Schwedt - Stilhed ved Oderflodens bredder

schwedt

Foto: Marienkirche i Schwedt, 2018. Rauenstein, (CC BY-SA 3.0).

Schwedt/Oder ligger ved Oderfloden i Brandenburgs nordøstligste hjørne. På den anden side af floden hedder landet Polen. Der har boet mennesker her i mindst 3.000 år.

Schwedt ligger strategisk på landevejene mellem Berlin og Prenslau, Stettin og Frankfurt, der krydser hinanden her. Derfor blev byen plyndret ikke mindre end 32 gange i 30 årskrigen 1618-48, når de forskellige hære flyttede rundt. Den svenske kong Adolf slog sig ned her med sit felthovedkvarter i 1631 og den kejserlige general Banér skød brandbomber mod byen i 1637, da den ikke ville overgive sig.

Efter trediveårskrigen blev Schwedt genopbygget, men kurfyrsten fattedes penge, så han pantsatte Schwedt og omegn til Grev Varrenbach, som pinte og plagede folk for at tvinge så meget profit ud af dem som muligt mens han havde pantet. I 1744 overnattede den senere russiske Zarinde Katarina ll i Schwedt. Den slags overnatninger huskes – også at russiske kosakker red igennem byen under 7 årskrigen. Den sidste markgreve Friedrich Heinrich (1771–1788) gjorde Schwedt til kulturby og indrettede en af Tysklands første teatre i sit Orangerie.

Jøderne i Schwedt fik deres første synagoge i 1862, men det holdt kun til nazisterne brændte den igen i 1938. Ved krigens slutning i 1945 var der heftige kampe med russerne i området – og 85 procent af byen lå derefter i ruiner. I DDR-tiden voksede Schwedt igen og blev synonym med den østtyske olieindustri – og med militærjustisen, for DDRs Volksarme havde her sit militærfængsel.

Ved genforeningen i 1990 boede 51.000 mennesker i Schwedt, men i dag 2020 er tallet under 30.000. Arbejdsløsheden er udbredt. Industrien domineres fortsat af raffinaderi, herunder det store PCK-raffinaderi, men byen gør sig også bemærket med bioraffinaderi.

I byen er der mindesmærker for antifascister, for den jødiske synagoge og en udendørs udstilling om militærfængslet.

To do i Schwedt

Der er ikke meget at se for besøgende selvom det naturligvis er interessant at få et blik og måske en snak med folk i en hensynene industriby på den yderste kant af Tyskland. Hvad tænker de egentlig selv om det. Hvad er fremtiden? Og så er der naturligvis grænsefloden Oder og masser af vandrenatur i nationalparken Unteres-Odertal – neder Oderdal.

Finder du ikke nogen at tale med, så er der både bymuseet i Jüdenstraße 17 og et tobaksmuseum i Breite Strasse 14 – og en bypark med skulpturer. Om aftenen kan du være heldig med en forestilling i UBS - Uckermärkische Bühnen Schwedt, der er det lokale kulturvandingshul. Bygget i 1978 i DDR-arkitektur som Kulturhaus Schwedt. Der er også svømmehal, bibliotek, bowlingbane, biograf, isarena og et badeland: AquariUM.

Og selvom byen er brændt, bombet og genopbygget i DDR brutalisme, så er der stadig lidt spredte perler at se, hvis du går på byrundtur, fx Berlischky-pavillionen som er er rester af en kirke fra 1777, Hugeonottenparken, Skt. Katherinenkirche fra 1300-tallet, Heinrichslustparken der var skanse i 30-årskrigen, Park Monplaiser, stykker af den gamle bymur, Theodor Hans sæbefabrik og Zigarren- und Zigarettenfabrik Dieterle fra 1922.

Rundt om Schwedt

I nærheden er den lille by Angermünde et besøg værd med gamle huse. I Angermünde er der bygget meget med lokale sten, og spøgen er, at de er stenrige. Tobaksmuseet ligger i Vierrader. Den lille by Gartz ligger ligeved og nærved i Pommern, men hører til Brandenburg.

Er du sulten, så søg hen på Gaststätte "Zur Linde", Bernd-von-Arnim-Straße 21,
16303 Schwedt/Oder OT Criewen.

Smut evt over grænsen til Polen og besøg Cedynia (tysk: Zehden), Chojna (Tysk: Königsberg in der Neumark), Gryfino (Tysk Greifenhagen) og Krajnik Dolny (Tysk Niederkränig) – alle små og lidt søvnige poske udkanstbyer eller tag helt til Stettin, hvor der er lidt mere på færde.