Smykker: På skattejagt i Berlin

Har du hang til juveler, ringe, diademer, brocher, kæder, piercinger til alle kropsdele og lejligheder, armringe som er unikke, så er der masser af muligheder i Berlin for at bytte sølle eurosedler til glimtende guld.

Berlin er et mekka for både talentfulde og talentløse kunstnere, så du skal se dig godt for. Listen her giver dig mulighed for at tjekke nogle steder ud før du pakker pengene og rejser til Berlin. Er det din smag, din stil, din lyst … og passer niveauet til, hvor mange penge du pakkede? Der er mange flere smykkebutikker og designere i Berlin end nævnt i listen her under. De er primært valgt fordi, det er designere, der arbejder fra Berlin. 

Personlige smykker

Oona Gallerie er stedet for det helt moderne og nyeste hotte i smykker. Du kan se og købe smykker af japanske Mikoko Minewaki, New Zealandske Lisa Walker, Marc Monzó fra Spanien og tyske Svenja John. Kæder, ringer, brocher er unikaer og ikke bare designet, men også lavet af kunstnerne selv. Anna Schetelich har haft gesjæften siden 2000. Adressen er Auguststrasse 26 i Mitte.

Sabina Dehoff i Torstrasse i Mitte har haft butik i eget navn siden 2006, og før var hun desginer for Lanvin. Hun laver smykker til kvinder og har en smykke bling-bling butik, hvis du er klar til smykker, som larmer lidt med store farvede Swaroski krystaller eller sten. Omtalt som ”disco-era decadence”. Her finder du hele udtrækket. Det er ikke det rene pjat. Hendes smykker er vist i fx Vogue, ELLE, Glamour, Grazia, Vanity Fair, Nylon, Interview, Sleek, Zoo, Zeit Magazin og Süddeutsche Zeitung. Sabrina Dehoff er udnævnt til en af verdens 10 bedste smykke designere af Die Welt online‘s Luxury Guide. Smykkerne er populære hos fx Beyonce, Halle Berry, Charlize Theron, Taylor Tomasi, Taylor Swift og Helena Christensen. Der må være noget om snakken.

TING i Rykestrasse 41 i Prenzlauer Berg har mange ting. Nips og genstande og også unikke smykker. Tingene er asiatiske eller nordiske, som åbenbart blandes godt. Smykkerne af egen kollektion ”Thing goods” er håndlavet i samarbejde med sølvsmede i Jaipur i Indien.

Quite Quiet i Auguststr. 74 i Mitte er Johanna Schoemaker og Jonas Buck’s smykkebutik. De har smykker i mange materialer – guld og keramik, og meget bliver designet først på computeren.

Atelier Nallik, Jean Balke’s butik, hvor hun fremstiller smykker i halvædelstene, guld og sølv. 

Game-of-Thrones-Fans med stil skal besøge KJELD i Berlin, Bernhard-Lichtenberg Strasse 16. Her sidder Inga Klein og laver sin smykker. 

Redki-Robki i Senefelderstrasse 31 arbejder Swetlana Gorodezki og Karsten Willmann på nye og overraskende, minimalistiske smykker - se dem også online. Redki Robki er russisk og betyder sjælden og sky - med reference til det minimalistiske. Se interview her

Goldschmiede bei Julia & Amely í Wühlischstr. 33b i Prenzlauer Berg laver smykker

Unique Jewellery by Sara Conte, Bozener Straße 21 i Berlin-Schöneberg. Sara Conte er smykkedesigner og guldsmed fra Rom, og hun har slået sig ned i Berlin-Schöneberg. Det er lidt gammeldags smykker med filigran og det kan ligne noget fra et museum. Knagme stilfuldt.

SCHMUCKSCHMIEDE. Guldsmed Cornelia Völker har sin smykkesmedje i Charlottenburg på Schlüterstr. 70. Cornelia har været i gang med smykkerne siden 1988. I Leonhardtstrasse 4, Charlottenburg ligger bonitaperla, som også har onlinebutik.

Madamme Zorro sælger bløde smykker i økologisk bomuld og uld. Det varmer. Lettest at handle over nettet, men der er måske et lille udsalg hos Anna Chkolnikova, Schönhauser Allee 161A, Prenzlauer Berg

KONK i Kleine Hamburger Straße 15 i Mitte fører kun smykker af berlinske designere. Og har også meget andet end smykker på hylderne.

JUKSEREI Jewelry er den danske modedesigner Chanette Anderson, som bor i Berlin. Men jukset findes vist kun på nettet. Peng-Berlin sælger perlekæder i træ. I Kopernikusstrasse 7a i Friedrichhain ligger 24Colours med tøj og ikke mindst assossories. 

Gør det selv smykker

TUKADU Rosenthaler Str. 46/47 i Mitte sælger farverige smykker. Og perler til dine egne fantasifulde kreationer. Der er i tusindvis af perler, knapper, stoffer og dippedutter så alle kan lave deres eget lille smykke. Der er små arbejdspladser i butikken, så du kan lave dine smykker på stedet. I Perleladen på Kollwitzplatz kan du få kurser i at lave dine egne smykker. TUKADU selv er også opfindsom og du finder deres egne unikaer her. Eller tag på Perlemarkt i Kreuzberg, Bergmannstrasse 17. Online kan du handle perler og smykkedimser i Glücksfieber.

Gamle smykker

Reinfrank i Linienstr. 44 satser på gammelt guld. Smykker er jo båret gennem årtusinder, så det er ikke kun fra 2020 og frem, du kan finde skatte. Og Oliver Reinfrank giver den gas med gamle smykker – og her er hele basaren åben med øreringe, brocher, ringe og hvad har vi fra tidlig Georgianske smykker til smykker fra Victoria og Edwards tid til Art Neouveau og Art Deco. Reinfrank og hans partner, Dirk Holzfuss, samler ind på auktioner over hele Europa. Der er noget for enhvers smag og pengepung. Og så er der lidt historie med også.

Giganterne

Hvis det er vigtigt for dig også at bruge mange penge, så kunne smykkebutikken Wellendorf i Hotel Adlon måske være noget. Ernst Alexander Wellendorff filosofi var kun at tage det bedste i ædelstene og guld fra de bedste guldsmede (1893). Tjek hjemmesiden. Priserne er ikke noget vi taler om. Penge er jo noget man har.

På egen jagt...

Smykke butikker er der alle steder. Og typisk passer smykkerne til deres kunder og den stil, stemning der er i et område. Det er jo i sidste ende kunderne der betaler. Så meget få relevante smykke butikker blandt betonsiloerne i Marzahn, langt større tæthed af designere og små guldsmede i de små tætte gader i Mitte omkring Hakescher Markt.

Chick-butikker i Prenzlauer Berg, Bergmannkiez og Schöneberg - mens det i Charlottenborg måske er mere traditionelt, så måske også mere solidt gaderne indmod Kurfürstendam og Kantstrasse. I Neukölln kan du finde arabisk og tyrkisk guld og glimmer. Ordinært eller luksusbetonet i stormagasiner og shoppingcentre alt efter klasse. Fint i KDW, mainstream i Mall of Berlin - og findes der noget i Gesundbrunnencenter er det sikkert overkommeligt i pris.