Königs Wusterhausen

kvtarnet

Foto: Fra højderne af det gigantiske radiotårn, som i 1926 rejste sig 243 meter lige lukt op i himlen. Det væltede i 1972. Bundes Archiv.

Königs Wusterhausen er en lille by lige sydøst for Berlin i Brandenburg. Flyver du til lufthavnen i Schönefeld er det Königs Wusterhausen lige under dig – eller KV [ˈkaː ˈveː]), som den også kaldes i daglig tale. Kan du huske de gamle langbølgeradioer, så var KW kendebogstaverne for radiosenderen i Königs Wusterhausen.


Königs Wusterhausen er med god grund lidt overset af berlinrejsende, for der er ikke meget at komme efter i den lille by for turister. Fra gammel tid – i hvert fald siden 1320, hvor stedet nævnes første gang i bøgerne – lå her et lille gods og et slot. Stedet kom til at hedde Wusterhausen, og da Frederik den Stores far, Soldaterkongen, overtog slottet og lavede det til en jagthytte, ja så blev byen kongelig. Så skulle den hedde konge til fornavn, og dermed: Königs Wusterhausen. Det har den heddet siden 1718.

I 1920 blev Tysklands første radiostation opført her, og der blev sendt radio fra radiobjerget (Funkerberg) og det har sin egen selvstændige historie. Læs mere her.

I 1938 lavede nazisterne en KZ-lejr ved banegården. Efter 2. verdenskrig blev Königs Wusterhausen en del af DDR.

Den 14. august 1972 faldt et stort Ilyushin Il-62 passagerfly ned i byen og slog 156 mennesker ihjel. Den største flyulykke i Tysklands historie. En stor mindesten markerer tragedien. Og i november orkanen Quimburga i 1972 væltede den store sendemast oppe på Funkerberg på 243 meter. Det var begyndelsen til enden for radioen.

I dag bor der 37.000 mennesker i KW. I år 2000 var der 17.000 indbyggere. Hvor mange tyske byer er blevet mindre, så har KW haft vokseværk. Nærheden til Berlin og god infrastruktur med både jernbane og motorvej har sikkert betydning. Religionerne trives og der er både en evangelisk, en katolsk og en jødisk menighed i KW.

Vandtårnet fra 1910 er i dag omdannet til Cafe og Biergarten.

Seværdigheder og aktiviteter

  • Radiomuseet på Funkerberg
  • Dahmelandsmuseum – lille fin lokalsamling. Dahmeland er landskabet sydøst for Berlin omkring floden Dahme.
  • Slottet i Königs Wusterhausen. Her flyttede den sovjetiske kommandantur ind i 1945. Der er udstillinger i dag i bygningen, hvoraf det meste er fra 1600-tallet. Men har du fest eller skal have rammerne om det perfekte event, så kan stedet også lejes. Lidt kongelig har man vel lov at være.
  • Kiebitzpark har både minigolf og små biler til ungerne. Det er garanteret populært.

Ellers er rammerne til udendørs aktiviteter, fx kanoudlejning hos Königsboot eller kør med Draisine af den gamle jernbane til Motzerner See eller ned og bade i ved søen i Krummensee. . Eller overnat i en ægte jernbanevogn ved banegården ved Bahnhof Töpchin.