Malchow - byen på øen

city 2736999 640

Foto: Flensshot fra Pixabay, CC

Inselstadt Malchow ligger midt ude i Malchowersee en halvtimes tid syd for Rostock. Fordi den gamle del af byen ligger på en ø har byen det officielle tilnavn ”Inselstadt”. Den er en kurby og bryster sig af sin rene luft og kalder sig også ”Luftkurort”. Mange tilnavne, men her bor dog kun lidt over 6.500 Mecklenburgske sjæle. Raritetsmuseet og Orgelmuseet er måske det der lokker turisten til?

Historien går mere end 1000 år tilbage fordi Otto I. den Store, som senere blev tysk-romersk kejser, her i det herrens år 955 havde et stort slag mod den lokale befolkning, Venderne. Det er som bekendt let at sige, hvor Tyskland og de germanske stammer begynder. Nemlig ved Rhinen – det er langt vanskeligere at sige, hvor de østlige grænser går, for germanske og slaviske (vendere, polakker, ukrainere, russere) har boet langt mod øst som et kludetæppe af sprog og kulturer. Også danskerne kæmpede mod venderne, der lavede pirateri og overfald på de danske kyster. Den vendiske kultur har til i dag kun overlevet i Spreewald syd for Berlin, hvor der er så sumpet og vådt, at ingen har orket at vade ind efter dem.

Som alle andre byer i Tyskland led Malchow også under trediveårskrigen, og der blev den gamle træbro til fastlandet ødelagt. Der var ikke penge til en ny, så man klarede sig med en færge. Først i 1844 kom der igen en fast forbindelse. Og en i 1863 blev det til en drejebro af træ, som delvist består den dag i dag.

I nazi-tiden byggede firmaet Dynamit AG Alfred Nobel & Co. en sprængstoffabrik, hvor der arbejdede 5.500 mennesker. Der er få rester i skovene tilbage af lejren. Halvdelen af arbejderne var udenlandske tvangsarbejdere, og i 1943 fik byen en ”Ausenlager” altså en slags udlægger fra KZ lejren Ravensbrück, der var for kvinder. Hundrede kvinder, herunder ungarske jøder, arbejdede her under så forfærdelige vilkår, at mange mistede deres liv. Nazisterne rømmede lejren i 1945 og sendte fangerne på en dødsmarch, som kostede flere livet. På grunden blev der fundet 375 døde.

Volden fortsatte da russerne rykkede ind. I villaen i Gartenstraße 19 boede den sovjetiske kommendantur og i 1945/46 var russerne meget optaget af rygter om ”vareulve”. Vareulvene var angiveligt fanatiske unge nazister, som ville blive bag linjerne og myrde og dræbe. Det fik russerne til at jage unge mennesker og slæbe dem til tortur, fængsling og henrettelser for meget små forseelser. Læs fx bogen ”Sløjfen i Stalins skæg”, som er anmeldt af berlin-guide.dk.

I Malchow blev tredive unge fængslet, hvor de blev mishandlet, nogen tog livet af sig selv, andre endte i den kommunistiske version af Sachsenhausen – kaldet speciallager 7 – og først mellem 1950 og 54 blev de sidste overlevende frigivet. I villaen er der en mindesten for de unge.

Siden murens fald har en fjerdedel af indbyggerne forladt Malchow.

Seværdigheder

Video: Lille turistvideo om Malchow fundet på Youtube. Det er ok at skrue ned for lyden.

Som andre småbyer er det først og fremmest kirkerne, som står tilbage efter århundrederne. Klosterkirken fra 1235, drejebroen, de hyggelige gader, en fin gammel stubmølle og rester af en gammel bymur fra det 10/11 århundrede.

Museer

I klosteret er det Mecklenburgske Orgelmuseum indrettet. Det er uklart om der lige frem er et orgelmuseum i hvert af de tyske länder, men her finder du i hvert fald det Mecklenburgske. Her er instrumenter fra hele Mecklenburg og orgelbyggeri gennem 2000 år gennemgås. Du kan også prøve at spille på et orgel, og nogle dage er der koncerter på orgel i kirken.

Det lille raritetsmuseum, Kiek in un wunner di, har alle mulige ting og sager - og man må gerne røre og prøve. En ægte børneoplevelse. Hvad er fx en Tefifon? eller en Schusterkugel? Det må du "Kikke ind og undre dig" over.

DDR museum er indrettet i den gamle biograf, hvor hverdagslivet i DDR præsenteres med alt fra det at være FDJ til radioteknik. Lidt de forhåndenværende søm.

I klosteret ligger også Stadt- und Heimatmuseum, det lokalhistoriske museum, med skolestue, et skomagerværksted og et køkken fra 1920’erne. Altid interessant at besøge og sammenligne med vores egen fortid, som den fx kan studeres i Den Gamle By i Århus.

Abeskoven – Affenwald – er en 3,5 hektar stor dyrepark med aber – og geder. Også en kæmpe sommerkælkebakke på 450 meter, hvor man farer ned af et tidligere affaldsdepot. Det er cirkulær økonomi.

Byfesten – og sådan en har tyske byer og nogle gange flere – hedder i Malchow ”Malchower Volksfest” og er den ældste af slagsen i Mecklenburg. 160 år og den første folkefest, som var helt uafhængig af kirken. Derfor betragtes Volkefesten som en del af den immaterielle UNESCO verdensarv. Der er orkester ("Musikalisches Wecken), optog, fyrværkeri, belyste både på søen, øl, pølser og fest. I almindelige år er det første weekend i juli. Så kan du planlægge med at være der eller ikke at være der.

Malchow er ikke kendt for mange personligheder, men Katrin Rutschow-Stomporowski voksede op her. Hun blev olympisk mester i roning.

Se Malchows hjemmeside.