Lübeck – den elskelige perle ved Traves bredder

Hansestaden Lübeck er langt fra Berlin, men kører du til Berlin fra Jylland eller kommer over Fehmarn, så er Lübeck et oplagt sted at holde en pause eller tage en ekstra overnatning. Den gamle bydel er på UNESCOs verdensarvsliste. Lübeck er kendt for både marcipan, Thomas Mann, Günther Grass og Villy Brandt - og Døden fra Lübeck. Før genforeningen var Lübeck grænseby i Vesttyskland før man kørte ind i DDR. Byen er med 216.000 indbyggere lidt mindre end Aarhus.

Rundt i Lübecks gamle bydel

En topattraktion er julemarkedet en attraktion i sig selv og allerede for 350 år siden blev julemarkedet i Lübeck fremhævet som noget særligt. Marzipan og Glühwein og Mutzen. Mutzen er friturestegte boller til jul og nytår.

En gamle bydel. Der er mange middelalderbygninger i den gamle bydel, og derfor er den på UNESCO’s verdensarvsliste. De syv tårne på de fem gotiske hoved-kirker i den gamle by er vartegnet for Lübecks middelalderlige ansigt. De syv kirketårne i rødstensgotik er de fem kirker, hvoraf de ældste er fra det 13. og 14. århundrede. på de 5 kirker: Lübeck Domkirke, Jakobikirken, Mariekirken, Petri-kirke og Sankt Ægidien-kirke. De højeste af tårnene – tvillingetårnene på Mariekirken - har en højde på 125 meter.

Marienkirke, iøvrigt den tredje største i Tyskland, havde en særlig attraktion: "Døden fra Lübeck"! Det lyder fatalt, men "Døden fra Lübeck" eller Lübecker Totentanz var et 30 meter langt maleri af døden, der danser rundt om menneskene. Det blev malet i 1462 i kølvandet på pesten. Det gik fuldstændig til grunde i bombardementet på palmesøndag 1942. Der findes et fragment i Nicolaikirke i Tallin i Estland.

Youtubevideo: En lille rundtur i Lübeck

Lübecks gader er også kendt for deres smukke façader. Efter krigen lod Niederegger sin gamle bygning genopføre i 1949, hvor Café Niederegger har ligget siden 1880. I dag er der marcipanmuseum på førstesalen. Før i tiden var det kun muligt at få adgang til byen igennem de fire store byporte.

Den mest kendte af disse byporte er Holstentor, som blev bygget i 1478. Holstentor er en af byens mest kendte vartegn og en del af den oprindelige bybefæstning. Porten blev bygget efter inspiration fra byporte i Flandern. Holstentor bærer den latinske indskrift Concordia domi foris pax (enighed hjemme, fred ude). Bymuseet ligger i Holstentor.

Et andet vartegn er Lübeck Rådhus, der blev opført 1308. Renaissancetrappen ved rådhusets østre side blev bygget efter nederlandsk forbillede i 1594. Foran Rådhuset ligger Lübecks markedsplads.

Ganghuse - De små huse i Lübeck. I mange gadenavne indgår -grube i gadenavnene. Det betyder grøft. I 1300-tallet voksede behovet for bedre plads til arbejdsfolk, og man fandt frem til en løsning, hvor man byggede småhuse til dem i baggårdene. Til gengæld byggede en tunnel eller smøge gennem hovedhuset, så beboerne kunne komme ind fra gaden. Nogle af disse gyder er så trange, at man nærmest må gå på knæ. Reglen var, at åbningen i hvert fald måtte være så stor, at man kom gennem med en ligkiste. Alternativet er jo enten makabert eller sundhedsfarligt eller begge dele.

Arbejderboligerne, helt ned til femten kvadratmeter, minder om dukkehuse, og den gang var der var ingen kloak. I 1970'erne begyndte man at restaurere dem og de er nu ganske populære. Gode eksempler findes i Engelswisch, Engelsgrube og Glockengießerstraße samt syd for Lübecker Dom. Der er typisk adgang gennem porten i forhuset. Tag evt med på en byvandring.

Rundt om i Lübeck er der en lang række mindesmærker og skulpturer. Løverne, der ligger foran Holstentor og er udført af Christian Daniel Rauch. Fritz Behn har udført løverne foran Burgtor. De er begge replikker til Braunschweiger Løven foran domkirken. Overfor løverne ved Holstentor står der en antilope.

I Katharinenkirches facade findes figurgruppen Gemeinschaft der Heiligen udført af Ernst Barlach og Gerhard Marcks. På den såkaldte Puppenbrücke før Holstentor finder man en lang række allegoriske figurer af Dietrich Jürgen Boy, og på Koberg findes mindesmærket over Geibel udført af Hermann Volz.

På det grønne anlæg på Lindenplatz imellem banegården og Holstentor finder man billedhuggeren Louis Tuaillon, der har fremstillet Kejser Wilhelm I til hest. Overfor ham ses en statue af den tidligere rigskansler Otto von Bismarck. Otto von Bismarck boede i Friedrichsruh ikke langt fra Lübeck.

Mad og marcipan

Lübeck og marcipan hører sammen og du kan få hele historien hos Cafe Niederegger, som har lavet et marcipanmuseum. I 1800-tallet var der hele 130 marcipanproducenter i Lübeck. Førende var konditor Niederegger, hvis butik har været besøgt i generationer siden åbningen i 1806. Her er der marcipaner i alle mulige former og farver. Selv den russiske zar fik leveret marcipan fra Niederegger. Hovedkvarteret er i Breite Strasse 89 nær rådhuset, men der er andre udsalg rundt om i byen. Herunder lagersalg i Zeissstrasse 1-7. Og hvad er så hemmeligheden bag marcipan for Lübeck, tja, det vil ingen jo fortælle. Det er mandler og sukker og.... Så afsted og smag selv efter. 

Skal du spise, så søg evt ind på restauranten Schiffergesellschaft i Breite Strasse. Huset var tidligere forsamlingshus for kaptajner og skippere. Der er har flotte trappegavle, en forgyldte vejrhane og en udsmykket Rococo-dør. Huset blev købt som foreningshus i 1535 og ombygget indtil 1538. Ellers nap den store menu i Michelinstjernerestauranten Wullenwever i Beckergrube 71.

Museer i Lübeck

  • Lübecks Museumshavn ligger ved gaden "am Wenditzufer" direkte ved udkanten af den indre bys nordvestlige del. Om vinteren når de gamle skibe er i havn, er museumshavnen mest besøgt. Ved siden af Østersøens typiske gamle sejlfragtskibe er der også en sandsuger og en slæbebåd. Om sommeren ligger mange af museumsskibene i den ydre museumshavn.
  • Det Europæiske Hansemuseum viser Hanseforbundets historie. Museet ligger ved gaden An der Untertrave 1 i den nordlige del af den gamle bykerne.

De tre store tyskere fra Lübeck Thomas Mann, Willy Brandt og Günther Grass har hver deres hus med museum i Lübeck:

  • Buddenbrookhaus (Buddenbrookhuset) er både en mindeplads og et litteraturmuseum ved Mengstraße 4 i bymidten. Det blev i den anden halvdel af 1800-tallet beboet af familien Mann og blev kendt gennem Thomas Manns berømte roman Huset Buddenbrook. Museet blev indviet i maj 1993 og viser forfatterfamilien Manns og romanfamilien Buddenbrooks historik. I dag har Buddenbrookhuset permanente og tilfældige udstillinger samt for forskning, forelæsninger og workshops. Læs Buddenbrook før turen til Lübeck.
  • Museet Willy-Brandt-Haus Lübeck er et museum og et mindested for den tidligere tyske forbundskansler og Nobelsfredsprismodtager Willy Brandt. Han var tysk kansler for SPD i årene 1969-74. Museet fortæller om hans flugt til Norge, hans tid som overborgmester i Berlin (1957-69) og tiden som kansler. Bygningen var oprindelig mødested for Zirkelgesellschaft, et af byens fine selskaber. Willy Brandt blev født i St. Lorenz tæt ved banegården.
  • Günther Grass Haus. Günther Grass var en af Tysklands helt store litteraturprofiler. Indtil sin død i 2015 boede han i huset i Glockengießerstraße 21, som i dag er blevet til et besøgscentrum og lille museum. Læs gerne "Bliktrommen" før du besøger Lübeck.
  • Lübecks Theaterfigurenmuseum befinder sig i Altstadt på Am Kolk. Det viser en lang række teaterdukker fra teater og- cirkuslivet omkring århundredskiftet.
  • Marcipanmuseet befinder sig i Café Niederegger i Breite Strasse. Det viser historiske træforme til fremstillingen af marcipanblokke. Derudover ser man en lang række historiske figurer udført i marcipan.
  • Ved Grenz-Dokumentationsstätte Lübeck-Schlutup har man bevaret grænsestationen og et toldhus. Her får man fortællingen om den nordligste interne tyske grænse. Med fotos, landkort, dokumenter, uniformer vises Lübecks og Schlutups situation da Tyskland var delt. I underetagevises der en dokumentarfilm om grænseåbningen i 1989.

Glimt af Lübecks historie

Lübeck er i dag en del af Schleswig-Holstein, og har i korte perioder været en del af det danske rige. Navnet Lübeck kommer af vendisk Liubice, der betyder elskelig. Fx i 1201 da Valdemar Sejr slog Adolf 3. af Holsten, men det varede kun til 1225 da borgerne i Lübeck smed danskerne ud og fik den tyske kejser til at erklære Lübeck som fri rigsstad under kejseren – svarende til at være en selvstændig bystat.

Placeringen ved Østersøen og floden Trave var strategisk god for Lübeck, som tog handlen op og nedaf Elben og gjorde Lübeckerne meget velhavende. I den 14-15 århundrede var Lübeck Tysklands næststørste by efter Kölln. Lübeckerne har i tidens løb været på kant med Danmark – som jo økonomisk set var en konkurrent i Østersen. Senest i 1534 i Grevens Fejde. Under 30-årskrigen klarede lübeckerne sig lykkeligvis som neutrale.

Danskerne dukkede i øvrigt op igen i 1801 under Napoleonskrigene med en kortvarig besættelse af Lübeck. Lübeckerne gjorde også oprør da kejserriget brød sammen i 1918, men hvor matroserne i Kiel, blot 80 kilometer væk, var i gang med et kommunistisk oprør gik oprøret i Lübeck på en demokratisk løsrivelse.

Lübeck var en selvstændig bystat fra 1226 til 1937. Under Det Tredje Rige blev byens selvstændighed afskaffet og i 1937 gennemførte nazisterne Gross-Hamburg-Gesetz (Loven om Stor-Hamborg). Lübeck mistede sin 711 år gamle status med territorial selvstændighed og herefter Lübekc blev en del af den preussiske provins Schleswig-Holstein. Den dag i dag er Lübeck en del af delstaten Schleswig-Holstein. Kun Bremen, Hamborg og Berlin har beholdt deres status som bystater på ligefod med del-stater i Tyskland.

Lübeck var den første storby i Tyskland, der blev offer for det britiske Area Bombing Directive, som rettede sig mod fladebombardementer af tyske beboelsesområder. Bombardementet fra Royal Air Force foregik mellem den 28. og 29. marts 1942 − natten før palmesøndag. Det gik hårdt udover den gamle bydel, bl.a. brændte domkirken, samt Mariekirken med den berømte frise kaldet Dødedansen eller "Døden fra Lübeck". Det dannebrogsflag, lübeckerne i 1427 havde taget som krigsbytte fra Erik af Pommern, blev ligeledes ødelagt. 

Rådhusets arkiv fra 1284 stod på rådhusets øverste etage og derfor kendt som Oberstadtbüch. De var evakueret til en saltmine i Sachsen-Anhalt og efter freden endte de dels i Potsdam og dels i Moskva. Først i slutningen af 1980’erne kom de tilbage til Lübeck.

De tre katolske præster Johannes Prassek, Eduard Müller, Hermann Lange og den evangeliske pastor Karl Friedrich Stellbrink omtales som martyrerne fra Lübeck. De kritiserede nazisterne, og derfor blev alle fire henrettet i fængslet "Untersuchungshaftanstalt Hamburg" i Hamborg den 10. november 1943 Ved Lübecks rådhus befinder der sig en mindetavle på muren ved gennemgangen mellem Breiten Straße til Ratskeller.

Den 2. maj 1945 besatte tropper fra den britiske hær byen, som undgik videre ødelæggelser. Især fordi den tyske generalmajor Kurt Lottner fjernede de anbragte sprængstoffer ved broerne og kajmurene. Dagen efter blev den tyske oceandamper Cap Arcona tragisk sænket af allierede bombefly i Lübeck Bugt ved en fejl. Skibet var lastet med fanger fra Nazitysklands koncentrationslejre. Omkring 5.000 mennesker mistede livet i angrebet.

Kilde: Wikipedia mv. Og læs også Henriette Harris' bog Tyskland er et sted for voksne /Seks byer