Tog til Berlin - det er let og billigt

togtilberlin

Du kan køre med direkte tog til Berlin fra både København og Århus - og de mellemliggende stationer. Det er supermoderne og komfortable ICE-TD høj-hastighedstog fra Deutsche Bahn. I Danmark må vi desværre nøjes med de gamle skinner, men efter Hamburg bliver farten skruet op indtil Berlin Hauptbahnhof. Europas flotteste station.

Billigt at køre tog til Berlin via Hamburg

Det er billigt at køre i tog til Tyskland. Som voksen kan du tage op til fire af dine egne børn eller børnebørn med på rejsen til og gennem Tyskland, når du rejser på en normalbillet, Orange Europa eller en Supertilbudsbillet. DSB betaler barnebilletten, du skal blot betale for pladsreservationer. Børnene skal være under 16 år.


køreplaner og priser direkte hos DSB eller hos Deutsche Bahn.

Staldtips: Der er et mindre antal billige billetter at få. DSB og Deutche Bahn deler de billige billetter. Har DSB ikke flere - så overvej at købe din billet hos Deutsche Bahn i stedet for. Der kan være pænt mange penge at spare.

På hverdage er prisen ofte gunstig og turen tager knap 7 timer fra København. Vær opmærksom på, at der på nogle afgange skal skiftes tog i Hamburg. Hamburg Bahnhof er meget overskuelig, så det er som regel let at skifte tog. Vær ikke bekymret for denne del. Der er som regel så god tid, at du kan nå en curry wurst og få strukket benene - men for lidt tid til sightseeing i Hamburg.

I Jylland er det knap så direkte og du skal regne med at skifte flere gange før du når frem til ICE toget mellem Hamburg og Berlin. Måske både i Fredericia og Flensburg.

Togturen fra Danmark gennem Schleswig-Holstein er stadig lidt bumletogsagtigt indtil Hamburg. Det kan sagtens være et gammelt DSB tog du havner i indtil Hamburg, hvis du kommer fra den jyske side. 

Fra København tager toget ruten over Rødby-Puttgarden. Det er tid til at strække ben. Men efterlad ikke værdier i toget. Det er uovervåget, og der kan være passagerer med toget, som har interesse i din iPhone, pung, kamera eller de tunge diamantsmykker og diademer, du altid rejser rundt med. Pas på dine ting.

Fede tider i ICE toget

Først i Hamburg begynder togfesten, når du skifter til ICE toget Hamburg - Berlin. Det er højhastighedslækkerhed til Berlin. Kommer du fra Berlin slutter den fede togtur i Hamburg. Man bliver lidt misundelig. Hvorfor pokker kan vi ikke den slags i Danmark. Der er gammeldags rystetur hjem til danevang. Ga-da-gung, ga-da-gung.

Du kan få noget at spise ombord. Alt fra sandwiches til små varme retter serveres, når du kører med ICE tog. Slap af med en rød sodavand, en øl eller del en flaske tysk champagne. Vær opmærksom på, at 1. klasse ikke koster en formue ekstra. Tjek prisen og hopper du på 1. klasse er der en croissant, aviser og kaffe i spandevis og lidt bedre plads. Lidt mere ro. Du kan naturligvis også bare tage en madpakke med.

7 - 8 timer er pænt lang tid, så er I flere kan et spil kort være en god ide. Ellers kan en god bog og en film på computeren med hørebøffer på være gode tidsfordriv.

I Berlin

Toget kan standse flere steder i Berlin fx på både Hauptbahnhof og Ostbahnhof eller Charlottenborg og Zoo. Det er lidt forskelligt fra afgang til afgang. Skal du til Prenzlauer Berg, Friedrichhain, Kreuzberg er Ostbahnhof en fordel for dig. Under alle omstændigheder - læg mærke til de stationer toget kommer til eller kører fra. Det er ikke altid, du skal til Berlin Hauptbahnhof, når du skal hjem igen.

Snup en taxi fra stationen, med mindre din destination matcher med ubahn, for det kan tage tid i myldertidstrafik. Efter 7 timer gælder det altså om at få rejsen overstået. Du kommer de fleste steder hen i Berlin for 20 Euro med taxi Vi er aldrig blevet snydt af en chauffør. Det er ikke stilen i Berlin.

Skal du hjem er det rarest at fordrive ventetiden på Hauptbahnhof, hvis du har lidt tid og penge i overskud til at shoppe - men der er også shoppingmuligheder på Ostbahnhof og Friedrichstrasse Station.

Kom sovende til Berlin med nattog.

DSB tilbyder ikke noget nattog til Berlin, men det svenske togfirma Snälltåget sender nattoget fra Stockholm til Berlin, og toget standser og samler passagerer i nattøj op i Høje-Taastrup. Så vil du sovende til Berlin, så er der afgang næsten hver dag fra sidst på aftenen.

Du kan læse mere om Snälltåget her. De billigste billetter (49 Euro) er ikke dyrere end andre togbilletter til Berlin, og du ankommer på Berlin Hauptbahnhof frisk og udhvilet. Du kan også køre den modsatte vej fra Berlin om natten og stå af toget, når det standser i Høje Taastrup lidt i syv om morgenen. Turen tager 10-11 timer.

Hvorfor toget ikke standser på Hovedbanegården i København er lidt mærkeligt, men for folk i Høje Taastrup er det jo en god nyhed. Den station kører DSB jo ofte selv udenom, fordi der er kommet en ny og hurtigere bane over Køge.

"Udhvilet" med nattoget må tages med forbehold. Berlin-guide har ikke selv taget turen, men man får et sæde og ikke en seng, så rigtigt nattog er det egentligt ikke. Skal du videre fra Berlin til fx Wien, Budapest eller Zürich har ÖBB tilbud om rigtige nattog - Nightjet. Læs mere her.

Muligheden for tog er, næstefter gåben, løbehjul, cykel, knallert eller motorcykel en meget klimavenlig transportform. Nattogene er dog næsten forsvundet på grund af mangel på efterspørgsel. Det står enhver frit for at starte et jernbane selskab, hvis man tror, der er en overset forretningsmulighed i nattog til Berlin. Så held og lykke til Snälltåget - og sov godt.

Hertzlich Willkommen in Bundesrepublik. 

Læs mere om