Bilen skal miljømærkes - Sådan gør du

miljozoneniberlin

Berlin og flere andre tyske byer har oprettet miljøzoner i byerne. Det betyder, at kun køretøjer med et miljømærkat i forruden må køre ind i byerne med skiltet miljøzone. Det er let at køre rundt i Berlin og det er rart at have den med til Berlin. Men du skal sørge for at få købt et miljømærkat før du kører ind i byen. Det meste af Berlin er omfattet af Miljøzonen - og din mærkat skal være grøn, hvis du vil ind i byen.

Miljøzonen i Berlin omfatter alle centrale bydele og forløber rundt langs ringbanen - også kaldet grosser hund, fordi det ligner et hundehoved. Har du ikke et grønt mærke, så parker udenfor - fx ved messehallerne - og tag tog, bus eller taxi videre ind i byen. Kører du ind alligevel risikerer du en bøde.


umweltskiltmarkecollageDin bil skal have et miljømærkat. I Berlin uddeles der bøder og klip i kørekortet, hvis du ikke har en mærkat i forruden - eller hvis bilen har et miljøniveau, der gør det forbudt at køre ind i Berlin. Miljøzone hedder Umwelt Zone på tysk og er markeret med skilte som billedet til venstre. 

Et grønt mærket betyder, at det er lovligt at køre ind i zonen. Har du et gult eller rødt miljømærkat skal du parkere uden for zonen. Bilen må ikke komme ind i byen. Det kan du læse mere om her

Forvirrende nok er der en blå plakette på vej til dieselbiler og el-biler kan frivilligt få sig en e-plakette til bagruden, hvis man vil have fordelene med.

Sådan får du mærket i Danmark


grueneplaketteEn miljømærkat hos FDM koster 125 for medlemmer, 150 for ikke-medlemmer (2017). Du kan købe dem i FDMs netbutik her. Du kan også købe mærkatet i Danmark hos A-plus Bilsyn for 165 kroner. Let og ubureaukratisk.

Andre mere bureaukratiske muligheder er... 


I Tyskland koster miljømærkater koster 5 euro og 25 euro og kan købes hos Umweltplakette og på de tyske TÜV NORD Mobilität stationer. På TÜVs hjemmeside kan du se hvor stationerne er, deres åbningstider og du skal nok ringe og bestille tid. Men Tyskland ville ikke være Tyskland uden at der indgår en vis mængde bureaukrati. Det er ikke nok at TÛV kan se din bil med nummerpladen, for nummerpladens nummer skal skrives i det hvidefelt. Papiren mein freund: registreringsattest og nogle vil måske også bede om dit pas og kørekort. Dåbsattest har ikke hørt om, men det er ikke for sjov. Så få nu bare købt mærket i Danmark før du kører videre.

I pjecen "Information til udlændinge" kan du læse mere om miljømærket. Mærket kan også bestilles online på hjemmesiden for Umweltplakette - men du skal fremsende et kopi af registreringsattesen og prisen er omkring 25 euro. Udfyld formularen online og send et indscannet kopi af registreringsattesten med. Lettest altså at få det ordnet hjemmefra.


tyvnordHer er et par adresser til TÜV NORD Mobilität - det er en god ide at tjekke åbningstiderne inden du kører hjemmefra. Brug adressen til TÜV NORD Mobilität stationer, hvis stationerne nedenfor ikke passer dig godt.


Kører du over grænsen ved Padborg

TÜV i Flensburg

Gutenbergstraße 9 ,
24941 Flensburg
Telefon 04 61-9 97 90 ,
Fax 04 61-9 97 92 90

Sejler du over Rødby-Puttgarden

TÜV i Heiligenhafen (ca. 10 km. efter havnen) en mulighed

Gewerbestraße 1 ,
23774 Heiligenhafen
Telefon 0 43 62-76 00 ,
Fax 0 43 62-55 09

Sejler du over Gedser-Rostock

TÜV i Rostock 

Petridamm 2 (ved Skoda-AH FSN) ,
18146 Rostock 
Telefon 03 81-69 66 71 ,
Fax 03 81-69 60 23

eller

TÜV i Rostock 
Trelleborger Straße 15 ,
18107 Rostock
Telefon 03 81-7 70 35 46 ,
Fax 03 81-7 70 35 50