Shopping med ren samvittighed

B-Wa(h)renhaus. Vesteuropæere har et kæmpe ressourceforbrug, og fortsætter det uhindret vil verden i 2050 forbruge ressourcer, hvad der svarer til tre jordkloder. Det lyder ikke holdbart. Berlinerne har besluttet, at de vil være zero-waste by i 2050. Smides der mindre ud, skal der genbruges mere. Så i Berlin kan du lappe lidt på din forbrugersamvittighed ved at handle genbrugstøj, genbrugsting, genbrugsalting. Nogle skal jo gå forrest.

Selvom Berlin gerne vil gå foran, så er det genbrugssupermarkeder og shoppingcentre ikke noget, der trækker det store forbrug. 

Nogle forretninger drives af bekymring for miljøet, andre af det gode hjerte for andre, nogle for symbolværdien, terapi for dårligt stillede, nogle for den rå profit - og nogle for det hele.

Tilsvarende er har kunderne forskellige motiver, som forfærdelse over klimaforandringer, ønsket om at finde lidt chickt, være med på trenden, feel-good, klæde-ud tøj til børnene, eller bare en meget stram økonomi.Langt de fleste køber ind som altid, selvom det med al tydelighed ikke er nogen ressourcemæssig fordel. Det tager lang tid at overbevise Frau Altags Schmidt om velsignelsen i brugte ting og sager og madvarer over udløbsdatoen.

genbrugBerlinI Berlin er Die Grüne en del af bystyret, og det er nu de skal vise deres værd. Berlinerne producerer årligt 900.000 tons husholdningsaffald udover det sorterede affald. I alt 1,4 millioner tons, hvor af knap en tredjedel genanvendes.Det er dog kun en mindre del, som er i en kvalitet og tilstand, at det umiddelbart kan sælges igen i et B-varehus.

Zero Waste handler om at finde mange veje til at øge den cirkulære økonomi: mindre forbrug, reparere, dele og genbruge så mange gange og så længe som muligt. Det er stadig en lille økonomi, men det kan meget vel være et spor af en fremtid? Med initiativer som ReMap forsøger berlinerne at skabe kontakt mellem dem der har noget brugt - og dem der har brug for en ressource. Genbrugsbutikker, antikviteter og loppemarkeder er ikke noget nyt fænomen. Det nye i Berlin er måske, at det offentlige med fx Nochmall understøtter og sælger brugte varer. Måske en risiko for at blive betraget som unfair konkurrence af de eksisterende genbrugsbutikker.

NochMall og Zweimalschön

Du kan fx handle i et regulært genbrugsstorcenter, som sælger noget, af det de andre en gang har købt i genbrugsshoppingcenteret NochMall i Auguste-Viktoria-Allee 99-100 i Reinickendorf, som sælger genbrugte varer. NochMall kan fylde 4.000 kvadratmeter med tanken om cirkulær økonomi, zero waste og en lidt renere samvittighed. Det går også under betegnelsen !B-Wa(h)renhaus“. Nochmall drives af Berlins affaldsselskab, Die Berliner Stadtreinigung (BSR) og er inspireret af et tilsvarende initiativ i Hamburg, Stilbruch.

Tilsvarende er der "Zweimalschön" på Danzigerstrasse 22 i Prenzlauer Berg og med mellemrum også som pop-up Re-Use-Store på Hermannsplatz. Lidt vanskeligt at rådgive om "pop-up"-stores. Der må du selv have øjnene ude.

Unverpackt

En anden mulighed er at købe ind uden emballage. Du skal selv medbringe indkøbsnet, og selvom analyser viser, at plast miljømæssigt er stofposer langt overlegen, så lad være med at medbringe en plastpose. Det skal helst føles rigtigt. Du kan købe emballagefrit på Original Unverpackt i Großbeerenstr.27a i Kreuzberg eller Wiener Straße 16 også Kreuzberg. Du kan også handle uden emballage i Veganersupermarkedet på første sal i Marheinkehalle. Bor du der på egnen, så kan du få leveret bæredygtige fødevarer med cykelbud ved at klikke dig ind på "Der Sache Wegen" eller bare besøge dem i Lychenerstrasse 47. Også i den store øko-kæde Denn's kan du købe unverpackt, hvis du selv har emballagen med.

Der findes et helt lille sprog, du kan anvende, hvis du vil købe unverpackt

- Bitte, kein tüte - Nej tak til plastposen
- Bitte, kein strohalm - Nej tak til sugerøret
- Bitte, in meiner dose - Hæld det venligst i min bøtte
- Bitte 

Sozialkaufhaus Fairkauf er en socialøkonomisk virksomhed, der også satser på genbrugsvarer. Du finder Fairkauf i Altonaer Straße 6-8 og i Borkumer Straße 17-18 i Berlin. Og i Charlottenburg i Düsseldorfer Str. 12 bliver det ovenikøbet Fair Unverpackt Supermarkedet

Det er ikke kun gammelt tøj - også gammelt mad kan du købe, så vi kommer madspild til livs. Det findes bl.a. i fødevarekæden Sir Plus kæden med hele seks forskellige butikker i Berlin. Butikkernene med overskudsmad kaldes også for "Rettermarkt".

Ligesom Frelsens Hær i Danmark har også kristne foreninger socialøkonomiske virksomheder i Berlin. Johanitterne driver fx "Exquisit" Franz-Schmidt Str. 8–10, 13125 Berlin og Albatros i Siegfriedstr. 14 , 13156 Berlin.

Humana, som udspringer af Tvind imperiet, har længe være aktiv i Berlin. Mange kender det 4 etages HUMANA-Second-Hand Kaufhaus, Frankfurter Tor 3.

Og ovenstående er blot nogle af de mere omtalte. Der er masser af genbrugsbutikker i Berlin. Du kan få en oversigt her, hvor der d.d. er 135 på listen. Kvalitetsforskellene er store.