Waren – frisk luft og søvand

waren

Foto: W. Bulach, "Waren (Müritz) ist ein Kurort an der Müritz, ein Binnensee mit einer Fläche von 117 qkm.", Wikipedia ((CC BY-SA 4.0)).

Waren er en lille by midt i den nordlige ende af den store sø Müritz som ligger i Mecklenburg mellem Berlin og Rostock. En hæderlig provinsby med 21.000 indbyggere. Søen Müritz er Tysklands største sø med et areal på 117 kvadratkilometer. En række andre søer støder også op til Waren: Kölpinsse, Tiefwarensee, Feisnecksee, Melzer See, Waupacksee og midt i byen ligger Herrensee.

Waren trækker turister til med en hyggelig gammel by med historiske bygninger, naturoplevelsesudstillingen Müritzeum, festspillene Müritz-sagaerne, havnen, søerne og naturen. Alt efter hvornår du kommer har Waren til en dag eller to eller et længere kurophold.

Hvad skal du se

Hovedattraktionen er naturen og søerne. Og det kan klart anbefales at leje en båd og nå Waren fra søsiden. Müritz søen er et lille hav på 117 kvadratkilometer. Til sammenligning er Danmarks største sø, Arresø, på 39 kvadratkilometer. Müritz må ikke forveksles med Müritzsee, som er en mindre sø, den er forbundet med. Med kanaler og floder og sluser kan du sejle herfra og til Berlin – eller videre over hele Europa.

Masser af muligheder for at leje et sommerhus langs brederne, men det er flodsejladsen som hitter her. Det kan ikke anbefales varmt nok. Sejlads og bademuligheder er for børn og voksne.

Vil du vide mere, så besøg Müritzeum med nordtysklands største ferskvandsakvarium, som fortæller om livet i søerne omkring Waren. Og udstillingerne fortæller også om de UNESCO beskyttede bøgeskove i Tyskland. Kan du li Den Blå Planet på Amager eller Naturama i Svendborg, så er der noget for alle naturinteresserede her. Både børn og voksne.

Ellers er det spadsereturen rundt i byen med de gamle kirker og bygninger og mindesmærker. En tur i teateret og se Müritz-sagerne skulle også være spetakulært. I maj er der en større sejlerfestival med skibe og gæster i byen. Og kan du svømme hurtigt vil du måske være med i Müritz-Schwimmen, som hvert år lokker flere hundrede svømmere ud på en strækning af 1950 meter.

Trænger du til et kurophold har Warren tilbud om wellnesshoteller med varmesaltbade, (Thermalsoletherapie), kulsyrebade, koldvandsterapi ned til -110 grader celcius, vandterapi, infrarøde kabiner, UV-behandlinger, rygeafvænning, terapier for trauma, smerte, mobning, spiseforstyrelser, udbrændthed – og lys og luft til golf, spa, vandsport og sund mad.

Om mad – prøv det hyggelige "Altes Reusenhus", Schulstraße 7 som har fisk på menuen. Skal du flotte dig lidt, så er der Kleines Meer på Alter Markt 7 eller Blüchers i Schloss-strasse i Göhren-Lebbin 12 kilometer væk.

Overnatning Waren er fyldt med hotellet og pensioner. Det er ikke vanskeligt. Du kan vælge at bo lidt anderledes i en feriebolig i det gamle vandtårn.

Warens historie

Waren er omtalt af den alexandrinske geograf Claudius Ptolomæus allerede 150 år efter kristi fødsel. Ptolomæus kaldte byen for Viunum, men selve navnet stammer måske fra slaviske sprog og kunne betyde krone eller ravn. Det kan også komme fra den germanske stamme Warini. Det fortaber sig i fortidens tåger. I hvertfald går de ældste menneskespor ved Waren tilbage til 2.900 f.kr. Så i mindst 5.000 år har stedet tiltrukket mennesker.

I middelalderen ved man mest om byerne fra de fyrster, der havde herredømmet. Fx Nikolaus ll, som var Herr zu Werle-Parchim. Han var blandt andet gift med Richsa af Danmark, der var en datter af den danske konge Erik af Pommern. Da Nikolaus ll's slægslinie udløb overtog Hertugen af Mecklenburg området i 1436. I 1547 skiftede reformationen den anerkendte tro fra paven i Rom til protestanterne.

Waren ligger på en gammel øst-vest handelsrute mellem Stargard og Wismar og byen er vokset omkring Georgenkirche (skt. Jørgens kirke) på Alten Markt. Byer på den tid voksede inden for bymure og med tømmer og strå-tag og åbne ildsteder var byer rene brandfælder. Waren brændte fx i 1568, 1656, 1671, 1678, 1692 og hele to gange i 1694 og seks gange i 1699. Branden i 1568 tog næsten hele byen. Man boede også tæt, så sygdomme hærgede også - fx i 1580 ”spansk snue” og i 1583 og 1625 pest.

Og som om det ikke var nok, så blev byen ødelagt 10 gange i trediveårskrigen 1618-1648. Både de katolske styrker, de svenske styrker og kroatiske lejesoldater drog hærgende igennem Waren. Kroaterne var frygtede i hele krigen, og i Danmark fik de deres eget ord: krabater. De havde tørklæder om halsen og det dannede mode i Paris, som klædte sig som kroaterne, a la croate, som blev til cravate - et slips. Sproglige spor efter trediveårskrigen.

I begyndelsen af 1700-tallet gik man over til tegltag og borgerne lærte at kunne bekæmpe brande selv. Hvorfor man ikke tidligere fik styr på brandbekæmpelsen fortaber sig, men det er mærkværdigt i lyset af dels de mange brande og dels alt det søvand der omgiver Waren.

Waren blev igen molestreret i den store nordiske krig (1700-1721) med skansebygning og levering af forsyninger og senere igen i 7 årskrigen (1756-1763), hvor de preussiske styrker jagtede nye rekrutter. Så var der fred nogen tid indtil Napoleons styrker og General Blüchers styrker kæmpede i området og Napoleons franske styrker besatte landet og indførte franske love i 1806.

I 1920 var den gal igen under Kapp-statskuppet (Kapp-Putsch) den 17-18 marts, hvor det kom til både kampe og skyderi og dræbte i gaderne. I 1931 – to år før Adolf Hitlers magtovertagelse – var nationalsocialisterne det største parti og i 1932 var borgmesteren i Waren nazist. I 1930erne blev byens jøder forfulgt, fordrevet og slået ihjel i KZ-lejre. Synagogen blev solgt til en møbelsnedker og i 1942 boede der ikke længere jøder i Waren. Det store metalværk, Mecklenburgische Metallwarenfabrik m. b. H. Waren (Memefa), havde masser af tvangsarbejdere ansat under krigen.

Anden verdenskrig kostede 1.400 borgere livet, og da den Røde Hær uden modstand trængte ind i byen var den nærmest omdannet til feltlazaret.

I 1945 indsatte russerne kommunisten Friedrich Dethloff som borgmester og NKVD’s bygning i Kietzstrasse 10 var berygtet som „Haus des Schreckens“ med hårde forhør og mishandlinger. Mere end 6.000 preussere, der var fordrevet fra øst, blev bosat i byen, som voksede til næsten 20.000 indbyggere. 30 procent af indbyggerne var flygtninge. Russerne tog fabriksanlæggene i byen til Rusland som krigsskadeserstatning, hvor de højst sandsynligt er gået til.

I DDR hørte byen til Bezirk Brandenburg. I 1970’erne blev der lavet omfattende trafiksanering og mange gamle bygninger blev revet ned. Det fik indbyggerne til at arbejde for at bevare resten, så der i dag er en gammel bydel at se. Det var kold krig og i nærheden af Waren havde den røde hær et atomraketlager med kortrækkende ballistiske missiler (SS-12).

Efter genforeningen blev Waren saneret og anerkendt for sin friske luft med titlen ”Staatlich anerkannter Luftkurort”. Så det skulle være sikkert og vist. 5.000 kvadratkilometer skov rundt om Waren i DDR tiden var udlagt som stats jagt område og ikke for almindelige borgere. De blev nu til naturparker.

Læs mere om Warens historie her.