Fly til Berlin og til/fra lufthavnen

airportexpress

Foto:FEX express toget til lufthavnen © Pedant01 / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons)

Berlin er tæt på. Der mærker man, når man flyver fra København eller Billund til Berlin. Få kaffen skænket på vej op, for når flyet tipper for at gå nedad igen er det med at få drukket ud, for så kan du snart se Fernsehturm fra luften. Turen svarer til København - Aalborg. Der er ikke tid til at flyve lige ud. Kun op og så ned. På turen København-Berlin går det op indtil Rostock, og derfra nedad til Berlin. Der er flere flyselskaber der flyver til Berlin.

Det er et åbent marked, så der er hele tiden ændringer. Det kan betale sig at tjekke hjemmesiderne i god tid. Fra København kan du fx flyve med:  Easy Jet, SAS, Lufthansa.

BER - Willy Brandt Lufthavn

Berlins lufthavn hedder både Berlin/Brandburg lufthavn og Willy Brandt lufthavn. Det er samme lufthavn vi taler om. Schönefeld Lufthavn, som var DDRs hovedlufthavn, hedder nu blot Terminal 5 og regnes som en del af Berlins Lufthavn. Kendebogstaverne for lufthavnen er BER. Lufthavnen ligger omkring 25 kilometer sydøst for Berlins centrum (regnet fra Brandenburger Tor). Det tager lidt tid at komme dertil, så planlæg og rejs i god tid. Du kan læse alt om den her.

Lufthavnen har terminal 1 og terminal 2 i nye bygninger, og nogle kilometer mod nord ligger terminal 5. Hvor terminal 1 og 5 er nye og kritiseres for ikke helt at fungere med mere fokus på shopping end logistik og rejsende.Terminal 5 er mildest talt nedslidte og fungerer ikke optimalt, hverken når det gælder shopping, logistik eller rejsende. Men terminal 5 er dog lille og let overskuelig. I alle terminaler skal du være forberedt på langsommeligt tjek-ind og en længere vandretur. Når du skal afsted er det ret afgørende, at du har styr på hvilken terminal du skal med fra. Det kan tage lidt tid at gå forkert. Står det ikke i dine rejsepapirer eller på billetten kan du finde afgangsterminalen på lufthavnens hjemmeside

Transfer mellem terminal 1/2 og terminal 5 kan du brug S-bahnen, hvor S9 og S45 kører.

Efter tjek-in kan du lufthavnshoppe og købe mad. I terminal 5 er mad som regel lettest tilgængeligt i Burger King på vej mod terminalerne - eller lidt gå længere frem mod gates, hvor der ligger en irsk pub på vejen. Den ligger lidt afsides, så ikke alle opdager den, og derfor kan der være god plads.. Et geheim-tip, som berlin-guide er lidt ked af at dele med alt for mange.

Veksle til Euro,Der er ATM maskiner i ankomsthallen, så har du Visa/Dankort eller Mastercard er det hurtigt at få lidt kontanter på lommen. De kan være nødvendige i både offentlige transport og taxier. Tyskerne er ikke meget for at undvære kontanter til betaling, og mange steder kan du slet ikke betale med andet.

Mad og drikke. Du kan få en snack i både departure og arrival i begge terminaler.

Til og fra lufthavnen

 

Bus og tog. Der kører bus og tog til og fra lufthavnen. Når man kommer ud af lufthavnsbygningen ved terminal 5 fører et overdækket fortorv hen til busser og tog. Der er en lille kilometer at gå. Tjek tiderne om natten på hjemmesiden.

Regionaltog til Terminal 1 og 2

Airport Express FEX kører hver halve time til lufthavnen.Regionaltogene og FEX standser ikke ved terminal 5. Der skal du skifte til S-bahn.

Fra Berlin Hauptbahnhof tager det 30 minutter og R7 og R14 er også muligheder. RB 22 kører hver time mellem Potsdam og Schönefeld. 

 • FEX ( Charlottenburg bhf - Berlin Zoologischer Garten – Berlin Hauptbahnhof – Berlin Friedrichstraße – Berlin Alexanderplatz – Berlin Ostbahnhof – Berlin Ostkreuz – Flughafen Terminal 1/2)
 • RE 7 (Dessau Hbf – Bad Belzig – Michendorf – Potsdam Babelsberg – Berlin Wannsee – Berlin Zoologischer Garten – Berlin Hauptbahnhof – Berlin Friedrichstraße – Berlin Alexanderplatz – Berlin Ostbahnhof – Berlin Ostkreuz – Flughafen Terminal 1/2 – Blankenfelde – Zossen – Wünsdorf Waldstadt)
 • RB 14 (Nauen – Falkensee – Berlin Spandau – Berlin Zoologischer Garten – Berlin Hauptbahnhof – Berlin Friedrichstraße – Berlin Alexanderplatz – Berlin Ostbahnhof – Berlin Ostkreuz – Flughafen Terminal 1/2)
 • RB 22 (Berlin Friedrichstraße – Berlin Hauptbahnhof – Berlin Zoologischer Garten – Potsdam Hauptbahnhof – Golm – Flughafen – Königs Wusterhausen)

S-bahn 

Du skal bruge en zone ABC billet for at komme til Berlin. Der er S-bahn ca med 20 minutters mellemrum mellem Berlin og lufthavnen (Vær opmærksom på at terminal 1/2 og 5 er forskellige stop). S-bahn bruges også til transfer.. 

 • S9 (Spandau – Charlottenburg – Zoologischer Garten – Hauptbahnhof – Friedrichstraße – Alexanderplatz – Ostbahnhof – Schöneweide – Adlershof – Flughafen Terminal 5 - Wassmanshof - Flughafen Terminal 1 og 2 )
 • S45 (Südkreuz – Neukölln – Baumschulenweg – Schöneweide – Adlershof – Flughafen Terminal 5 - Wassmanshof - Flughafen Terminal 1 og 2)

U-bahn

Desværre. Den ellers trofast U-bahn i Berlin kører ikke til lufthavnen. Du kan tage U7 til Rudow, og der skifte til Expressbussen X7 som kører både til terminal 1/2 og terminal 5.

Express bus service:

X7 U Rudow – Flughafen BER. Rudow er endestationen på Ubahn U7, som giver god adgang til Berlin.Det er også i Rudow du finder expresbussen til lufthavnen. I lufthavnen er der stop både ved Terminal 1/2 og terminal 5.

Og andre busser (til/fra Terminal 5), fx

Natbussen:

 • N7 S+U Spandau – U Jakob-Kaiser-Platz – U Hermannplatz – U Rudow – S Flughafen Schönefeld – Flughafen Schönefeld Terminal
 • N60 S Adlershof – Flughafen Schönefeld Terminal

Desuden busser til diverse byer i omgivelserne

 • 734 S Zeuthen – Waltersdorf – Flughafen Schönefeld Terminal – S Flughafen Berlin Schönefeld
 • 735 S Königs Wusterhausen – Wildau – Waltersdorf – Flughafen Schönefeld Terminal – S Flughafen Berlin Schönefeld
 • 736 S Königs Wusterhausen – Schulzendorf – Waltersdorf – Flughafen Schönefeld Terminal – S Flughafen Berlin Schönefeld
 • 738 Wildau – A10 Center – Schulzendorf – Waltersdorf – Flughafen Schönefeld Terminal – S Flughafen Berlin Schönefeld
 • 741 Rotberg – Waltersdorf – Flughafen Schönefeld Terminal – S Flughafen Berlin Schönefeld
 • 742 Großziethen – Waßmannsdorf – S Flughafen Berlin Schönefeld

Delebiler. Er du medlem af Car2go eller DriveNow, så kan du som regel finde en bil på parkeringspladsen ved Schönefeld Lufthavn. De har deres eget område nær Terminal 5 (se app). Prisen er et sted mellem bussen og en taxi. Det tager et par dage at blive medlem, så det er for sent at melde sig til når man lander. Men du kommer direkte fra lufthavnen og slipper for at skifte mellem tog og bus og gå og holde ved alle stoppe steder.

Lejebiler. I lufthavnen kan man naturligvis leje en bil - og ofte kan du få en billeje med sammen med din flybillet. Så gælder det som en pakkerejse og du er omfattet af reglerne fra Rejsegarantifonden. I Berlin er det bøvlet med biler at finde parkeringspladser og ofte lidt tungt at komme rundt. Men vil du ud af Berlin er en bil bedste valg til udflugter.

Taxi: Hurtigt, let og dyrt. Fra Terminal 5 til Kreuzberg koster en taxa lige omkring 30 euro. Skal du til de østlige og sydlige bydele er det billigere. Fra terminal 1 og 2 skal du formentlig lægge cirka 20 euro oven i til Mitte.

Historien kort

Terminal 1 og 2 åbnede i 2020. Byggeriet af lufthavnen var en skandale, der langt overgår små skandaler, som fx leveringen af de danske IC4 toge. Et uge før den forventede åbning i 2010 blev det meddelt at åbningen var udskudt på ubestemt tid og først efter et mareritet til næsten 50 mia. kr. kunne lufthavnen åbne i 2020. Tidligere havde Berlin en i hver af de tidligere besættelsessektorer: Tegel (Fransk), Gatow (Engelsk), Tempelhof (Amerikansk), Schönefeld (DDR - russisk). BER har lukket de øvrige, på nær Schönefeld, der nu tæller som terminal 5 og formentlig bliver til lavpris-selskaber.

Gamle lufthavne

Tempelhof Lufthavn næsten midt i byen bruges ikke mere. Den er blevet til en stor park, Tempelhofer Freiheit, hvor man løber på rulleskøjter, flyver med drager, spiller bold. Tempelhof lå tidligere syd for Berlin og blev brugt til militært øvelsesområde. I 1920'erne blev det Berlins centrale lufthavn og under blokaden i 1948 blev den en central flyveplads for den amerikanske nødhjælps indsats.

Tegel lufthavn lå i Berlins nordvestlige hjørne. Den blev bygget på rekordtid da russerne indledte deres blokade af Berlin i 1948. Den blev nedlagt i 2020 og bliver nu et centrum for blandt andet miljøforskning.