Berlins geografi

berlinfraoven

Foto: Google Earth leverer fremragende 3D billeder af Berlin set fra luften. Prøv selv.

Berlin ligger i det østlige Tyskland på positionen 52° 31' N, 13° 24' Ø. Berlins rådhus position er 52° 31' 6" nordlig bredde og 13° 24' 30" østlig længde. Så skulle du kunne finde sikkert frem til Berlin.

Berlin er breddest i øst-vestlig retning med ca. 45 km, og fra nord til syd er der cirka 38 km. Byens areal er på cirka 892 km². Berlin ligger midt i delstaten Brandenburg. Der er kun 70 km til Polen. Der er 437 kilometer til København i ad vejen, 615 til Århus og 518 til Odense. 440 til den danske grænse ved Padborg. Og bliver du ved med at rejse stik vest for Berlin ender du i Berlin.

Ligevægtspunktet i Berlin eller byens geografiske midtpunkt ligger i Alexandrinenstraße 12 i Kreuzberg og er markeret med en lille plade i jorden. Det er knap 2 kilomter syd for Alexanderplatz. Forestil dig, at du tegner Berlins omkreds på en spånplade og saver den ud. Ligevægtspunktet er der, hvor pladen kan balancere på spidsen af din pegefinger. Har du en GPS er det ca. 52.500127, 13.401389

Istiden

Berlins centrum ligger ret fladt i et istid-præget landskab mellem højderyggene Barnim nordøst for Berlin og Teltow sydvest for Berlin. Området er en del af det større område, der kaldes Berlin Urstrømsdal. Landskabet omkring Berlin blev dannet i den yngste del af den sidste istid, Weichselistiden.

For cirka 20.000 år siden var området omkring Berlin dækket af flere hundrede meter indlandsis. Det vil sige, at selv fjernsynstårnet ville have stået under is. Måske med den yderste spids ragende op som en lille rød-hvid flagstang. Ret meget is. Da isen omkring Berlin begyndte at smelte for cirka 18.000 år siden opstod den urstrømsdal, som Berlin befinder sig i idag.

Floder og søer

Den historiske og ældste del af Berlin ligger ved det smalleste og dermed mest farbare sted af denne dal, som Spree følger i øst-vestlig retning. Her var det let at komme over. På hver side af floden lå der en by: Berlin og Cölln. Det er disse to byer, der i løbet af middelalderen voksede sammen og blev til Berlin. 

Spree gennemløber det meste af Berlin. I den vestlige bydel Spandau munder Spree ud i floden Havel, der løber fra syd mod nord. Havel som oprindeligt var en istidsrende danner de store søer Tegeler See og Grosse Wannsee vest for Berlin. Havel fortsætter mod nordvest og løber ud i Elben, som løber ud i Nordsøen ved Cuxhaven efter at være løbet igennem Hamburg.

Berlin, som ligger flere hundrede kilometer fra Østersøen er en aktiv havneby med 240 kilometer kanaler og med forbindelser til Nordsøen, Rhinen, Main og Donau. Du kan sejle fra Berlin til Middelhavet, Sortehavet, Østersøen og Nordsøen. Eller til Paris, Wien, Budapest, Warzawa eller Prag. Det er de færreste der gør det. Men det er muligt.

Bakkerne

I dag er Berlin vokset ud over urstrømsdalen, så store dele af byen nu breder sig ud over højderyggene Barnim og Teltow. Det højeste punkt i Berlin er Grosse Müggelberg med 115,4 meter over havet i bydelen Treptow-Köpenick. Det næsthøjeste, Teufelsberg 114,7 meter over havet i Charlottenburg-Wilmersdorf, består af ruinaffald fra bombardementerne i Berlin under 2. verdenskrig.

De laveste punkter er Havel-søerne i vest med 32 meter over havet.

892 km² er en pænt stor by.

Bygninger 41%
Rekreative områder 12%
Veje og anlæg 15%
Landbrug 5%
Skov 18%
Søer og vandveje 7%
Industriområder 3%

Til sammenligning fylder København 88,25 kvadratkilometer - altså omkring en tiendedel.

Hovedkilder: Københavns Kommune, Statistik bureauet i Berlin samt Wikipedia.