakkerne behandlet dårlig. Tyskerne tabte krigen, og Stettin landede på polske hænder. De tyske borgere blev, i lighed med hele østpreussen, deporteret ud ad byen og sendt mod vest. Efter næsten 1.000 år blev byen tømt for tyskere.

På samme tid overtog Sovjetunionen store dele af det østlige Polen, som nu blev tillagt Rusland, Hviderusland og Ukraine. Polakkerne blev deporteret. Mange polakker, der forflyttedes fra østlige egne, bosat i byen. Den polske regering tilbød både lejlighed og job, hvis flygtningene fra Polens tidligere østområder bosatte sig i Stettin. Man rykkede ind og overtog de tyske boliger med møbler, sengetøj og fotoalbums. Det vil sige, det der var tilbage af Stettin, for 2. verdenskrig ødelagde 80 procent af byen.

Men den er på vej igen – og i øvrigt venskabsby med Esbjerg.