Ku'damm bummel- Charlottenburg shopping guide

stilwerk

Kurfürstendamm er for Berlin, hvad Oxford Street er for London og 5th Ave for New York: Det dunkende og bankende handelshjerte. Tauntzienstrasse, Kurfürstendamm og sidegaderne op til Kantstrasse er Berlins hovedshopping strøg med H&M og alle de dyre mærker som Diesel, Tommy Hilfiger, Luis Vuitton, Yves Saint Laurent og you name it. En tur ned af Kurfürstendamm på osetur kalder tyskerne selv ku'damm bummel. Pas godt på dit kreditkort - det kan nemt brænde varmt her.

Ku'damm er stort og det absolutte shopping centrum i Berlin. Der er også andre steder i Berlin - men Ku'damm slår dem alle med flere længder i antal butikker, udvalg, mennesker.  En shopping tur her bliver man ikke færdig med lige med det samme. Udgangspunktet er Breitscheidplatz med Gedächtniskirche. Her mødes Kantstrasse, Kurfürstendamm og Tauentzienstrasse. Tre gader med shopping i overflod.

Tautentzienstrasse. Du kan evt begynde din shoppingtur fra den charmerende U-bahnstation på Wittenbergplatz. Herfra ligger stormagasinerne skulder ved skulder op mod Breitscheidplatz med KaDeWe, Kaufhaus des Westens - Tauentzienstraße 21-24 som den absolutte storebror. Er du Harrods i London er det KDW i Berlin og madmagasinet på øverste etage giver næsten hvad som helst baghjul. Undgå lørdage her med mindre du er en sardin i olie.

Andre stormagasiner i området er Karstadt og shopping centeret Europa-center og dertil kommer de enome tøj butikker i mange etager. Alene det korte stræk fra Wittenberg Platz til Breitscheidplatz kan være nok til at holde en shopper beskæftiget et par dage.

Kurfürstendamm begynder ved Breitscheidplatz. U-bahn Kurfürstendamm. Folk, mennesker, mylder, tasker, parablyer, alle verdens sprog, slentre - det er Ku'damm. Det er vanskeligt at fremhæve enkelte butikker for der er kun at opleve ku'dam - men du kan måske få en form for overblik her.

Der er gang i Ku'damm ud til Olivarplatz / Leibnizstrasse - og i alle sidegader og mellemgader op mod især Kantstrasse, fx Fasanenstrasse og Kneesebeckstrasse. Har du øjene åbne kan du finde de smalleste butikker med de mest utrolige specialer. Design, mode, antikviteter, tæpper, special T-shirts, antikviteter, restauranter, teatre. Kurfürstendamm er meget bred, så snup en side af gangen. Der er langt at vandre men heldigvis bliver der solgt mad alle steder, så du løber ikke tur for proviant undervejs.

Kantstrasse er ikke så storslået som Kurfürstendamm - smallere fortorv og masser af trafik, men der er mange sjove butikker - og især STILWERK er værd at gå efter for indretningsfetisister. 

På Sauvignyplatz er der en perlerække af fine restauranter. Et godt sted at hænge ud.

Loppemarked. I bydelen kan du også smutte på loppemarked i weekenden. Byens største og bedste loppemarked finder du på Straße des 17. Juni. Når du alligevel er på loppemarkedet, hvorfor så ikke besøge den kongelige porcelænsfabrik KPM og få lidt særligt Berliner stel med hjem.

Wilhelmsdorfer Strasse. Berlins eneste gågade finder du i Wilhelmsdorfer Strasse. Her er mere ordinært og hjemligt. Det er her de lokale handler når man bare skal have vinterstøvler til ungerne. Her finder du både en MediaMarkt med elektronik og et stort Kaufhof med tøj.

Et lille udvalg af de butikker, du kan finde i Charlottenburg.

 • Huggendubel - en ynglingsboghandel med cafe lige overfor Gedächtnis Kirche.
 • Stilwerk, Kantstrasse 17 for boligdesign. Alt det nye og frække i møbeldesign. Skal du have noget særligt til dit hjem får du et utroligt godt overblik her. Et slaraffenland for de, der sætter pris på en god stil, det nye og moderne.
 • Bücherbogen - Bogbuerne er et bogtempel med kunst, foto og arkitektur bøger indbygget i buerne under jernbanen på Sauvignyplatz. Det kan tage lidt tid og koste lidt at nå igennem her. Fremragende.
 • FRISCHEPARADIES i Morsestraße 2 er en kæmpe delikatesse butik - den ligger også på Hermann-Blankenstein-Straße 48 i Prenzlauer Berg.
 • Karstadt Sport, Joachimstalerstrasse 5. Sportstøj i flere etager - stort uden at være eksotisk.
 • Berliner Zinnfigurenkabinett i Knesebeckstraße 88. Tinfigurer? Det er lidt anderledes. Tinfigurer handler om at støbe og male historiske hære. Når man betragter dem bliver helt misundelig på de mennesker, der har tid og ro og lyst i deres liv til at opbygge en hær i tin. Sikkert lidt som at samle frimærker.
 • Harry Lehmann, Parfumerie fra gamle dage, Kantstrasse 106. Et lille parfumerie, som laver sine egne dufte. Her handler man i gram. En oplevelse.
 • Leysieffer, chokolade og lækkerier, Kurfürstendamm 218. Findes flere steder i byen.
 • Aviation Center Berlin på Kantstrasse 96 er et slaraffenland af et flymodelimperium. Her kan du købe miniature modeller af samtlige flyselskabers flyvemaskiner. De leverer over hele verden.
 • Platten Pedro er en kæmpe bytte-brugt cd og vinyl butik lidt afsides påTegeler Weg 100. Er du vinyl junkie kan du finde sjældenheder her – men ikke billigt.
 • Adolph C. Eisenwaren. Savignyplatz 3. Kantstr. Berlin. Gammeldags isenkrammer og indrettet i en gammeldags butik. Kig ind. Find den rette møtrik.
 • Käthe Wohlfahrts helårlige juleeventyr finder du på Kurfürstendamm 225. Her kan du købe julekugler, nissemænd, engle pynt og stads året rundt. Kommer du forbi med ungerne, så er det bare ind og ønske sig en glædelig jul.
 • En lille legetøjsguide til børn og barnlige sjæle: Heidis legetøjsbutik - Heidis Spielzeugladen - på Kantstrasse 61 har specialiseret sig i lav-teknologisk kvalitetslegetøj. Trætog. Marionetfigurer. Man skal være lavet af træ for ikke at have lyst til at sætte sig ned og lege lidt i butikken. Godt for en lidt anderledes gave. Lige om hjørnet i Pestalozzistraße 53 ligger en lille butik med antiktlegetøj og kuriøsiteter. Her kan man få det man ikke fik da man var dreng. Eller da morfar var dreng. I Kurfürstendamm 220 ligger Steiff in Berlin. I 1902 lavede Margaret Steiff en lilly udstoppet bjørn til Teddy Rosevelt i USA. Siden har verden ikke været det samme og hos Steiff får du den originale "teddy-bear". Og ups - legetøjsafdelingen i KDW skal med på listen. Ganske overvældende.

Listen er ikke så lang og vi  har slet ikke nævnt alle designerbutikkerne - men langt de fleste af de store mærkevarer er præsenteret her med specialbutikker. Antikke møbler, kunst, gallerier, våben, T-shirts til flere tusinde kroner.

Det bedste råd er: prøv det.