Meissen og det fine porcelæn

Meissen er en lille by 25 kilometer fra Dresden i Sachsen og et par timers kørsel syd for Berlin. Meissen ligger idylisk ved floden Elben og er kendt for sit porcelæn, for Albrectsburg og de to kirker – domkirken og Vorfruekirke (Frauenkirche). Meissen har 30.000 indbyggere og en historie, der går 1.000 år tilbage i tiden.

 

Meißner porcelæn

Meißner porcelænet er produceret her siden 1708. Og er grundlagt som ”Königlich-Polnischen und Kurfürstlich-Sächsischen Porzellan-Manufaktur“. Fabrikken blev grundlagt af Kong August den Stærke. Kong August havde søgt en indtægtskilde, og ansat en alkymist til at opfinde en metode til at lave guld.

Det påstod alkymisten Johann Friedrich Böttger, at han kunne. Dengang vidste man ikke, at guld er et grundstof, som ikke lige lader sig lave. Faktisk opstår guld som det sidste grundstof, når en stjerne dør. Alt guld på jorden stammer fra afdøde stjerner. Det er jo smukt, men også umuligt at lave selv hjemme i kælderen. Johann Böttgers anstrengelser førte ikke til guld, men derimod til porcelæn. Og det var guld værd.

Hidtil havde man kun haft dyrt importeret kinesisk porcelæn, og da kaffe, the og kakao blev stadig mere populært, var der efterspørgsel efter det tynde hvide porcelæn. De første år beholdt Kong August porcelænet for sig selv og nøjes med at give det som dyre prestige gaver. Opskriften var en streng hemmelighed, men så stor en hemmelighed er svær at holde og allerede efter 10 år var den sluppet løs og Wienerne var i gang med en porcelænsproduktion også.

De første mange år var produktionen på den ene side gammeldags og ikke specielt markedsorienteret – og på den anden side har Meissen porcelæn altid haft en førerposition for sit innovative og kunstneriske porcelæn.

I 1813 besøgte digteren Johann Wolfgang Göthe produktionen, og han er citeret for: „Es ist eigen und beynah unglaublich, daß man wenig darin findet, was man in seiner Haushaltung besitzen möchte.“ – Det da i den grad utroligt, at man næsten intet kan finde derinde, som man har lyst til at have i sin husholdning. Det fortsatte indtil man så den enorme succes, som Den Kongelige Danske Porcelænsmanufaktur (Kongeligt porcelæn) fra København havde. Her producerede man brugsvarer til en voksende middelklasse.

Meissen porcelæn blev købt af alle de kongelige huse i Europa og siden af rige amerikanere som fx Vanderbilt. Enhver ordentlig porcelænssamling har Meissen Porcelæn og der er store mængder af figurer at samle foruden porcelænsstel i fantasifuldt store beløb.

Fabrikkerne endte i den sovjetiske sektor og var på vej til en ligegyldig produktion, men skuden blev vendt i slutningerne af 1960’erne, da en friere kunstnerisk stil blev genopdaget. Fabrikken endte som arbejderejet fabrik, VEB Meissen Porzellan, og var en af de få virksomheder i DDR, som gav overskud. I dag ejes produktion af Sachsen selv.

En tur i besøgscenteret er uomgængeligt

Erlebniswelt HAUS MEISSEN
Talstraße 9
01662 Meißen

Vil du se mere porcelæn er Zwinger i Dresden uomgængeligt. Her kan du blandt andet se dele af Svanestellet. Ligesom det danske Flora Danica er Svanestellet næsten sagnomspundet.

Svanestellet blev produceret til Heinrich von Brühl i 1737-1742. Johann Joachim Kändler, Johann Friedrich Eberlein og (fra 1741) Johann Gottlieb Ehder skabte stellet i mere end 2.200 individuelle dele.Brühl var kendt for sin overdådige serveringer med op til 80-100 retter. Svanestellet omfattede kandelabre, malede figurer, fade, tallerkner, opsatser.

Meissen har stadig formene, så stellet kan genopstå, hvis nogen har råd til det. Mindst halvdelen af stellet forsvandt under 2. verdenskrig og russiske soldater skal angiveligt have moret sig med at bruge tallerknerne som en slags lerdue skydning. Dele af stellet befinder sig i dag på forskellige museer og i private samlinger. Når delene kommer på auktion er priserne astronomiske, som fx 15.000 brittiske pund for en sovseskål.

Kan du ikke få porcelæn nok, så husk også at besøge Köngliche Porcelainsmanufaktur (KPM) i Berlin.

Albrechtsburg

Albrechtsborgen ligger midt i Meissen og umulig at overse. Det var her produktionen af porcelæn begyndte. Her har været borg siden slutningen af 900-tallet. Den nuværende borg er fra 1471. Borgens øgenavn er, fordi den ligger på en lille høj, også sächsische Akropolis.

Bymuseet

Besøg også bymuseet, der er indrettet i et gammelt Franciskaner (gråbrødre) kloster i centrum af Meissen. Højdepunkterne er fx Tysklands største håndbetjente vinpresse fra 1788, den sidste fiskerbåd på Elben og store plakater med originalerne til Niebelungensagen.

Stadtmuseum Meißen
Heinrichsplatz 3
01662 Meißen

Du kan også besøge museumsdepotet med mere end 100.000 genstande eller skatte. Der er rundvisninger.

Schaudepot
Schulplatz 5

Udflugter

Udflugter fra Meissen kunne fx være Nationalpark Sächsische Schweiz med karakteristiske takkede klipper af eroderede ”Elbsandstein”. Meget dramatiske.