Güstrow - Barlachstadt

barlachsangel

Foto: Dguendel, Güstrow, Dom, der schwebende Engel von Ernst Barlach, (CC BY-SA 4.0)

Güstrow er en lille by i Mecklenburg-Vorpommeren nord for Berlin, 45 kilometer syd for Rostock. Der bor 28.000 mennesker i Güstrow, og det gør Güstrow til syvende største by i området. Byen har tilnavnet Barlachstadt efter den kendte kunstner Ernst Barlach, som kom fra Güstrow. Han boede i Güstrow fra 1910 til sin død i 1938. Der er også et renæssance slot, den gamle bydel og så naturligvis Barlachs flyvende engel at se i Güstrow.

Güstrows historie

Güstrow går langt tilbage i historien. Den er grundlagt i 1219. I 1330 blev 29 jøder brændt og synagogen med efter en retssag om vanhelligelse. I stedet blev kapellet des heiligen Bluts bygget på stedet. Byen brændte også – i 1503, i 1508 og 1512 og i 1556 brændte slottet også.

I tredveårskrigen (1618-1648) blev den ledende general, Albrecht von Wallenstein, hertug af Mecklenborg-Güstrow. Den sidste greve døde i 1695, hvorefter Güstrow blev en del af hertugdømmet i Schwerin. Wallenstein stod i spidsen for plyndringen af Jylland efter at Christian IV havde tabt sit sidste slag i krigen.

Under napoleonskrigene var Güstrow udgangspunkt for en hær af frihedskæmpere, i alt 1200 mand. På Franz-Pfarr-Platz er der er et mindesmærke for frihedskæmperne: Landesdenkmal für die Befreiungskrieger 1813–1815. I sin tid var det Tysklands næst-største mindesmærke af støbejern.

Under nazismen blev byens jøder intenst forfulgt og sendt til Auschwitz og Theresienstadt. Det lykkes enkelte at slippe væk til udlandet. I dag er der et lille mindesmærke i Krönchenhagen 13.

Efter krigen indrettet det sovjetiske NKVD et fængsel på slottet, hvor flere Güstrow borgere blev forhørt og slået ihjel. I den russiske jagt på ”Varulve”, fanatiske, nazistiske børn, der efter myten var efterladt for at slå russere ihjel, blev et frivilligt brandkorps af unge mellem 15-23 arresteret og sendt i KZ-Sachsenhausen, som NKVD havde overtaget efter nazisterne. Det var ikke alle de unge, der overlevede den behandling.

Güstrow i DDR tiden

I 1981 besøgte DDRs leder Erich Honnecker byen sammen med Vesttysklands leder, Bundeskansler Helmut Schmidt. De to så blandt andet Barlachs Svævende Engel. Borgerne i Güstrow oplevede ikke besøget, for STASI havde afskærmet dem fuldstændig.

I stedet for byens borgere var der indsat 14.000 sikkerhedsfolk, som var klædt i civil og foregav en festlig stemning på det lokale julemarked og i øvrigt tiljuble Erich Honecker. En ren Potemkinkulisse.

STASI gennemførte 4.500 husundersøgelser i forbindelse med besøget, 81 blev arresteret og 11.000 mennesker var intensivt overvåget i 3 dage. I alt var 35.000 soldater sat ind for at gøre besøget til en succes. Man kan ikke beskylde DDR styret for ikke at gøre sig umage. Læs mere om historien her.

Som så mange andre DDR byer er byen skrumpet siden 1990, hvor her boede 38.000 mennesker. Gadenavne er ændret fra DDR tiden til ældre navne.

Güstrow er venskabsby med Ribe i Danmark.

Seværdigheder i Güstrow

Seværdighederne i Güstrow er

  • Schloss Güstrow som er bygget i 1589, efter det gamle slot der brændt. Det var residensen for greverne fra Güstrow. Slottet er omgivet af en stor renæssance have, som blev anlagt mellem 1963 og 1981.
  • Güstrow Katedralen er bygget 1226-1335. Det vigtigste i katedralen er den svævende engel (Schwebende Engel), som Ernst Barlach skabte i 1926 til minde om de faldne i 1. verdenskrig. Englens ansigtstræk er den tyske kunster Käthe Kollwich, som var Ernst Barlachs ven. Englen er blevet et vigtigt symbol i hele Tyskland for de faldne i krigen. Der hænge også en kopi i Antoniterkirche i Köln.
  • Ernst Barlachs atelier kan besøges, og der er en stor samling af hans kunstneriske arbejde fordelt på tre adresser i byen. Ernst Barlach (1870-1938) lavede ekspressionistisk kunst, især skulpturer, og han var ikke populær hos nazisterne, der betragtede hans kuns som "degenereret". Han er især kendt for sine anti-krigsskulpturer og i tiden efter 1. verdenskrig var han populær. En del af hans arbejder blev konfiskeret på en udstilling i 1936. Güstrow er så stolt over, at Barlach har boet i byen, at de som tillægsnavn har taget navnet Barlachstadt.
  • Norddeutschen KrippenmuseumHeiligengeisthof 5 viser en samling af jesuskrypper og madonnaer.
  • Stadtmuseum Güstrow Franz-Parr-Platz 10 fortæller byens historie.
  • Endelig er der rådhuset fra det 13 århundrede på markedspladsen midt i byen.
  • Sowjetischer Ehrenfriedhof på Plauer Chausse er grafsted for 525 faldne sovjetiske soldater fra 1945. Rundt om i byen er der en del mindesmærker for faldne i 1. Verdenskrig, ofre for nazismen, faldne modstandskæmpere, STASI, NKVD
  • Der er lagt en Altstadtrundweg – en oplevelsessti, som fører dig gennem byen til de vigtigste punkter.

Besøg i øvrigt turistkontoret i Güstrow.