Galleri Nierendorf - et særligt souvenir fra Berlin

nierendorf

Foto: Berlin-guide

Galleri Nierendorf i Hardenbergstraße 19 ligger i en stor lejlighed på første sal. Alene der er den ikke som andre gallerier, hvor man ofte træder ind fra gaden og øjeblikkelig er en smule i tvivl om man er velkommen eller måske lidt til ulejlighed. Hos Galleri Nierendorf ringer man på døren og bliver ”buzzed” op. Og der står Ergün og tager imod. Du er bestemt velkommen her. Og man bliver næsten overvældet.

Nierendorf har mere end 100 år på bagen som Galleri Et Galleri en kunstbutik. Uden gallerierne kunne kunstnere ikke slippe af med deres kunst. Ligesom boghandlerne, der sælger bøger uden selv at skrive dem. For mange er det en lidt speciel verden. Måske fordi mange af os ikke køber kunst så ofte som vi køber en bog.

Nirerendorf har tegninger og malerier af mange moderne kunstnere; Barlach, Dix, Nolde, Grosz, Chagall, Kirchner, Liebermann og mange du ikke har hørt om, men som er solide tyske navne. Der er priser for en hver smag. Du kan godt få en lille signeret tegning med for 50 Euro, men du kan også finde noget til 700.000 Euro.

Men man bliver næsten måløs over udvalget. Det er ikke som den lokale plakatbutik eller IKEA billederne. Skal du finde et originalt souvenir eller lidt mere, så et det et godt sted at gå hen.

Går du ikke på mange gallerier, så gør undtagelsen med Nierendorf: Stemningen er hyggelig, der er til enhver penge pung, udvalget er stort og du er en oplevelse rigere.

100 års kunsthandler historie

Brødrene Karl og Josef Nierendorf lagde ud i Kölln med kunsthandel og udstillinger. De overtog også Det Grafiske Kabinett af J.B. Neumann i Berlin, og i en tid hed de „Galerie Neumann-Nierendorf GmbH“ og handlede fra Berlin.

Men Neumann var jøde og i 1933 måtte han opgive at forsætte, så nu hed det i stedet in „Galerie Nierendorf GmbH“. Broderen Karl flyttede til USA i 1937 og Josef fortsatte med kunsthandlen. Men det blev umuligt at føre det videre i Tyskland. Karl fortsatte i New York til sin død. Guggenheim købte det hele inklusiv 150 værker af Paul Klee.

I Tyskland tog Josef Nierendorf’s stedsøn, Florian Karsch, over sammen med sin kone, Inge Loewe. De fortsatte under navnet Nierendorf, og i 1963 kunne de åbne galleriet i Hardenbergstrasse 19, hvor det ligger den dag i dag. Florian og Inges adoptivsøn, Ergün Özdemir-Karsch, overtog galleriet. Og i dag er det Ergün, som tager i mod.