Neubrandenburg med middelaldermur

fachwerkhaus 866120 640

FOTO: ZYX fra Pixabay, CC

Neubrandenburg er Mecklenburgs tredjestørste by og ligger i det sydøstlige hjørne. Kendt for især sin gotiske middelaldermur, der er verdens mest velbevarede. Muren er 7 meter høj og 2,3 kilometer lang med flere porte. Fuldstændig som i middelalderen. Flot mur, men pænt charmeforladt by set med turistøjne.

Byen er grundlagt i 1200-tallet og voksede pænt indtil trediveårskrigen 1618-48. Svenske og katolske troppede kæmpede her og lagde stort set byen øde. Det var brutale slag, hvor der blev myrdet og ikke taget fanger. Der sidder en mindeplade for kriges ofre i Friedlander-Tor.

Det samme skete i 1945, hvor den røde hær ødelagde omkring 80 procent af den gamle by. 600 mennesker tog sig selv af dage i samme forbindelse. Mange af de historiske bygninger er genopbygget. Neubrandenburg er desuden berygtet for en stor tvangsarbejdslejr, Stalag ll-A, som nazityskland havde lige i nærheden.

Hvad skal man se – muren naturligvis og her har ”Die mauer” en anden klang end i Berlin. For her henvises til det middelalderlige fæstningsværk. Hvis du er I Neubrandenburg, så gå turen rundt for den store mur er usædvanlig og flot. Men den indrammer en bykerne, der har ganske får bygninger fra før 1945. Det meste er DDR boliger.

Det 56 meter høje hus for kultur og uddannelse står midt på markedspladsen. Det er fra 1956 og er også kaldt for ”kulturfingeren”. Øverst er der en udsigsplatform og en cafe.

Med 65.000 indbyggere er Neubrandenburg i dag en middelstor købstad.

Museer:

  • Det regionale museum. Museet er indrettet i det tidligere franziskanerkloster og fortæller Neubrandenburgs historie. Regionalmuseum Neubrandenburg, Treptower Straße 38. Det fortæller kort byens historie og om fundene fra bronzealderslaget ved Weltzin. Udemærket lille museum. Ca 30 minutter.
  • Det sandsynligvis mindste forsikringsmuseum, der er indbygget i bymuren.
  • Miniature modeludstillingen

Ikke langt fra Neubrandenburg, i nærheden af landsbyen Weltzin, har man afdækket en slagmark fra bronzealderden, hvor måske 4.000 soldater kæmpede. Den første knogle blev fundet i 1996 og siden er det bare væltet op af jorden fra det, som måske er Europas ældste og største slagmark.

Vil du svømme og er det sommer, så er der bademuligheder ved Tollensee, som er den største og reneste sø i Mecklenburg.

Alt i alt har du brug en god time for at få indtryk af Neubrandenburg. Det er ikke en turistmagnet.